Τα παϊδάκια προβατίνας το τοπ μενού την Τσικνοπέμπη..!
12 Φεβρουαρίου 2025
Τα παϊδάκια προβατίνας το τοπ μενού την Τσικνοπέμπη..!
Έλα να μάθεις πως ψήνετε η προβατίνα για να τους εντυπωσιάσεις όλους..
Καθώς οδεύουμε ολοταχώς προς την Τσικνοπέμπτη, σίγουρα στο μυαλό μας δεν είναι πουθενά αλλού, εκτός από το ψημένο κρεατάκι στα κάρβουνα.. και τι καλύτερο από την προβατίνα..
Η αλήθεια είναι ότι έχω εντυπωσιαστεί με την αύξηση που παρουσιάζεται στην κατανάλωση της τον τελευταίο καιρό.. είναι κάτι που δεν περίμενα να συμβεί τουλάχιστον τόσο γρήγορα.. και όμως όπου γυρίσεις και ρωτήσεις τι θα ψήσουμε την τσικνοπέμπτη ..προβατίνα θα σου πούνε..
Λίγο το ότι η τιμή της είναι η πιο χαμηλή σχετικά με τα άλλα κρέατα, λίγο που είναι πολύ νόστιμη στα κάρβουνα, λίγο και η επιστροφή στις ρίζες μας, η προβατίνα που ήταν το τοπ μενού στις χασαποταβέρνες στην Μαγούλα, στη Μάνδρα, στη Θήβα, στα Δερβενοχώρια και φυσικά στο πιο κοντινό χωριό της Αθήνας την γνωστή σε όλους μας Χασιά, η προβατίνα εξελίχθηκε πλέον και σε μια καλή επιλογή μενού και στις ταβέρνες της Αθήνας και όχι μόνο !
Προσωπικά για χρόνια που “έμπαινε” στο σπίτι του πατέρα μου , ούτε που την ακούμπαγα μέχρι που κάποια στιγμή, κάτω από πίεση αναγκάστηκα να την δοκιμάσω!
Και εννοείται ότι τώρα πια δεν υπάρχει επίσκεψη σε ταβέρνα και να μην υπάρχει στο μενού.. προβατίνα !
Το παν για να φας προβατίνα και να την ξαναφάς είναι να είναι σωστά ψημένη!
Φυσικά ένα σημαντικό σημείο είναι να ξέρεις πιο σημείο της προβατίνας είναι το νοστιμότερο και το πιο μαλακό στο ψήσιμο..
Λοιπόν έλα να σου μάθω πως τρώγεται η προβατίνα για να της δώσεις την θέση που της πρέπει στο τραπέζι..
Καταρχάς το σημείο που θα ζητήσεις στο χασάπη σου δεν θα είναι άλλο από την σπάλα του .. που έχει και το λιπάκι της και είναι όλα τα λεφτά.. όσο για αυτούς που δεν προτιμούν το λίπος.. θα πρέπει να ζητήσεις μπούτι προβατίνα …και οπωσδήποτε χτυπημένο..
![ΠΑΪΔΑΚΙΑ ΠΡΟΒΑΤΙΝΑΣ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΑ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ (VIDEO) - Meat & Grill Stories](https://www.meatandgrillstories.com/wp-content/uploads/2021/02/TOP32-1024x576.jpg)
-
- Το πρώτο και βασικότερο είναι τα κάρβουνα “να έχουν γίνει’ να γίνουν θράκα, γιατί αλλιώς θα τρως το μπριζολάκι και θα νομίζεις ότι τρως στάχτες..
- Η προβατίνα θέλει δυνατή φωτιά γιατί διαφορετικά δεν πρόκειται να ψηθεί. Για μία καλή θράκα χρειάζεσαι από 25 μέχρι 50 λεπτά.
-
- Την φωτιά την καταλαβαίνουν οι παλιοί και με την παλάμη. Όταν το χέρι δεν αντέχει στα δέκα εκατοστά πάνω από τη σχάρα για 2-3 δευτερόλεπτα, είσαι έτοιμος να ψήσεις.
- Το παϊδάκι προβατίνας που βλέπεις στις ταβέρνες, είναι συνήθως κομμένο από τους χασάπηδες στα 2 ή και στα 2,5 εκατοστά. Αυτό συμβαίνει για την σωστή αναλογία λίπους και κρέατος.
- Αν κάποια κομμάτια που έχουν προκύψει έχουν πολύ περισσότερο λίπος, μπορείς να το μικρύνεις με το μαχαίρι. Προσοχή, όχι να το αφαιρέσεις, να το «μικρύνεις», το λιπάκι κάνει την δουλειά στο ψήσιμο!
- Όσο το λίπος ψήνεται προκαλεί ξαφνική έντονη φλόγα. Να έχεις κοντά ένα μπουκαλάκι με νερό με το καπάκι του που θα του έχεις κάνει μια τρύπα., αν το ρίξεις χωρίς καπάκι θα σβήσεις τη φωτιά και τότε το έχασες το παιχνίδι.!
- Θα συγκεντρώσεις τα πολλά κάρβουνα στη μία πλευρά και θα κρατήσεις όσα χρειάζονται για να ψήσεις , αν βλέπεις να λιγοστεύει η δύναμη της θερμοκρασίας στα κάρβουνα κάτω από το κρέας, θα προσθέτεις από τα κάρβουνα που έχεις στην άκρη.
- Η μαρινάδα η σωστή, είναι το καλό αλάτισμα τίποτε άλλο, να θυμάσαι τα απλά είναι και τα πιο νόστιμα.
- Τα παϊδάκια προβατίνας δεν τα αφήνεις και κάθεσαι να πιείς μπίρες. Είσαι από πάνω τους.
- Να θυμάσαι τα παϊδάκια της προβατίνας θέλουν γρήγορο γύρισμα. Δεν θέλουν πάνω από δέκα με δώδεκα λεπτά το καθένα, δεν τα θέλουμε ξεροκαμένα γιατί θα είναι σαν σόλα.. ! Τα θέλουμε ζουμερά..
- Τα πιο λεπτά μπριζολάκια τα βγάζουμε πιο γρήγορα, για να μην τα στεγνώσουμε και τα βάζουμε σε κατσαρολάκι με καπάκι για να διατηρηθούν ζεστά και ζουμερά!
- Τρώγονται αμέσως, με το που θα τα βγάλεις από τη φωτιά , άστα 2-3 λεπτά να ξεκουραστούν και μετά ξεκίνα ..
- Αν έχεις καλεσμένους και αυτοί έχουν αργήσει να έρθουν, μην τους περιμένεις ξεκίνα να τρως και άστους αυτούς να έρθουν όποτε θέλουν, αυτοί θα χάσουν, αρκεί να τους έχει πει ότι έχει προβατίνα το μενού και δεν πρέπει να αργήσουν!
- Και το τελευταίο και σοβαρότερο από όλα, το παϊδάκι θέλει χέρι, άσε τους τρόπους για καμιά δεξίωση..
- Άμα ακολουθήσεις τα βήματα σωστά, θα έχεις πετύχει το καλύτερο ψήσιμο της ζωής σου..