Πλαστικό χρήμα: Τι κερδίζω αν πληρώσω με κάρτα το ταξί, το κομμωτήριο και το γυμναστήριο
29 Μαρτίου 2022
Έγιναν τα “αποκαλυπτήρια” των συναλλαγών που μπορούν να μας εξασφαλίσουν έκπτωση φόρου αρκεί να πληρώσουμε με “πλαστικό χρήμα”. Ό,τι πληρώσαμε μέχρι σήμερα από τις αρχές του χρόνου ηλεκτρονικά και ό,τι θα πληρώσουμε μέχρι και το τέλος του 2025, θα μας εξασφαλίζει μείωση του φορολογητέου εισοδήματος κατά 30%. Δηλαδή, για κάθε 1.000 ευρώ ηλεκτρονικών πληρωμών, θα αφαιρούνται από το φορολογητέο μας εισόδημα 300 ευρώ. Και το τελικό ποσό του φόρου που θα κερδίζουμε θα φτάνει έως και τα 132 ευρώ ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
Κάρτα ή μετρητά;
Να λοιπόν το δίλημμα που πλέον –μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης- παίρνει σάρκα και οστά: Το όφελος από την έκπτωση φόρου θα είναι σίγουρα μικρότερο από τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην συναλλαγή. Τι θα κάνω, λοιπόν, αν μου προταθεί μια “έκπτωση” για να κάνω τη συναλλαγή με μετρητά και μάλιστα σε συνθήκες εκρηκτικής αύξησης του πληθωρισμού; Το τι θα επιλέξει ο κάθε καταναλωτής εξαρτάται από τις αντοχές της τσέπης αλλά και την… ηθική καθώς είναι σαφής η προσπάθεια του κράτους με την συγκεκριμένη πολιτική να καταστήσει τον καταναλωτή “συνεργάτη” στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Πρακτικά, το 2022, αλλάζει άρδην το σκηνικό με τις ηλεκτρονικές πληρωμές οι οποίες κατατάσσουν τις συναλλαγές σε τρεις κατηγορίες:
1. Η πρώτη κατηγορία αφορά τις πληρωμές που δεν εξασφαλίζουν έκπτωση φόρου αλλά πρέπει να τις κάνουμε για να μην πληρώσουμε πρόστιμο. Ως γνωστόν, η νομοθεσία προβλέπει ότι πρέπει να κάνουμε πληρωμές ίσες με το 30% του δηλωθέντος εισοδήματος αλλιώς πληρώνουμε πρόστιμο το 22% του ποσού που μας λείπει.
2. Η δεύτερη κατηγορία αφορά τις πληρωμές για ιατρικά. Αυτές δεν δίνουν έκπτωση φόρου αλλά η κάθε συναλλαγή διπλασιάζεται για να μας βοηθήσει να καλύψουμε το όριο. Εδώ λαμβάνονται υπόψη οι ακόλουθες συναλλαγές:
·Ιατρικές υπηρεσίες
·Οδοντιατρικές υπηρεσίες
·Άλλες παραϊατρικές υπηρεσίες
Άρα διπλασιάζεται η αξία της πληρωμής που κάνουμε σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, οστεοπαθητικούς, χειροπράτες, οφθαλμιάτρους, ποδολόγους και χειροποδιστές.
3. Η 3η κατηγορία αφορά στις συναλλαγές που μας χαρίζουν έκπτωση φόρου η οποία μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 2200 ευρώ τον χρόνο. Για να επιτύχουμε βέβαια αυτό το ποσό πρέπει το ατομικό εισόδημά μας να είναι πάνω από 45.000 ευρώ και να πληρώσουμε με κάρτα συναλλαγές αξίας 15000 ευρώ από τις ακόλουθες κατηγορίες:
·ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
·ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
·ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
·ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
·ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΜΕ ΤΑΞΙ
·ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
·ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
·ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
·ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
·ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ
·ΟΙΚΟΙ ΕΥΓΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
·ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
·ΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ (εξαιρούνται οι λογιστικές υπηρεσίες)
·ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΗΔΕΙΩΝ
Παράδειγμα: Φορολογούμενος με ηλεκτρονικές πληρωμές 3000 ευρώ
Πώς όμως θα δουλέψει πρακτικά αυτό το σύστημα; Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το ύψος της έκπτωσης φόρου, εξαρτάται από το δηλωθέν εισόδημα. Ας πάρουμε ως παράδειγμα έναν φορολογούμενο ο οποίος έχει καταφέρει να κάνει ηλεκτρονικές πληρωμές 3000 ευρώ στις κατηγορίες επαγγελματιών που αναφέρθηκαν.
1. Ο φορολογούμενος που έχει εισόδημα 10.000 ευρώ τον χρόνο θα γλιτώσει φόρο 81 ευρώ. Και αυτό διότι από το φορολογητέο εισόδημά του θα αφαιρεθούν 900 ευρώ τα οποία όμως κανονικά θα φορολογούνταν με συντελεστή 9%. Προφανώς ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα σκεφτεί να διαπραγματευτεί το “κούρεμα” του ΦΠΑ πληρώνοντας με μαύρα καθώς τα χρήματα που θα κερδίσει θα είναι πολύ περισσότερα από τα 81 ευρώ.
2. Ο φορολογούμενος που έχει εισόδημα 20.000 ευρώ για τις ίδιες ακριβώς συναλλαγές θα κερδίσει 218 ευρώ.
3. Ο φορολογούμενος που έχει εισόδημα 30.000 ευρώ θα κερδίσει 272 ευρώ, ο φορολογούμενος με το εισόδημα των 40.000 ευρώ θα ωφεληθεί κατά 344 ευρώ και ο φορολογούμενος με το εισόδημα των 50.000 ευρώ κατά 416 ευρώ. Τα 416 ευρώ στα 3000 ευρώ αντιπροσωπεύουν έκπτωση 13,86% που είναι πάνω από τον μισό ΦΠΑ.