Η Αλεξάνδρα Ασημάκη και η πρώτη ιστορική Euro League του Ολυμπιακού στον Πειραιά

1 Απριλίου 2022

Ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος να επαναλάβει το κατόρθωμα της Πρωτομαγιάς του 2021 και να στεφθεί ξανά πρωταθλητής Ευρώπης στην υδατοσφαίριση γυναικών, για τρίτη συνολικά φορά στην ιστορία του.

Το Σάββατο (2/4) και την Κυριακή (3/4) φιλοξενεί το Final 4 της Εuro League στο Εθνικό Κολυμβητήριο Πειραιά, στην ίδια πισίνα όπου μερικά χρόνια πριν, το 2015, εκείνη η σπουδαία ομάδα του Ολυμπιακού, υπό τις τεχνικές οδηγίες του Χάρη Παυλίδη είχε γράψει ιστορία φθάνοντας για πρώτη φορά στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά.

Ήταν το διήμερο 24-25 Απριλίου όταν ο Ολυμπιακός διοργάνωνε το Final 4 της Euro League, όπως καλή ώρα και τώρα. Και επειδή η πρώτη φορά είναι ξεχωριστή, κάνουμε μια βουτιά στο χρόνο και με οδηγό την Αλεξάνδρα Ασημάκη επιχειρούμε να φέρουμε στην επιφάνεια θύμησες, που η αλήθεια είναι πως παραμένουν έντονες.

To Len Trophy και ο ερχομός των Ασημάκη και Μπιανκόνι

Ο Ολυμπιακός προερχόταν από τον πρώτο ευρωπαϊκό του τίτλο, το Len Trophy, νικώντας με 10-9 τη Φιρέντσε μέσα στη Φλωρεντία. Μερικούς μήνες μετά καλοκαίρι του 2014 η Ασημάκη άλλαζε σελίδα στην καριέρα της, άφηνε τη Βουλιαγμένη που αναδείχθηκε και πήγαινε στο μεγάλο αντίπαλο, τον Ολυμπιακό.

Στον Πειραιά ερχόταν και η Ιταλίδα, Ρομπέρτα Μπιανκόνι, μια χαρισματική περιφερειακή σκόρερ, που άφησε τη δική της σφραγίδα στην ομάδα. Σε εκείνη την πρώτη κατάκτηση της Euroleague, η Μπιανκόνι με έξι γκολ στον ημιτελικό, είχε οδηγήσει τον Ολυμπιακό στο νικηφόρο 10-8 επί της ρωσικής Κίνεφ Κίρισι.

Τα λόγια Κουντούρη στην Ασημάκη

Οι δυο τους ήταν οι μόνες παίκτριες του Ολυμπιακού που είχαν αναδειχθεί πρωταθλήτριες Ευρώπης σε συλλογικό επίπεδο: Η Ασημάκη με τη Βουλιαγμένη (2009, 2010), η Μπιανκόνι με την Προ Ρέκο (2012).

Από εκεί και πέρα ο Χάρης Παυλίδης θα στηριζόταν στην εμπειρία των Μανωλιουδάκη, Αβραμίδου, Τετζαλίδου (νικήτρια στο Len Trophy του 2010 με τον Εθνικό), στην Αυστραλή Άσλεϊ Σάουθερν και από εκεί στα νέα κορίτσια.

«Ήταν η πρώτη μου χρονιά στον Ολυμπιακό και μιλώντας πριν με τον πρόεδρο, τον Μιχάλη Κουντούρη, μου είχε πει ξεκάθαρα πως ο στόχος θα ήταν να καθιερωθεί η ομάδα στην Ευρώπη, να παίζει σοβαρό ρόλο στα δρώμενα και να κατακτήσει την πρώτη Euro League.

Είχε προηγηθεί η κατάκτηση του Len Trophy στη Φλωρεντία και στον Ολυμπιακό φιλοδοξούσαν στην κατάκτηση και της Εuroleague σαν συνέχεια της προηγούμενης χρονιάς. Είχε μπει ένα πλάνο τριετίας, αλλά το καταφέραμε από την πρώτη χρονιά» λέει στο GWomen η μητέρα, πλέον, Αλεξάνδρα Ασημάκη.

Το Νοέμβριο του 2014 ο Ολυμπιακός γνώριζε την ήττα από τη Σαμπαντέλ με 9-8 στον τελικό του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ στη Βαρκελώνη και παραμονή του Final 4 στον Πειραιά, ο Χάρης Παυλίδης δήλωνε: «Αν περάσουμε στον τελικό θα ήθελα για αντίπαλο τη Σαμπαντέλ, αυτό είναι το σενάριο που θέλω». Όπως και έγινε, με τη Σαμπαντέλ να νικά την ουγγρική Ουίπεστ με 11-6.

Το «Παπαστράτειο» γνώρισε μεγάλες πιένες εκείνο το σαββατιάτικο βράδυ της 25ης Απριλίου. Ο Ολυμπιακός έπρεπε να ρίξει από τον ευρωπαϊκό θρόνο της μια ομάδα που είχε ξεχάσει την ήττα.

Η ομάδα της Καταλονίας ερχόταν για το τρίτο σερί τίτλο, κάτι που στην ιστορία του θεσμού από το 1988 μέχρι σήμερα έχει καταφέρει μόνο η Οριτσόντε Κατάνια (2005, 06, 07). Η τελευταία της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις ήταν από τη Βουλιαγμένη στις 7 Μαρτίου 2012 στη Βάρη. Η ομάδα του Λαιμού, με την Ασημάκη στο σύνθεσή της, νικούσε με 11-8, ανατρέποντας το 14-13 της Βαρκελώνης και περνούσε στο Final 4 της Εuroleague. Σε εκείνο τον τελικό η Μπιανκόνι, με την Προ Ρέκο, νικούσε την… Ασημάκη (8-7).

«Η Σαμπαντέλ ήταν υπερηχητική τότε. Γενικά το τοπίο στην Ευρώπη ήταν διαφορετικό από ό,τι βλέπουμε τώρα στη γυναικεία υδατοσφαίριση. Τώρα οι περισσότερες ομάδες επιλέγουν να πάνε με δικές τους παίκτριες, τότε η Σαμπαντέλ ήταν η εθνική ομάδα της Ισπανίας, συν την Αμερικανίδα Mελίσα Σάιντμαν, την καλύτερη αμυντική στον κόσμο. Ήταν μια πανίσχυρη ομάδα που ο Ολυμπιακός μπόρεσε να εκθρονίσει» λέει η Ασημάκη, κορυφαία παίκτρια στον κόσμο το 2011.

Η φάση που θύμισε… ποδοσφαιρική Μπαρτσελόνα

Οι Ισπανίδες είχαν ρίξει το βάρος στην εξουδετέρωση των Ασημάκη και Μπιανκόνι, αλλά η Σάουθερν με τέσσερα γκολ και η αρχηγός Φιλιώ Μανωλιουδάκη με άλλα τρία εξισορρόπησαν την κατάσταση επιθετικά. Μάλιστα, η Μανωλιουδάκη με δύο κολλητά γκολ είχε φέρει την τελική ανατροπή, αρχικά ισοφαρίζοντας 9-9 (3:58) και πετυχαίνοντας το γκολ τίτλος 33’’ πριν από το τέλος.

Ας θυμηθούμε καρέ – καρέ τη φάση του νικητήριου γκολ (στο 4:40 του βίντεο): Στα 45’’ ο Ολυμπιακός εκδηλώνει επίθεση στην παίκτρια παραπάνω. Η Μπιανκόνι στην κεντρική θέση «3», απέναντι από την εστία, σε κάνει να πιστεύεις πως θα πάρει το τελευταίο σουτ, άλλωστε ήταν η «μπόμπερ» της ομάδας. Δεν το επιχειρεί, δίνει την μπάλα δεξιά στη θέση «1» στη Σάουθερν, η μπάλα επιστρέφει στην Μπιανκόνι, η Ιταλίδα με διπλό μπλοκ μπροστά της πανέξυπνα κάνει τη μαγική κίνηση, πάσα στην Ασημάκη, που παίζει αριστερά της, η τελευταία δρα ακαριαία, νέα πάσα στη Σάουθερν, που είχε το πεδίο και το χρόνο να σουτάρει, αλλά η Αυστραλή σιγουρεύει το γκολ δίνοντας την ασίστ στη Μανωλιουδάκη.

Η αρχηγός παίζοντας στο πρώτο δοκάρι σε όλα αυτά τα εννέα-δέκα δευτερόλεπτα που εκδηλώνεται η επίθεση, γυρόφερνε μέσα στο νερό, παρακολουθώντας το ταξίδι της μπάλας και όταν την πήρε δώρο στο δεξί της χέρι, η αμυντική λειτουργία της Σαμπαντέλ είχε ξεχαρβαλωθεί: 10-9, ήταν τον γκολ που έχριζε τον Ολυμπιακό πρωταθλητή Ευρώπης, μέσα σε πανζουρλισμό.

Τα στοιχεία του τελικού
Σαμπαντέλ – Ολυμπιακός 9-10
Τα οκτάλεπτα: 2-1, 2-2, 3-5, 2-2.

Σαμπαντέλ (Γκουίου): Έστερ, Ορτίθ, Εσπάρ 2, Γκένε, Αμπιλάν, Παρέχα 2, Κόρντοβες, Γκαρσία 1, Πένα, Σάιντμαν, Ντομενέκ 1, Φόρχα 3, Σάντσεζ.
Ολυμπιακός (Παυλίδης): Διαμαντοπούλου, Τετζαλίδου, Ελευθερία Πλευρίτου, Σώρα, Μανωλιουδάκη 3, Αβραμίδου 1, Ασημάκη, Μαργαρίτα Πλευρίτου 1, Καλογεράκου, Σάουθερν 4, Μπιανκόνι 1, Νιαρχάκου, Σταματοπούλου.

«Η αρχή της επανάληψης ξεχωρίζει τον Παυλίδη»

Η Αλεξάνδρα Ασημάκη λέει για εκείνες τις στιγμές: «Ήταν μια φάση που είχαμε δουλέψει στην προπόνηση και μας βγήκε στο πιο κρίσιμο σημείο. Αυτό είναι και το νόημα της προπόνησης, αυτό είναι που ξεχωρίζει μια ομάδα και την κάνει υψηλού επιπέδου, να βγάζεις αυτό που έχεις δουλέψει στις στιγμές που η μπάλα είναι βαριά. Αυτό που ξεχωρίζει τον Χάρη Παυλίδη σαν προπονητή είναι ότι πιστεύει πάρα πολύ στην αρχή της επανάληψης στην προπόνηση προκειμένου να το στο παιχνίδι. Αυτή η φάση αποτέλεσε το τέλειο παράδειγμα εφαρμογής, ήταν κάτι που μας το έλεγε συνέχεια μετά» τονίζει η Αλεξάνδρα Ασημάκη.

«Ξεκάθαρα θυμάμαι τον κόσμο, τον παλμό»

Σε επίπεδο ευρωπαϊκών κυπέλλων οι παράγοντες της LEΝ δύσκολα θα είχαν να παρουσιάσουν άλλον τελικό με την ατμόσφαιρα που είχαν δημιουργήσει οι οπαδοί, του Ολυμπιακού, ανάλογες στιγμές αναμένονται και τώρα.

«Ξεκάθαρα θυμάμαι τον κόσμο, τον παλμό που είχε δημιουργήσει στο “Παπαστράτειο”, δεν νομίζω τόσο εμείς, όσο και οι αντίπαλες να είχαμε παίξει ξανά σε τέτοια ατμόσφαιρα. Η πίεση ήταν μεγάλη για εμάς, κατανοούσαμε ότι όταν αγωνίζεσαι στον Ολυμπιακό, μπροστά σε αυτόν τον κόσμο, διεκδικείς τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης και όλοι στον τελικό περιμένουν να σηκώσεις την κούπα, το άγχος ήταν τεράστιο. Όμως η ομάδα άντεξε σε όλη αυτή την πίεση, στον τελικό είχαμε κάνει ένα πολύ καλό παιχνίδι, κυρίως αμυντικά, ήταν και παραμένει το όπλο του Ολυμπιακού η άμυνα.

Tότε σε ένα διαφορετικό τρόπο άμυνας, σε ανάμεσα περισσότερο, τώρα με αρκετά περισσότερο πρέσινγκ, με το νέο προπονητή. Ήταν μια ιστορική πρώτη κατάκτηση, σίγουρα θα το θυμάμαι γιατί και για εμένα ήρθε στην πρώτη χρονιά μου στο σύλλογο» επισημαίνει η Ασημάκη.

«Ο Ολυμπιακός παραμένει η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη»

Ανατρέξαμε σε δημοσιεύματα της επομένης του τελικού και θυμίσαμε στην Ασημάκη, μέρος των δηλώσεών της: «Είναι εντελώς διαφορετικό να το σηκώνεις μέσα στον Πειραιά, με αυτόν τον υπέροχο κόσμο. Είμαστε ευλογημένες που το ζούμε. Ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη»

Και σήμερα η Ασημάκη, συμπληρώνει: «Και ακόμα πιο σημαντικό, είναι πως ο Ολυμπιακός στην πορεία του χρόνου το απέδειξε και συνέχισε να είναι η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη. Έδειξε και δείχνει μια συνέπεια και σταθερότητα, παραμένει στο κορυφαίο επίπεδο, μια ομάδα που χτίστηκε τότε με τον ερχομό τον δικό μου και της Μπιανκόνι. Ακολούθησαν κι άλλες παίκτριες, που μπήκαν στην ομάδα, ωρίμασαν και τώρα είναι αυτές που σηκώνουν στις πλάτες τους το βάρος της ομάδα. Οι τρεις αδελφές Πλευρίτου, καθώς πέρα από την Ελευθερία, τη Μαργαρίτα και η Βασιλική από πέρυσι έχει αποκτήσει σημαντικό ρόλο στην ομάδα και χαίρομαι γι αυτό. Η Χρυσή Διαμαντοπούλου, η Νικόλ Ελευθεριάδου, η Έλενα Ξενάκη, που πήγε φέτος στην ομάδα» λέει η Ασημάκη.

Στο μυαλό μάς έρχεται και η 18χρονη Σιούτη, που σήμερα φορά το σκουφάκι της με το «7». «Τη Χριστίνα τη θυμάμαι την πρώτη φορά που ήρθε για προπόνηση με το γυναικείο και επειδή είναι αμυντικός και λόγω θέσης, είμαι καλή να διακρίνω, είχα πει τότε “αυτή η μικρή θα πάει καλά”» συμπληρώνει η καλεσμένη μας.

«Ο Ολυμπιακός είναι το φαβορί»

Όπως και πριν από πέντε χρόνια, αλλά και το 2019 (ήττα στο τέλος με 13-11 στη Βαρκελώνη) το πιο πιθανό σενάριο είναι στον τελικό της Κυριακής (3/4, 17:00) να βρεθούν αντιμέτωποι ο Ολυμπιακός και η Σαμπαντέλ. Αυτό προβλέπει ο κόσμος της υδατοσφαίρισης. Στους ημιτελικούς του Σαββάτου (2/4) η Σαμπαντέλ παίζει με την Πάντοβα (17:00) και ο Ολυμπιακός με την Ουίπεστ (19:00).

Όπως και να έχει η Αλεξάνδρα Ασημάκη χρίζει φαβορί τον Ολυμπιακό, λέγοντας: «Γενικά πιστεύω πως το επίπεδο των ομάδων στην Ευρώπη είναι λίγο πιο πίσω από αυτό των ελληνικών ομάδων, θεωρώ πως ο Ολυμπιακός είναι ξεκάθαρα το απόλυτο φαβορί και στον ημιτελικό με την Ουίπεστ και στον τελικό εφόσον, λογικά, βρεθεί αντιμέτωπος με τη Σαμπαντέλ.

Νομίζω και τα κορίτσια το γνωρίζουν, είναι πλέον έμπειρες αθλήτριες και οι ξένες είναι αξιόλογες παίκτριες, αλλά εγώ αναφέρομαι στις Ελληνίδες, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις χρεώνονται το μεγαλύτερο βάρος. Έχουν συνηθίσει να παίζουν υπό πίεση. Ετσι όπως είδα τη Σαμπαντέλ με τον Εθνικό, αν ο Ολυμπιακός αγγίξει την απόδοση που μας έχει δείξει, δεν θα έχει πρόβλημα, η ομάδα έχει πολύ καλό ρυθμό και ο κόσμος σου δίνει παραπάνω ώθηση. Το “Παπαστράτειο” είναι μια πολύ δυνατή έδρα».

Πηγή: gazzetta.gr


[There are no radio stations in the database]