Επιτάφιος: Το έθιμο σε περιοχές που η περιφορά του γίνεται μέσα στην Θάλασσα

19 Απριλίου 2025

Επιτάφιος: Το έθιμο σε περιοχές που η περιφορά του γίνεται μέσα στην Θάλασσα

Πλήθος πιστών αλλά και επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας τους ακολουθούν στην ιδιαίτερη περιφορά τους.

Με έναν διαφορετικό τρόπο, γίνεται τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου σε παραλιακές περιοχές της Πελοποννήσου και άλλων περιοχών στη νότια Ελλάδα, όπου η περιφορά του γίνεται και μέσα στη θάλασσα.

Το συγκεκριμένο έθιμο τιμά τους ανθρώπους της θάλασσας: τους ναυτικούς, τους αλιείς, όσους έζησαν ή χάθηκαν στα κύματα.

Εκεί οι ψαράδες με τα καΐκια τους υποδέχονται τους Επιταφίους υπό το φως των κεριών, των βεγγαλικών και των καπνογόνων.

Στο Λουτράκι, αφού πρώτα ο Επιτάφιος του ναού της Παναγίας της Γιάτρισσας περάσει από γειτονιές της πόλης φθάνει στον παραλιακό δρόμο, όπου εκεί γίνεται η περιφορά κατά μήκος της παραλίας. Στη συνέχεια ο Επιτάφιος μεταφέρεται στην παραλία και ακολουθεί η είσοδός του στη θάλασσα.

Εκείνη τη στιγμή, μία βάρκα υποδέχεται τον Επιτάφιο μέσα στο νερό και ταυτόχρονα αλιείς ανάβουν βεγγαλικά και πυρσούς φωτίζοντας την περιφορά, ενώ πολλές άλλες βάρκες τον συνοδεύουν μέχρι να επιστρέψει στην παραλία.

Την κορύφωση του Θείου Δράματος με μοναδική συγκίνηση και ευλάβεια βίωσαν σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή 18 Απριλίου 2025, κάτοικοι και επισκέπτες της Νάξου, που κατέκλυσαν το εξωκλήσι της Αγίας Γρηγορούσας στο Καστράκι και συμμετείχαν στην ιδιαίτερη περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα.

Ο λιτός και συμβολικός Επιτάφιος, δημιουργημένος για ακόμη μια χρονιά από θαλασσόξυλα, στολισμένος με κρίνα και αγριολούλουδα της περιοχής, συγκίνησε όσους παραβρέθηκαν και προκάλεσε δέος στο φόντο του ουρανού και των κυμάτων.

Όπως αναφέρει το cyclades24.gr, την πομπή του Επιταφίου συνόδευσαν ψαλμωδίες πιστών και οι ήχοι από το παραδοσιακό σουβλιάρι.

Στο Καστράκι έδωσαν το «παρών» ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Βρούτσης, ο έπαρχος Γιάννης Μαργαρίτης, καθώς και πλήθος πιστών από όλο το νησί αλλά και επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας.Καλλυντικά Νήσου

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιφορά του Επιταφίου στη θάλασσα γίνεται αποκλειστικά στη Νάξο και την Τήνο, και συγκεκριμένα στις εκκλησίες της Αγίας Γρηγορούσας στο Καστράκι και του Αγίου Ελευθερίου – Αγίου Νικολάου στην Τήνο, καθιστώντας το έθιμο ξεχωριστό σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στη συνοικία Καμίνι της Ύδρας, ο Επιτάφιος μπαίνει στη θάλασσα και διαβάζεται η ακολουθία του κάνοντας το έθιμο της «δέησης». Τα παλικάρια βγάζουν τα παπούτσια και τις κάλτσες και μπαίνουν με τον Επιτάφιο στη θάλασσα. Τον ακουμπάνε στο νερό και ο παπάς κάνει δέηση για τους ταξιδεμένους.

άνδρες στη θάλασσα όρθιοι κουβαλάνε επιτάφιοΣτο παραλιακό Τολό της Αργολίδας το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής κάτοικοι και επισκέπτες ακολουθούν την περιφορά του Επιταφίου, ο οποίος καταλήγει στην παραλία. Στην συνέχεια ο Επιτάφιος μεταφέρεται στη θάλασσα από νέους του χωριού και οι ψαράδες τον υποδέχονται μέσα από τις βάρκες τους με βεγγαλικά και καπνογόνα, ενώ μυροφόρες ψάλλουν τα εγκώμια του επιτάφιου θρήνου.

Το έθιμο της περιφοράς του Επιταφίου στη θάλασσα έχει τις ρίζες του στα χρόνια όπου Κρήτες έφθασαν στο Τολό για να κατοικήσουν μόνιμα, μεταφέροντας παράλληλα ένα από τα έθιμά τους. Με την περιφορά λοιπόν του Επιταφίου μέσα στο νερό οι κάτοικοι θέλουν να τιμήσουν τη θάλασσα, διότι τους προσφέρει τροφή και ταυτόχρονα να ευλογηθεί.

ανδρες κουβαλανε επιταφιο μεσα στη θαλασσα

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]