Τουρισμός: Ξενοδοχεία και εστίαση ψάχνουν εργαζόμενους – 80.000 κενές θέσεις εργασίας
21 Απριλίου 2025
Τουρισμός: Ξενοδοχεία και εστίαση ψάχνουν εργαζόμενους – 80.000 κενές θέσεις εργασίας
Ο τουρισμός ψάχνει εργαζόμενους
Η φετινή τουριστική σεζόν ξεκινά με 80.000 κενές θέσεις εργασίας, προκαλώντας ανησυχία στους εργοδότες και τους εργαζομένους.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Επισιτισμό και Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς οι κενές θέσεις στον κλάδο, ο οποίος απασχολεί πάνω από 400.000 εργαζομένους, αυξάνονται σταθερά και πλέον αγγίζουν τις 80.000.

Τα πρώτα αρνητικά δείγματα έφτασαν τον Ιανουάριο, την περίοδο που πρέπει να αναγγελθούν οι αιτήσεις επαναπρόσληψης των εποχικών εργαζομένων που δούλεψαν την περσινή σεζόν.
Αφορούν σε ειδικότητες, όπως σερβιτόροι, καμαριέρες, κηπουροί, αλλά και θέσεις στον κλάδο της εστίασης σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.
Με βάση τα στοιχεία από τα τοπικά σωματεία εργαζομένων, οι αιτήσεις ήταν μειωμένες κατά 10%, ιδίως σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς όπως η Ρόδος, η Κέρκυρα η Κρήτη και η Χαλκιδική.
Υπάρχει μειωμένο ενδιαφέρον από τους νέους, οι οποίοι συχνά αναρωτιούνται για το όφελος να εργαστούν σε άθλιες συνθήκες, αναφέρει ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ).
Η εκτίμηση ότι οι κενές θέσεις εργασίας το 2024 θα παραμείνουν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), το οποίο καταδεικνύει ότι οι κενές θέσεις στα ξενοδοχεία ανήλθαν σε περίπου 54.000.
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός, τονίζει ότι οι κενές θέσεις συνδέονται με την ανάγκη για ανάπτυξη δεξιοτήτων στην απασχόληση στον τουριστικό κλάδο.

Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελματών, εκφράζει ανησυχία ότι φέτος οι κενές θέσεις θα είναι περισσότερες από πέρυσι, λόγω και της ψηφιακής κάρτας. Η ψηφιακή κάρτα αναμένεται να προκαλέσει λειτουργικά προβλήματα στις εποχικές επιχειρήσεις, επηρεάζοντας τη δυνατότητά τους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους πλήρως.
Οι εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν εισόδημα για 12 μήνες, εργάζονται για 5 μήνες και το υπόλοιπο έτος αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Ωστόσο, ένα μέρος των κενών θέσεων επιχειρείται να καλυφθεί με μετακλητούς εργαζόμενους από τρίτες χώρες, με δυσκολίες και καθυστερήσεις στις διαδικασίες.
Το πρόβλημα των κενών θέσεων εργασίας δεν είναι καινούργιο, αλλά αναδείχθηκε με την επανεκκίνηση του κλάδου μετά την πανδημία, με πολλούς εργαζομένους να έχουν μετακινηθεί σε άλλα επαγγέλματα ή να αναζητούν εργασία στο εξωτερικό. Η συνεχής απουσία ελεγκτικών μηχανισμών και οι συνθήκες εργασίας δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την προσέλκυση προσωπικού στον τουριστικό τομέα.
