Σαντορίνη: Δύο σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ μέσα σε 5 λεπτά τα ξημερώματα

5 Φεβρουαρίου 2025

Σαντορίνη: Δύο σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ μέσα σε 5 λεπτά τα ξημερώματα

Εντείνεται η αγωνία για την εξέλιξη του φαινομένου.

Στην Σαντορίνη και στα γύρω νησιά των Κυκλάδων είναι τα μάτια όλων όπου τις τελευταίες ημέρες δεν έχουν σταματήσει να ταρακουνιούνται από τους αλλεπάλληλους σεισμούς.

Δύο σεισμικές δονήσεις 4 και 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μέσα σε  5 λεπτών ταρακούνησαν τα ξημερώματα Σαντορίνη και Αμοργό, ενώ πάνω από 10 μικρότεροι σεισμοί κάτω των 4 Ρίχτερ σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Περισσότεροι από 45 σεισμοί ταρακούνησαν τα νησιά των Κυκλάδων από τις 12 τα ξημερώματα έως τις 6 το πρωί.

Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) εκτίμησε τη Δευτέρα ότι η έντονη σεισμικότητα στην περιοχή τα τελευταία 24ωρα ενδέχεται να συνεχιστεί για αρκετές «ημέρες», αν όχι «εβδομάδες».

«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο αν το φαινόμενο πρόκειται για προσεισμική ακολουθία, ξεκαθάρισε ο Κωνσταντίνος Παπαζάχος.

Αν και η δήλωσή του είναι κάπως τρομακτική, στις σημερινές δηλώσεις του εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξος, τονίζοντας όμως πως το φαινόμενο θα διαρκέσει από μερικές εβδομάδες έως και μήνες.

Όπως εξήγησε, οι κάτοικοι της Σαντορίνης θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τις συνεχόμενες δονήσεις, μιας και το φαινόμενο θα κάνει καιρό για να εξασθενήσει.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας επισήμανε πως η ιδιαιτερότητα της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας είναι πως δεν έχει παρατηρηθεί ως αυτό το στάδιο κάποια δόνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κύρια.

Τα καταστήματα και τα σχολεία στην Σαντορίνη έχουν βάλει λουκέτο ενώ στο κλείσιμο των σχολικών μονάδων έχουν προχωρήσει και άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Τα Φηρά, ένας από τους πιο δημοφιλής προορισμούς στην Σαντορίνη, είναι πλέον ερημωμένα.

Οι δρόμοι είναι άδειοι, με ελάχιστους κατοίκους και τουρίστες να μετακινούνται. Τα μόνα σημεία όπου υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα είναι τα ταξιδιωτικά γραφεία, στα οποία σχηματίζονται μικρές ουρές από πολίτες που ψάχνουν τρόπο να φύγουν, είτε αεροπορικώς είτε ακτοπλοϊκώς.

Τις τελευταίες ημέρες, περισσότεροι από 11.000 κάτοικοι και επισκέπτες έχουν απομακρυνθεί από την Σαντορίνη.

Οι περισσότεροι σεισμολόγοι είναι καθησυχαστικοί και αναφέρουν πως οι σεισμοί δεν σχετίζονται με τα ηφαίστεια στην περιοχή και το μεγαλύτερο μέγεθος δόνησης που μπορεί να δώσει το ρήγμα είναι μέχρι 6 Ρίχτερ.

Ο  διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, όπως είπε, , στη Σαντορίνη έχουν καταγραφεί «440 σεισμοί με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ από την 1η Φεβρουαρίου και 73 σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ». Ζήτησε να περιμένουμε 1-2 ημέρες και τα νέα δεδομένα από τους σεισμογράφους που τοποθετήσαμε.

Ερωτηθείς, αν ο ίδιος θα έμενε στη Σαντορίνη, απάντησε «εγώ ενδεχομένως να παρέμενα γιατί οι αποστάσεις από τα επίκεντρα είναι σε καλή απόσταση από το νησί».

Ειδικότερα, μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των

Επιτροπών ότι:

1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.

2. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, είναι ιδιαίτερα αυξημένη με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4.9).

3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.

screenshot__20_
screenshot__19_

 Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]