Κυβέρνηση: Οι «εφεδρείες» στο τραπέζι για τον δύσκολο χειμώνα – Ορόσημο για ανακοινώσεις η ΔΕΘ
12 Ιουλίου 2022
Βασικό «όπλο» του Μαξίμου η πορεία του τουρισμού που μπορεί να δημιουργήσει επιπρόσθετο δημοσιονομικό χώρο στην περιοχή των 2,5 δισ.
Με την Ευρώπη να είναι αντιμέτωπη με έναν σκοτεινό χειμώνα, υπό το πρίσμα των ρωσικών εκβιασμών πάνω από τη στρόφιγγα της παροχής φυσικού αερίου μέσω των αγωγών, η κυβέρνηση καταστρώνει το δικό της σχέδιο. Και μπορεί, όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη, σε αυτή τη φάση να μην υπάρχει πρόβλημα επάρκειας, είναι σαφές όμως ότι η ακρίβεια θα είναι η ζώσα πραγματικότητα για τους επόμενους αρκετούς μήνες.
Κάπως έτσι, το στίγμα έδωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος διεμήνυσε ότι στο κυβερνητικό επιτεελίο κρατούν εφεδρείες για τους επόμενους μήνες. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κρατήσουμε, ως κεντρική κυβέρνηση, τις σχετικές εφεδρείες για να εξακολουθούμε να στηρίζουμε επιχειρήσεις, νοικοκυριά, κυβερνητικούς φορείς, αλλά έχουμε αυτοπεποίθηση στις δυνατότητές μας και στον σχεδιασμό μας ότι και δύσκολος να είναι ο χειμώνας, έχουμε αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες τα τρία χρόνια που είμαστε κυβέρνηση, θα ξεπεράσουμε και αυτή», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Το βασικό όπλο, στο οποίο ποντάρει το Μέγαρο Μαξίμου, είναι η πορεία του τουρισμού. Εφόσον επιβεβαιωθούν τα καλά σενάρια, θα μπορούσε να προκύψει επιπρόσθετος δημοσιονομικός χώρος στην περιοχή των 2,5 δις. Και η κυβέρνηση θα έχει τότε “πολεμοφόδια” για να δρομολογήσει επιπρόσθετες κινήσεις στήριξης. Για παράδειγμα, όπως έγραφε την Κυριακή το “ΘΕΜΑ”, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει και νέα ενίσχυση για τα καύσιμα, με τη μορφή ενός Fuel Pass, αν ως τότε οι τιμές δεν έχουν προσγειωθεί σε πιο λογικά επίπεδα. Παράλληλα και εν αναμονή των νέων λογαριασμών για το ρεύμα, μετά την ουσιαστική αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, η κυβέρνηση θα δει, αν απαιτείται κάποια έξτρα ενίσχυση για το φυσικό αέριο. Τέλος, στο τραπέζι είναι και μια νέα επιταγή ακρίβειας για τους πιο ευάλωτους, αλλά και ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης που δίνεται στο τέλος του έτους.
Σχέδιο και ισορροπίες
Όλα τα παραπάνω, βεβαίως, ακόμα είναι σχέδια επί χάρτου, μιας και κανείς στο κυβερνητικό επιτελείο δεν ξέρει πού ακριβώς θα κάτσει η μπίλια των εσόδων από τον τουρισμό, ενώ, παράλληλα, λείπουν αρκετές συνισταμένες από την εξίσωση όπως η διεθνής κατάσταση ως προς την επάρκεια αερίου, τα όποια πιθανά μέτρα της Ευρώπης και, βεβαίως, οι αντικειμενικές ανάγκες των πολιτών.
Τον οδικό χάρτη των παρεμβάσεων ενόψει του χειμώνα αναμένεται να περιγράψει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, στην ομιλία του, στις 10 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη εξηγούν στο protothema.gr ότι ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να περιγράψει μια πιο ολιστική προσέγγιση παρεμβάσεων για τους πολίτες, η οποία δεν θα περιορίζεται σε μέτρα για λίγους μήνες και με έκτακτο χαρακτήρα. Με άλλα λόγια, μέτρα με άλλη διάρκεια και περίμετρο.
Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, επισημαίνουν ότι, παρά τη διάθεση στήριξης, η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι προσεκτική ως προς τις δημοσιονομικές ισορροπίες, με δεδομένο ότι παραμένει ο στόχος για επαναφορά σε επενδυτική βαθμίδα το 2023. Τα εν λόγω στελέχη υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση δεν θα “τινάξει την μπάνκα στον αέρα”, όσο και αν κάνει στοχευμένες κινήσεις στήριξης, αναλογικά, βεβαίως, με τις κοινωνικές ανάγκες.