Η Σφαγή του Σάρπβιλ: Το γεγονός που καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού
21 Μαρτίου 2022
Ήταν 21 Μαρτίου 1960 όταν στη Νότιο Αφρική του Απαρτχάιντ, μια ειρηνική διαδήλωση χιλιάδων μαύρων με αίτημα τα ίσα δικαιώματα, κατέληξε σε μακελειό, που έμεινε στην ιστορία ως «η σφαγή του Σάρπβιλ».
Δεκάδες άνθρωποι έπεσαν νεκροί, όταν η αστυνομία της Νοτίου Αφρικής αποφάσισε να ανοίξει πυρ και να εκτελέσει εν ψυχρώ δεκάδες διαδηλωτές, όταν η πορεία τους έφτασε έξω από το αστυνομικό τμήμα της πόλης Σάρπβιλ.
Είχε προηγηθεί η ψήφιση ενός νόμου από το καθεστώς του Απαρτχάιντ, που υποχρέωνε τους μαύρους να διαθέτουν ένα «διαβατήριο», το οποίο ήταν υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν στις μετακινήσεις τους. Το γεγονός ότι το δικαίωμά τους στην ελεύθερη μετακίνηση περιοριζόταν ακόμη περισσότερο, ήταν η αφορμή που «έβγαλε» στους δρόμους χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι ένωσαν τις φωνές τους ζητώντας ίση μεταχείριση.
Έπειτα από μία ημέρα ειρηνικών διαδηλώσεων, το πλήθος αποφάσισε να κινηθεί με κατεύθυνση το αστυνομικό τμήμα της πόλης Σάρπβιλ, που έμελε να γίνει το «σκηνικό» στο οποίο γράφτηκε μια από τις πιο αιματηρές μέρες στην ιστορία της χώρας. Εκεί οι διαδηλωτές σκόπευαν να παραδοθούν στις Αρχές επειδή δεν διέθεταν το επίμαχο «διαβατήριο».
Το άοπλο πλήθος διαδήλωνε ειρηνικά, ως τη στιγμή που άρχισαν οι χαμηλές πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τα κεφάλια τους.
Οι διαδηλωτές τρομαγμένοι άρχισαν να εκσφενδονίζουν πέτρες, ενώ κάποιοι εξ αυτών έσπασαν και τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί μπροστά από το αστυνομικό τμήμα.
Οι αστυνομικοί επιχείρησαν να επιβάλλουν την τάξη με δακρυγόνα, όμως όταν είδαν ότι αυτό δεν ήταν αποτελεσματικό, σήκωσαν τα όπλα και σε μια επίδειξη απίστευτης βιαιότητας άνοιξαν πυρ κατά του άοπλου πλήθους.
Ο απολογισμός ήταν 69 νεκροί, μεταξύ των οποίων 8 γυναίκες και δέκα παιδιά, ενώ οι τραυματίες ανήλθαν σε 180 εκ των οποίων 31 γυναίκες και 19 παιδιά. Πολλοί από τους διαδηλωτές έφεραν τραύματα από σφαίρες στην πλάτη.
Το τραγικό αυτό γεγονός αποτέλεσε την αφορμή για την απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να ανακηρύξει την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.
Από το 1966, οπότε και καθιερώθηκε η συγκεκριμένη παγκόσμια ημέρα, ο ΟΗΕ απευθύνει κάλεσμα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.