Στα ελληνικά σχολεία οι Ουκρανοί μαθητές

10 Μαρτίου 2022

Τους πρώτους μαθητές από την Ουκρανία άρχισαν να υποδέχονται τα ελληνικά σχολεία. Παράλληλα, κάνοντας χρήση της κανονικής τους άδειας, έχουν επιστρέψει 21 εκπαιδευτικοί που ήταν αποσπασμένοι στην Ουκρανία και οι οποίοι πλέον θα συνδράμουν το έργο της ομαλής ένταξης των μαθητών από τη χώρα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε (ΣΚΑΪ) χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, στην Ελλάδα έχουν φθάσει πάνω από 1.000 ανήλικοι από την Ουκρανία. Οσοι προέρχονται από την ομογένεια και έχουν κάποια γνώση ελληνικής γλώσσας θα ενσωματωθούν ευκολότερα στη σχολική κοινότητα. Από την άλλη, θα δημιουργηθούν τάξεις υποδοχής για όσους δεν γνωρίζουν ελληνικά ή με βάση το επίπεδο ελληνομάθειας θεωρείται ότι χρήζουν επιπλέον βοήθειας. Προς το παρόν γίνεται καταγραφή των μαθητών με βάση την ηλικία τους, τη βαθμίδα εκπαίδευσης στην οποία φοιτούσαν στην Ουκρανία, καθώς και τον βαθμό γνώσης της ελληνικής γλώσσας. Αλλωστε στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού για την υποδοχή προσφύγων από την Ουκρανία, το υπ. Παιδείας έχει θέσει σε ετοιμότητα σχολικές μονάδες για να υποδεχθούν παιδιά, ενώ και ιδιωτικά σχολεία έχουν δεχθεί μαθητές. Παράλληλα, έχει γίνει μετάφραση στα ουκρανικά των οδηγιών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την τηλεκπαίδευση, σε συνεργασία με τη UNICEF. Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, η οργάνωση έχει αναλάβει το κομμάτι της μετάφρασης και διερμηνείας. Ως προς τους Ελληνες αποσπασμένους εκπαιδευτικούς στην Ουκρανία, είναι βέβαιο ότι η άδειά τους θα παρατεθεί μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το καθεστώς λειτουργίας των σχολείων στη χώρα. Η πλειονότητα των αποσπασμένων υπηρετεί στη Μαριούπολη και στα γύρω χωριά, ενώ υπάρχουν και εκπαιδευτικοί σε Κίεβο και Οδησσό.

Οπως ανέφερε το ελληνικό υπ. Παιδείας, «σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, η ρωσική επίθεση έχει ήδη απομακρύνει από τις σχολικές δομές 350.000 παιδιά της Ουκρανίας». Η κ. Κεραμέως επικοινώνησε με τον Ουκρανό ομόλογό της Serhiy Shkarlet, ο οποίος έχει ήδη στη διάθεσή του μια πρώτη καταγραφή των αναγκών της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η Ελληνίδα υπουργός, με επιστολή της στον Γάλλο ομόλογό της και προεδρεύοντα του Συμβουλίου των υπουργών Παιδείας της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο, Ζαν-Μισέλ Μπανκέ, πρότεινε τη δημιουργία ειδικής ομάδας δράσης για την υποστήριξη μαθητών και φοιτητών της Ουκρανίας, εντός και εκτός των συνόρων. Η ομάδα κρούσης θα καταγράψει τις ανάγκες και θα συγκεντρώσει προσφορές από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., την κοινωνία των πολιτών, επιχειρήσεις και διεθνείς οργανισμούς.

ΠΗΓΗ:https://www.kathimerini.gr/society/561754939/sta-ellinika-scholeiaoi-oykranoi-mathites/


[There are no radio stations in the database]