Επιδότηση ρεύματος με έκτακτη φορολόγηση στα επιπλέον κέρδη των εταιρειών ενέργειας

24 Μαρτίου 2022

Την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις ενέργειας προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζοντας τέλος σε μια συζήτηση που άνοιξε μετά το «πράσινο φως» που άναψε προς αυτή την κατεύθυνση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση μέτρων προστασίας των καταναλωτών από τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργεια και φυσικού αερίου.

Το μέτρο δεν εξέπληξε την αγορά, καθώς το τελευταίο διάστημα όλα έδειχναν ότι θα υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη. Άλλωστε όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» με δημοσίευμά της στις 17/3, η ΡΑΕ είχε αρχίσει να παραδίδει ποσοτικοποιημένα στοιχεία στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στο Μαξίμου για τα περιθώρια κέρδους κάθε μονάδας παραγωγής ανά ώρα και ανά ημέρα.

Η ΡΑΕ θα πρέπει να κάνει μια πολύ δύσκολη τεχνική άσκηση για να υπολογίσει ποια είναι αυτά τα υπερκέρδη.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χονδρεμπορική αγορά, ουσιαστικά η ΔΕΗ, η Μytilineos, η Elpedison και η ΗΡΩΝ, αναμένουν την εξειδίκευση του μέτρου που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ενώ είναι γενικότερη η εκτίμηση ότι πρόκειται για μια πολύπλοκη άσκηση, κάτι που φάνηκε και από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Πρόκειται για εταιρείες καθετοποιημένες, που δραστηριοποιούνται δηλαδή και στην παραγωγή και στην προμήθεια, ενώ κάποιες εξ αυτών έχουν ευρύτερες δραστηριότητες. «Δεν θα διστάσω ούτε εγώ ούτε το οικονομικό επιτελείο να νομοθετήσουμε έκτακτη εισφορά», είπε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι έχει δώσει ήδη εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών της ενέργειας. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα κινηθεί με βάση αυτό το πόρισμα.

«Σταματήστε, λοιπόν, αυτή τη συζήτηση με τα υπερκέρδη, από τη στιγμή που συμφωνήσαμε ότι τα υπερκέρδη ουσιαστικά θα φορολογηθούν εν τω συνόλω, αφού προσδιορίσουμε πόσα είναι», τόνισε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ενώ αμφισβητώντας τα στοιχεία περί υπερκερδών 1,4 δισ. ευρώ που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός έδωσε και το γενικό πλαίσιο της φορολόγησης. «Δύο τρόποι υπάρχουν, ξέρετε, για να καθοριστούν τα κέρδη μιας επιχείρησης, ειδικά όταν μιλάμε για εισηγμένες επιχειρήσεις. Οι εισηγμένες επιχειρήσεις ελέγχονται από ορκωτούς ελεγκτές. Οι ισολογισμοί τους δημοσιεύονται και πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να δούμε ποιος είναι ο ισολογισμός της ΔΕΗ, για το 2021 τουλάχιστον». Τόνισε, μάλιστα, ότι εάν πράγματι η ΔΕΗ έχει υπερκέρδη 1,4 δισ. ευρώ όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε με διάταξη της κυβέρνησης το 90% των υπερκερδών θα επιστραφεί στο ελληνικό Δημόσιο. Το μεγάλο ερώτημα δεν είναι εάν θα επιστραφούν αυτά στον κρατικό προϋπολογισμό, προφανώς όμως δεν μπορούμε να υπερφορολογήσουμε κέρδη πριν αυτά παραχθούν, ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Πρέπει να τα δούμε, να τα βεβαιώσουμε και στη συνέχεια να τα φορολογήσουμε», τόνισε. Συμπλήρωσε, δε, ότι αρμόδιοι για τις δημοσιευμένες καταστάσεις του 2021 θα είναι «οι ορκωτοί λογιστές και οι ίδιες οι επιχειρήσεις και τελικά η ΡΑΕ, η οποία θα πρέπει να κάνει μια πολύ δύσκολη τεχνική άσκηση για να υπολογίσει ποια είναι αυτά τα υπερκέρδη».

Με τις αναφορές του στη Βουλή ο πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη όχι των μονάδων παραγωγής, αλλά των εταιρειών, αφού αυτά προσδιοριστούν από τη ΡΑΕ. Προϊδέασε και για τη συνδρομή ορκωτών λογιστών, τους οποίους πιθανότατα θα προσλάβει η ΡΑΕ, ενώ κατέστησε σαφές ότι για τον προσδιορισμό των υπερκερδών θα πρέπει να αφαιρεθούν οι εκπτώσεις που κάνουν οι καθετοποιημένες εταιρείες στη λιανική αγορά.

ΠΗΓΗ:https://www.kathimerini.gr/


[There are no radio stations in the database]