Πάσχα στην Ελλάδα-Οι 10 καλύτεροι προορισμοί

14 Απριλίου 2022

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. H πένθιμη ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας και η χαρά που τη διαδέχεται το βράδυ της Ανάστασης δεν βιώνονται με την ίδια κατάνυξη και τον ίδιο ενθουσιασμό από ολόκληρο το Χριστιανικό κόσμο. Η Ορθόδοξη Εκκλησία δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάσταση του Κυρίου, ενώ η Δυτική στο θρήνο για το θάνατό του.

Μετά από δυο χρόνια “ελευθερίας” μπορούμε να περάσουμε τις ημέρες του Πάσχα και εκτός Αθήνας και να ταξιδέψουμε σε κάποιο μέρος της Ελλάδας.

Πρωταγωνιστές των ημερών είναι τα έθιμα και τα ήθη που αναβιώνουν σε διάφορες γωνιές της χώρας μέσα σε κατανυκτικό κλίμα και μαγεύουν ντόπιους και επισκέπτες.

Το Πάσχα αποτελεί ιδανική αφορμή για να αφήσουνε για λίγες μέρες πίσω µας το «κλεινόν άστυ», να επισκεφτούμε άλλα μέρη και να περάσουμε παραδοσιακά αυτές τις μέρες µε αγαπημένους µας ανθρώπους συνδυάζοντας τις, µε ξεκούραση.

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μας, υπάρχουν κάποιοι προορισμοί που την περίοδο του Πάσχα παίρνουν την τιμητική τους. Εμείς σου βρήκαμε τα μέρη αυτά και ελπίζουμε να σε ταξιδέψουν κάπου.

Σύρος: Εκεί όπου ορθόδοξοι και καθολικοί γιορτάζουν μαζί

Η Σύρος είναι ίσως το μοναδικό μέρος στον κόσμο, όπου οι καθολικοί γιορτάζουν το Πάσχα μαζί με τους ορθόδοξους σε όλες  τις εκκλησίες του νησιού. Τη Μεγάλη Παρασκευή οι επιτάφιοι ξεκινούν από όλες τις ενορίες του νησιού (καθολικές και ορθόδοξες), περνούν από κάθε γειτονιά και καταλήγουν στην κεντρική πλατεία της Ερμούπολης για κοινή λιτανεία, όπου ψάλλονται μελωδικά τροπάρια από τη χορωδία του Αγίου Νικολάου. Το πρωί της ημέρας της Ανάστασης η πρώτη Ανάσταση συνοδεύεται από το δυνατό χτύπημα των στασιδιών, ενώ το βράδυ τα βεγγαλικά φωτίζουν όλη την πόλη.

Αξίζει να δεις: Μοναδική ευκαιρία να πάρεις μια γεύση από το καθολικό Πάσχα, στο Ναό του Αγίου Γεωργίου, στην Άνω Σύρο.

Πάσχα στην εναλλακτική Τήνο

Η Τήνος, αποτελεί μια ιδανική επιλογή και για την περίοδο του Πάσχα, διότι συνδυάζει την κατάνυξη που επιβάλλουν οι Άγιες αυτές ημέρες, με τη θρησκευτική παράδοση και τις ομορφιές του νησιού.

Στην Τήνο ζεις την όμορφη αυτή περίοδο του χρόνου και συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις σου. Τα χρώματα από τη θάλασσα, ο ουρανός και τα λουλούδια, συνθέτουν έναν απίστευτο καμβά και οι μυρωδιές από τα σπάρτα και τα αγριόχορτα σε μαγεύουν και δίνουν αυτό το συναίσθημα της πληρότητας και της ηρεμίας.

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται η περιφορά του Επιταφίου, ο οποίος περνά από τα σπίτια των πιστών και τον ραίνουν με λουλούδια. Μάλιστα, οι Επιτάφιοι από όλες τις ενορίες καταλήγουν στην εξέδρα, στην παραλία της Χώρας της Τήνου όπου συναντιούνται.

Ο Επιτάφιος της ενορίας του Αγίου Νικολάου μπαίνει μέσα στη θάλασσα μαζί με τον ιερέα και τα εξαπτέρυγα, στην παραλία «Καλάμια», ενώ, ταυτόχρονα, στη βραχονησίδα απέναντι ανάβουν φωτιά σε τρεις Σταυρούς και καΐκια σφυρίζουν, αποδίδοντας τιμές. Το έθιμο αυτό πραγματοποιείται στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα. Μετά το πέρας της ακολουθίας του Επιταφίου, νέοι γυρνούν στο νησί προσπαθώντας να ανάψουν όσα περισσότερα καντήλια μπορούν στα ξωκκλήσια.

Χαρακτηριστικό της Κυριακής του Πάσχα είναι οι τριμπονιές στον Πύργο.

Τη Δευτέρα του Πάσχα δίνουν όλοι ραντεβού στην Καρδιανή, ενώ γίνεται το γεύμα της Αγάπης στο χωριό Κτικάδος, ένα γεύμα για Ορθόδοξους και Καθολικούς, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο ως ένδειξη συμφιλίωσης μετά τη χαρμόσυνη είδηση της Ανάστασης.

Αξίζει να δοκιμάσεις τις γλυκές τυρόπιτες, παραδοσιακό γλυκό του νησιού.

Μετέωρα: Το χαμένο νόημα του Πάσχα

Μακρυά από κοσμικότητες και υπερβολές, τα Μετέωρα είναι ο ιδανικός προορισμός για όλους αυτούς που συνδυάζουν τις διακοπές του Πάσχα με τον θρησκευτικό χαρακτήρα των ημερών. Το βράδυ της Ανάστασης, ενδείκνυται μια επίσκεψη σε κάποια από τις μονές του, όπως αυτή του Αγίου Στεφάνου, η οποία βρίσκεται πάνω από τεράστιους απόκρυμνους βράχους, σκαλισμένους από την ίδια τη φύση (και ευτυχώς για τον κόσμο, είναι εύκολα προσβάσιμη). Κάτω από τα πόδια σου, ο Πηνειός ποταμός και στο βάθος η οροσειρά της Πίνδου και η όμορφη κωμόπολη της Καλαμπάκας. Τα Μετέωρα πάντως έχουν την τύχη να συνορεύουν και με άλλες εξίσου όμορφες περιοχές που μπορείς να περιηγηθείς. Αν πάλι αντέχεις τις δύσκολες αναβάσεις, το Μοναστήρι του Ρουσάνου θα σε ανταμείψει και με το παραπάνω.

Έχοντας τα ως βάση σου, μπορείς να κάνεις εκδρομές στην Ελάτη, το Περτούλι, τα Τρίκαλα, τα Χωριά του Ασπροποτάμου ή την πανέμορφη Λίμνη Πλαστήρα.

Κέρκυρα: Ο Πόλεμος των Κανατιών

Πολλοί ισχυρίζονται ότι αν δεν έχεις κάνει Πάσχα έστω μια φορά στη ζωή σου στην Κέρκυρα, δεν έχεις… αναστηθεί ακόμη. Και η αλήθεια είναι ότι το Πάσχα στο πανέμορφο νησί των Επτανήσων έχει κάτι το διαφορετικό. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης ,πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό –τους μπότηδες- από τα μπαλκόνια τους, στον περίφημο “Πόλεμο των Κανατιών”, υπό τον ήχο βροντερών κανονιοβολισμών. Και από κάτω, λαοθάλασσα.

Κι εκεί που η φασαρία των μπότηδων τελειώνει, οι Φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους για να σου κάνουν παρέα την ώρα που θα απολαμβάνεις τον -προ Ανάστασης- καφέ σου σε κάποιο από τα σοκάκια της πλατείας. Εδώ πάντως το σούβλισμα του αρνιού δεν αποτελεί μέρος της παράδοσης. Οι Κερκυραίοι τρώνε σούπα αυγολέμονο με 2-3 κρεατικά και αφήνουν το αρνάκι για τη δεύτερη μέρα.

Μονεμβασιά: Ρομαντικό Πάσχα στη βυζαντινή καστροπολιτεία

Αν θέλεις να περάσεις ένα ρομαντικό Πάσχα, σαν να μπήκες στη μηχανή του χρόνου, ιδανικός προορισμός είναι η Μονεμβασιά. Τα λιθόκτιστα σοκάκια της καστροπολιτείας και η ησυχία δημιουργούν μια ιδιαίτερα ρομαντική και γραφική ατμόσφαιρα, που κορυφώνεται τη Μεγάλη Παρασκευή, όπου γίνεται η περιφορά του Επιταφίου στα σοκάκια, με τη μουσική υπόκρουση της μπάντας του δήμου.

Να δεις οπωσδήποτε: Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα αξίζει να παρακολουθήσεις το έθιμο του καψίματος του Ιούδα, όπου ένα ανθρώπινο ομοίωμα από ξύλα και άχυρα παραγεμισμένο με εκρηκτικά παίρνει φωτιά στον περίβολο της εκκλησίας.

Λεωνίδιο: Φαντασμαγορικό τσακώνικο Πάσχα

Ένα από τα πιο φαντασμαγορικά έθιμα του Πάσχα γίνονται κάθε χρόνο στο Λεωνίδιο, την πρωτεύουσα της επαρχίας Κυνουρίας. Την ημέρα της Ανάστασης, με το  πρώτο “Χριστός Ανέστη” χιλιάδες πολύχρωμα αερόστατα – φαναράκια πυροδοτούνται και γεμίζουν τον ουρανό. Η παράδοση λέει πως στην πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, όποιες και αν είναι οι καιρικές συνθήκες, ξαφνικά, τη στιγμή της Ανάστασης, επικρατεί νηνεμία με ελαφρό δυτικό αεράκι. Το πέταγμα των αερόστατων συνοδεύεται από πολλά πυροτεχνήματα, ενώ δίπλα στην εκκλησία καίγεται το ομοίωμα του Ιούδα πάνω σε ξερά κλαδιά.

Ξεχωρίσαμε: Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα πήγαινε στην τελετή της Αγάπης, όπου το Ευαγγέλιο διαβάζεται και στην τσακώνικη διάλεκτο.

Πάσχα στην Αίγινα

Το δικό της ιδιαίτερο χρώμα αναδεικνύει η γραφική Αίγινα τις ημέρες του Πάσχα, µε την αναβίωση παραδοσιακών εθίμων, που προσελκύουν κάθε χρόνο πλήθος κόσμου. Η Μεγάλη Εβδομάδα γιορτάζεται µε κατανυκτικές λειτουργίες στις εκκλησιές και τα µμοναστήρια του νησιού.

Σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι του Πειραιά, αποτελεί αγαπημένο προορισμό των Αθηναίων και ειδικά τις ημέρες του Πάσχα γεμίζει ζωή. Ο παραλιακός δρόμος του λιβανιού αποτελεί τον ιδανικό τόπο για να απολαύστε τον καφέ σας στα παραδοσιακά καφενεία και τα ζαχαροπλαστεία.

Εάν ο καιρός το επιτρέπει, περπατήστε στα στενά σοκάκια ανάμεσα στα αρχοντικά και τα πολυάριθμά καταστήματα λαϊκής τέχνης και ανεβείτε για µια ρομαντική βόλτα στα µόνιππα αμαξάκια.

Πάσχα στο νησί της Αποκάλυψης, την Πάτμο 

Κατάνυξη και ηρεμία, γαλήνη και µυστικισµός, αυτό είναι το πρώτο που έρχεται στο µμυαλό, συζητώντας για την Πάτµο. Το µεγαλόπρεπο νησί που στέκεται άξιο µμέσα στα ταραχώδη νερά του Αιγαίου στο σύµπλεγµα των Δωδεκανήσων, είναι αγαπηµένος προορισµός διανοουµένων, καλλιτεχνών και επωνύµων από όλο τον κόσµο. Δεν είναι τυχαίο το προσωνύµιο που του έχει αποδοθεί ως «Ιερουσαλήµ του Αιγαίου» και «νησί της Αποκάλυψης».

Το µέρος όπου ο Ευαγγελιστής Ιωάννης έγραψε το βιβλίο της Αποκάλυψης, έχει την τιµητική του τις ηµέρες του Πάσχα, µε ολοένα και περισσότερους επισκέπτες. Η αρχιτεκτονική της Χώρας είναι µοναδική, µε τα λευκά αρχοντικά και τα νησιώτικα σπίτια συγκεντρωµένα µε έναν γραφικό τρόπο κάτω από το µοναστήρι, µε στενά σοκάκια, λιθόστρωτες αυλές, παραδοσιακές ταβέρνες και µοντέρνα καταστήµατα.

Η ενέργεια του νησιού, σε συνδυασµό µε το επιβλητικό Μοναστήρι στην κορυφή του, η τελετουργία & τα έθιµα είναι αρκετοί λόγοι για να περάσετε το Πάσχα στο νησί της Αποκάλυψης, σε κλίµα ιδιαίτερης κατάνυξης.

Πάσχα στην Χίο

Το Πάσχα είναι µια πολύ καλή ευκαιρία για να επισκεφθείτε τη Χίο, το νησί που θεωρείται η γενέτειρα του Οµήρου, το νησί της µαστίχας, εκεί που λένε ότι την ώρα της Ανάστασης σείεται η γη!

Η Χίος αποτελεί προορισμό για όλο το χρόνο, αλλά το Πάσχα, ξεχωρίζει για τον φαντασμαγορικό πόλεμο που γίνεται το βράδυ της Ανάστασης στον Βροντάδο, ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες ενορίες της περιοχής, τον Άγιο Μάρκο και την Παναγία της  Ερυθιανής. Το έθιμο των ρουκετών έχει τις ρίζες του στην τουρκική κατοχή. Τα τελευταία χρόνια οι ποσότητες των ρουκετών που κατασκευάζονται φτάνουν τις μερικές χιλιάδες και το θέαμα είναι πραγματικά φαντασμαγορικό. Μπορείτε να απολαύσετε μια πανοραμική θέα του εθίμου είτε πηγαίνοντας σε μια από τις δύο ενορίες, είτε στις λεγόμενες «στροφές» του όρους Αίπους.

Και μπορεί ο καιρός να µην ευνοεί ακόμα τις εξερευνήσεις στις παραλίες µε την άγρια οµορφιά και τα δεκάδες πανέμορφα χωριά της, η Χώρα όμως θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον σας.

Πάσχα στην Κρήτη 

Οι διακοπές του Πάσχα είναι προ των πυλών και η Κρήτη είναι ο πλέον κατάλληλος προορισμός. Ξεχωριστά έθιμα, γλέντι και φαγοπότι ορίζουν το τελετουργικό των ημερών Πάσχα στη μεγαλόνησο. Τα έθιμα, το φαγητό, η φιλοξενία, το κλίμα είναι μόνο 4 από τους λόγους που η Κρήτη βρίσκεται στη δεύτερη θέση των επιλογών των Ελλήνων για το φετινό Πάσχα.

Από τα Χανιά μέχρι την Ιεράπετρα κι από τις μεγάλες πόλεις έως τα πιο μικρά χωριά, ο Ιούδας καίγεται φαντασμαγορικά το βράδυ της Ανάστασης – αλλού, όπως στα χωριά του Ρεθύμνου, αυτό γίνεται κατά τη διάρκεια του Επιταφίου. Το έθιμο λέγεται σε κάποιες περιοχές και «Ορφανού», ενώ από τους πιο ιδιαίτερους Ιούδες θεωρείται του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, καθώς η καύση γίνεται μέσα στη λίμνη. Τη Μεγάλη Πέμπτη, οι νέοι μαζεύουν από τα βουνά τα χηνοπόδια με τα οποία θα στηθεί η «Φουνάρα», όπου και θα καεί ο «Γιούδας», ενώ πολλά σπίτια στήνουν και μια δική τους μικρή φουνάρα στην αυλή του σπιτιού, για το καλό.

Μετά την Ανάσταση και ολόκληρη την Κυριακή του Πάσχα, οι καμπάνες στις εκκλησίες χτυπούν ασταμάτητα και χωρίς κανέναν προγραμματισμό. Όσοι περνούν τυχαία ή επί τούτω από μια εκκλησία έχουν το δικαίωμα να χτυπήσουν την καμπάνα, είτε για να μεταφέρουν το αναστάσιμο μήνυμα είτε, κατά μία εκδοχή, για «γούρι», ενάντια στους πονοκεφάλους της χρονιάς. Παράλληλα, από νωρίς το πρωί της Κυριακής στρώνονται τα τραπέζια


[There are no radio stations in the database]