Παγκόσμια Ημέρα Διατροφικών Διαταραχών σήμερα – Body Shaming
2 Ιουνίου 2022
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφικών Διαταραχών σήμερα και η βαρύτητα είναι περισσότερο από ποτέ στο θέμα. Περίπου 70 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με μια από τις βασικές κατηγορίες τους -Νευρογενής Ανορεξία, Επεισοδιακή Υπερφαγία ή Νευρογενής Βουλιμία-, σε μεγάλο βαθμό πηγάζοντας ή επηρεαζόμενες από άλλες ψυχολογικές διαταραχές. Πολύ συχνή αιτία που συμβάλλει στην ανάπτυξη των παραπάνω είναι η κριτική από τους άλλους σχετικά με τα κιλά και την εμφάνισή μας, το κατά κόσμον «body shaming» είτε μιλάμε για την περίπτωση του «fat shaming» είτε αυτή του «skinny shaming»
«Αν κάποιος νομίζει ότι δεν είσαι αρκετά καλός ή επειδή αντιλαμβάνεται κάπως την εμφάνισή σου, τότε δεν ξέρει τίποτα από τη ζωή».
Εάν δυσκολεύεσαι να αντιμετωπίσεις την ντροπή του σώματος, μάλλον είναι καιρός να αναζητήσεις επαγγελματική βοήθεια προτού αυτό να επηρεάσει την ψυχική σου υγεία. Σε τι ωφελεί ένα αψεγάδιαστο ή σέξι σώμα εάν εσύ δεν έχεις ψυχική ισορροπία; Τι είναι πιο σημαντικό; Αυτό που είναι σημαντικό είναι να είσαι καλά στην υγεία σου, και να είσαι ψυχικά υγιείς. Επανάλαβε αυτά τα λόγια: «Είμαι δυνατή. Είμαι όμορφη».
Ποιος είναι ο λόγος που προσβάλουμε τους άλλους με αυτόν τον τρόπο; Ο σκοπός που κάποιος προσβάλει έχει να κάνει με την υποτίμηση του άλλου και την υπερτίμηση του εαυτού του. Έρευνες έχουν δείξει πως, όταν το άτομο μειώνει κάποιον άλλον, συνήθως έχει πρόβλημα με τον ίδιο του τον εαυτό. Οι άνθρωποι αυτοί κρύβουν μέσα τους εσωτερικό θυμό και ανασφάλεια, είναι συνήθως εκείνοι που ασκούν εσωτερική σιωπηλή κριτική στον εαυτό τους και τείνουν να το κάνουν και στους άλλους. Επίσης είναι εκείνοι που είχαν πολύ επικριτικούς γονείς που τους μείωναν. Συχνά συνδέουν την εξωτερική εικόνα με την επιτυχία ή την αποτυχία. Πιστεύω πως, όταν οι άνθρωποι ντροπιάζουν ένα άτομο, είναι μια μορφή «negging», δηλαδή μια στρατηγική για να αποκτήσεις τον έλεγχο αυτού του ατόμου. Είναι ένα είδος συναισθηματικής χειραγώγησης και θεωρείται κάτι λιγότερο από bulling και πολλές φορές εκλαμβάνεται ως ένα απλό «πείραγμα»
Τι δείχνει το body shaming για τον «θύτη»; Το body shaming αφορά όλους μας. Όλοι το έχουμε κάνει όταν σχολιάζουμε αρνητικά έναν περαστικό με περιττά κιλά, μια παρουσιάστρια στην τηλεόραση, μια ηθοποιό, φωτογραφίες φίλων και γνωστών κτλ. Τείνουμε να κρίνουμε με ευκολία την εμφάνιση κάποιου καθώς αυτό μας κάνει να πιστεύουμε πως θα αισθανθούμε καλύτερα. Τα χαρακτηριστικά που μας ενοχλούν εμάς τους ίδιους τα προβάλλουμε στους άλλους. Στην πραγματικότητα λοιπόν δεν μας ενοχλούν οι άλλοι άλλα ο εαυτός μας που δεν είναι τέλειος, και ΝΑΙ δείχνουμε τα δικά μας συναισθήματα και ανασφάλειες. Ο θύτης δείχνει Ένα συγκεκριμένο τρόπο/μοτίβο σκέψης. Πχ. Όλοι οι εύσωμοι είναι έτσι… ή όλοι όσοι είναι πολύ αδύνατοι είναι έτσι. Μια κρυφή και ανεπεξέργαστη εμπειρία. Αν πχ. αυτός που ασκεί κριτική είχε στο παρελθόν μια αρνητική εμπειρία από ένα εύσωμο ή πολύ λεπτό άτομο, τότε, ως αποτέλεσμα, αποκτά μια αρνητική κριτική. Μια απέχθεια για τον εαυτό. Ο φόβος δηλαδή του ατόμου να γίνει σαν το άτομο που βλέπει και έτσι ο φόβος αυτός μεταφράζεται σε μίσος. Την επιθυμία να ελέγξει τον άλλον μέσω της ντροπής του σώματος του άλλου. Την επιθυμία να νιώσει καλύτερα με τον εαυτό του μέσω της ντροπής του σώματος του άλλου.
Είσαι όμορφη όπως και να είσαι φίλη μου…