Γερμανία: “Ο Φρίντριχ Μερτς είναι ο νικητής των εκλογών

24 Φεβρουαρίου 2025

Γερμανία: “Ο Φρίντριχ Μερτς είναι ο νικητής των εκλογών

Προς μεγάλο συνασπισμό CDU με SPD – Πέντε κόμματα στην Μπούντεσταγκ

Οι εκλογές στη Γερμανία που διεξήχθησαν την Κυριακή (23/02) ανέδειξαν νικητές με καθαρό προβάδισμα τους Χριστιανοδημοκρατικούς (CDU) του Φρίντριχ Μερτς.

Ο Φρίντριχ Μερτς είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών στη Γερμανία και ετοιμάζεται να αναλάβει τα ηνία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης σε μία εξαιρετικά απαιτητική συγκυρία.

Γιατί δεν είναι αντιμέτωπος μόνο με τις εσωτερικές προκλήσεις, όπως η δεινή κατάσταση της οικονομίας, που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους πολίτες, αλλά και το μεταναστευτικό και η ανάγκη να αναλάβει η Γερμανία πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη απέναντι σε ένα νέο διεθνές περιβάλλον.

Η Γερμανία στράφηκε δεξιότερα: Η νίκη του Φρίντριχ Μερτς και η επόμενη  ημέρα | ΕΦΣΥΝ

Από την άλλη, η νεοσύστατη Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) δεν κατάφερε τελικά να υπερβεί το όριο του 5% κι έτσι μένει εκτός κοινοβουλίου, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Εφορευτική Επιτροπή, αφού ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) να χρειάζεται πλέον μόνο έναν κυβερνητικό εταίρο, ανοίγει επομένως ο δρόμος για να σχηματιστεί εκ νέου ο λεγόμενος «μεγάλος» συνασπισμός με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, τα ποσοστά των κομμάτων και η κατανομή των εδρών διαμορφώνονται ως εξής:

  • CDU/CSU: 28,5% (+4,3) και 208 έδρες,
  • Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): 20,7% (+10,3) και 151 έδρες,
  • Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD): 16,5% (-9,2) και 121 έδρες,
  • Πράσινοι: 11,7% (-3) και 85 έδρες,
  • Η Αριστερά: 8,7% (+3,8) και 64 έδρες,
  • Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW): 4,9%.

Η AfD πρώτο κόμμα στα ανατολικά κρατίδια – Οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων

Με το σύνολο των ψήφων καταμετρημένο και τη συνολική εικόνα να έχει πλέον ξεκαθαρίσει, αρχίζουν να ξεχωρίζουν ενδιαφέροντα επιμέρους στοιχεία των χθεσινών πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία, με 20,7%, εξασφάλισε το υψηλότερο ποσοστό στην 11ετή ιστορία της, επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις που θέλουν την απήχησή της να είναι ευρύτερη στα ανατολικά κρατίδια της χώρας.

«Ο Φρίντριχ Μερτς είναι πλέον ο σημαντικότερος άνθρωπος στην Ευρώπη», κρίνει το περιοδικό Der Spiegel. Ο νικητής των εκλογών στην Γερμανία «έχει τέσσερα χρόνια για να υπερασπιστεί την φιλελεύθερη δημοκρατία έναντι των εχθρών της. Και αν αποτύχει; Αν αποτύχει, αυτό ήταν. Η AfD θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή στις επόμενες εκλογές, ίσως πρώτο κόμμα», εκτιμά το περιοδικό, επισημαίνοντας ότι «περίπου το ένα πέμπτο των ψηφοφόρων επέλεξε ένα κόμμα εν μέρει ακροδεξιό, που δίνει στέγη στον φασίστα Μπγερν Χέκε και σκέφτεται να απελάσει γερμανούς πολίτες με μεταναστευτικό υπόβαθρο». Το Der Spiegel κάνει λόγο για «κλήση αφύπνισης» αναφερόμενο στο εκλογικό αποτέλεσμα και καταλογίζει την ευθύνη για την άνοδο της AfD στην αποτυχία της απερχόμενης κυβέρνησης: «Ναι, ξεπέρασαν μια ενεργειακή κρίση και χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν έναν πόλεμο στην Ευρώπη. Όμως, με τους ατελείωτους καυγάδες τους, έδωσαν τροφή για σκέψη σε όλους εκείνους που ανέκαθεν πίστευαν ότι ο συμβιβασμός δεν οδηγεί πουθενά. Ενίσχυσαν τους αντιπάλους της φιλελεύθερης δημοκρατίας, δίνοντας σε πολλούς ψηφοφόρους την εντύπωση ότι η δημοκρατία είναι δυσλειτουργική, ειδικά σε δύσκολους καιρούς».

«Αδύναμη νίκη» του Φρίντριχ Μερτς βλέπει σε σχόλιό της η Suddeutsche Zeitung που τονίζει ότι «το χειρότερο θα ήταν τώρα να δημιουργηθούν συνθήκες Αυστρίας», αναφερόμενη στην αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στη γειτονική χώρα πέντε μήνες μετά τις εκλογές. «Ο υποψήφιος του CDU δεν κατάφερε να δημιουργήσει πραγματική διάθεση για αλλαγή στην χώρα. Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με το δύσκολο έργο του σχηματισμού κυβέρνησης — και εξαιτίας του Ντόναλντ Τραμπ», αναφέρει άρθρο της εφημερίδας, τονίζοντας ότι «οι Γερμανοί είπαν ξεκάθαρα όχι στον Όλαφ Σολτς, αλλά όχι πραγματικά ναι στον αμφισβητία του».

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται σε «δύσκολη νέα αρχή», καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα για την Ένωση ήταν κατώτερο του αναμενόμενου. «Ο μελλοντικός καγκελάριος πρέπει να δώσει απαντήσεις σε τεράστιες προκλήσεις», επισημαίνει η εφημερίδα που χαρακτηρίζει «ιστορικές» τις χθεσινές εκλογές, «γιατί αφορούσαν υπαρξιακά ζητήματα, όπως τον πόλεμο και την ειρήνη στην Ευρώπη, τον ρόλο της Γερμανίας στον κόσμο, το πώς μπορεί η χώρα να ξαναγίνει δυναμική, δημιουργική και ευημερούσα ώστε να διατηρήσει την ευημερία της και στο μέλλον». Το γεγονός ότι «μόλις σχεδόν 30% των ψήφων πήγε στα CDU/CSU δεν είναι ιδανικό, αλλά αποτελεί σταθερή βάση για τις σκληρές αποφάσεις που θα πρέπει να πάρει ο μελλοντικός καγκελάριος. Και αυτές θα είναι πολλές», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Την ενίσχυση των ποσοστών της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) υπογραμμίζει σχόλιο του δικτύου n-tv χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνο» το κόμμα της ακροδεξιάς: θυμίζει αφενός τις οικονομικές του προτάσεις κι αφετέρου στις θέσεις του για το μεταναστευτικό. «Δεν είναι όμως μόνο η οικονομία. Ο καθένας μπορεί να δει τι κάνουν οι δεξιοί λαϊκιστές όταν βρίσκονται στην εξουσία: μιλούν όπως μίλησε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς στο Μόναχο για την ελευθερία του λόγου και μέσα στο κόμμα τους αμφισβητούν την διάκριση των εξουσιών και το κράτος δικαίου».

H Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύει ανάλυση υπό τον τίτλο «Εκλογική νίκη με προειδοποιητική βολή» και επισημαίνει ότι «η Ένωση κέρδισε επειδή οι Γερμανοί θέλουν πολιτική αλλαγή — και αυτή θα πρέπει τώρα να υπάρξει, διαφορετικά η AfD θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή». Σύμφωνα με το σχόλιο της FAZ, η Χριστιανική Ένωση περίμενε και ήλπιζε να εξασφαλίσει ισχυρότερο αποτέλεσμα, ενώ υπάρχουν φόβοι όσον αφορά τη σταθερότητα της επόμενης κυβέρνησης.

Στον «μαραθώνιο του Φρίντριχ Μερτς προς την εξουσία», αναφέρεται η Tagesspiegel, που βλέπει «καθυστερημένο θρίαμβο» για τον αρχηγό του CDU. «Δεν είναι μια λαμπρή νίκη για τον ηγέτη του CDU, είναι ωστόσο η πιο θεαματική επιστροφή στην γερμανική πολιτική ιστορία. Η πραγματική δοκιμασία όμως είναι μπροστά, με τον σχηματισμό κυβέρνησης», κρίνει η εφημερίδα του Βερολίνου σχολιάζοντας ότι ο κ. Μερτς έχει σκοπό τώρα «να πιάσει γρήγορα δουλειά, να σχηματίσει κυβέρνηση σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς και να γίνει —επιτέλους— καγκελάριος».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]