Black Friday & Cyber Monday: Προσοχή και στις online αγορές
18 Νοεμβρίου 2024
Black Friday & Cyber Monday: Προσοχή και στις online αγορές
Ιδιαίτερη προσοχή από ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια, οι εγκληματίες χρησιμοποιούν πλέον την τεχνητή νοημοσύνη για να ξεγελάσουν τους αγοραστές.
Η Black Friday έχει γίνει πλέον κομμάτι της ελληνικής καταναλωτικής κουλτούρας και η κατακόρυφη αύξηση του διαδικτυακού εμπορίου κατά την περίοδο μεγάλων προσφορών όπως είναι η Black Friday και η Cyber Monday απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από τους καταναλωτές.
Η φετινή Black Friday θα πραγματοποιηθεί στις 29 Νοεμβρίου 2024, αλλά οι προσφορές συνήθως ξεκινούν πολύ νωρίτερα, ενισχύοντας την ατμόσφαιρα αγορών και ενθουσιασμού. Ωστόσο, καθώς οι ευκαιρίες πολλαπλασιάζονται, αυξάνεται και η ανάγκη για προσοχή, ειδικά κατά τις online αγορές.
Τρεις ημέρες μετά την Black Friday, έρχεται η Cyber Monday, στις 2 Δεκεμβρίου 2024, μία ακόμη ευκαιρία για φθηνές αγορές, αποκλειστικά για όσες γίνονται μέσω διαδικτύου.
Η Black Friday μπορεί να μετατραπεί σε Black Fraud Day, όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής κυβερνοασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Η δήλωσή του έρχεται εν μέσω των καταιγιστικών προσφορών που ήδη έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο παγκοσμίως .
Οι απατεώνες χρησιμοποιούν ΑΙ (τεχνητή νοημοσύνη) για να ξεγελάσουν τους εύπιστους αγοραστές, καθώς μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι πάνω από 11,5 εκατομμύρια λίρες έχουν χαθεί λόγω εξαπάτησης κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου του περασμένου έτους.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι εγκληματίες χρησιμοποιούν πλέον την τεχνητή νοημοσύνη για να ξεγελάσουν τους αγοραστές.
Η εορταστική περίοδος είχε γίνει «μεγάλη ευκαιρία για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου», καθώς οι καταναλωτές κυνηγούν τις προσφορές, δήλωσε ο Richard Horne, διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας της GCHQ (NCSC). Οι απατεώνες, πρόσθεσε ο ίδιος:
«Στοχεύουν όσους κυνηγούν τις ευκαιρίες με ολοένα και πιο εξελιγμένες απάτες, μερικές φορές κατασκευασμένες με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο τον εντοπισμό τους»
Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές στις αγορές τους
Ιδιαίτερη προσοχή από τους καταναλωτές, ιδιαίτερα εκείνοι που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, καθώς πολλοί είναι οι επιτήδειοι που ενδεχομένως να προσπαθήσουν να βάλουν στο στόχαστρο όχι μόνο τα χρήματα αλλά και τα προσωπικά τους δεδομένα.
- Φροντίστε να πραγματοποιείτε συναλλαγές με εταιρείες που γνωρίζετε ήδη και τις εμπιστευόσαστε. Κοιτάξτε το site με κριτικό μάτι. Ελέγξτε στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας αν υπάρχουν όροι χρήσης, πολιτική απορρήτου, πολιτική επιστροφών, τηλέφωνο επικοινωνίας. Εξίσου σημαντικό είναι να διαβάζετε τις συστάσεις άλλων πελατών προκειμένου να διαμορφώσετε πλήρη εικόνα για την επιχείρηση.
- Αναζητήστε πρωτόκολλο SSL στην ιστοσελίδα του e-shop που επιλέξατε. Όταν το πρωτόκολλο SSL είναι ενεργό, θα δείτε τα γράμματα «https» μπροστά από τη διαδικτυακή διεύθυνση. Το «s» σημαίνει ασφάλεια “secure”. Αναζητήστε το σύμβολο του κλειδωμένου λουκέτου. Το εικονίδιο θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο του παραθύρου του προγράμματος περιήγησης. Είναι πράσινο στις νέες εκδόσεις των browsers.
- Προτιμήστε τρόπους πληρωμής που σας παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια και ευελιξία όπως αντικαταβολή, χρεωστική ή πιστωτική κάρτα και PayPal. Αποφύγετε την τραπεζική κατάθεση. Ποτέ μην αποθηκεύετε τα στοιχεία της κάρτας σας στο site που χρησιμοποιείτε. Ελέγχετε το λογαριασμό της πιστωτικής σας ανά διαστήματα για να διαπιστώσετε αν υπάρχουν «λάθος» χρεώσεις.
- Μια νεότερη έκδοση διαδικτυακών απατών αγορών περιλαμβάνει τη χρήση πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τη δημιουργία ψεύτικων διαδικτυακών καταστημάτων. Ανοίγουν το κατάστημα για λίγο, πουλώντας συχνά ψεύτικα επώνυμα ρούχα ή κοσμήματα. Μετά από μια σειρά από πωλήσεις, τα καταστήματα εξαφανίζονται. Χρησιμοποιούν επίσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαφημίσουν τον ψεύτικο ιστότοπό τους, επομένως μην εμπιστεύεστε έναν ιστότοπο μόνο και μόνο επειδή τον έχετε δει να διαφημίζεται ή να κοινοποιείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο καλύτερος τρόπος για να εντοπίσετε έναν ψεύτικο έμπορο ή μια απάτη μέσω διαδικτυακών αγορών μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι να αναζητήσετε κριτικές πριν από την αγορά.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ PHISHING
Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους ή μην ανοίγετε συνημμένα από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω messenger ή μέσω SMS που ισχυρίζονται ότι προέρχονται από την τράπεζά σας, από κάποια εταιρεία ή άλλον αξιόπιστο οργανισμό και σας ζητούν να ενημερώσετε ή να επαληθεύσετε τα στοιχεία σας. Επίσης ιδιαίτερα διαδεδομένες αυτές τις ημέρες είναι οι απάτες μέσω πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης όπου καλούν τους υποψήφιους καταναλωτές να κάνουν κλικ σε phishing συνδέσμους.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ
- Διατηρείτε πάντα ενημερωμένη την ασφάλεια του υπολογιστή σας με λογισμικό προστασίας από κακοβουλο λογισμικό και ένα καλό τείχος προστασίας. Αγοράστε υπολογιστή και λογισμικό προστασίας malware μόνο από αξιόπιστες πηγές.
- Χρησιμοποιήστε το λογισμικό ασφαλείας σας για να εκτελέσετε έλεγχο κακοβουλου λογισμικού εάν πιστεύετε ότι η ασφάλεια του υπολογιστή σας έχει παραβιαστεί.
- Ασφαλίστε τα δίκτυα και τις συσκευές σας και αποφύγετε τη χρήση δημόσιων υπολογιστών ή σημείων πρόσβασης δημόσιων WiFi για ενέργειες που εμπεριέχουν πληκτρολόγηση προσωπικών δεδομένων.
- Επιλέξτε κωδικούς πρόσβασης και PIN που θα ήταν δύσκολο να μαντέψουν οι άλλοι και αλλάζετε τα τακτικά. Μην τα αποθηκεύετε στο τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σας.
- Να είστε προσεκτικοί με τις δωρεάν λήψεις και την πρόσβαση σε ιστότοπους, όπως μουσική, παιχνίδια, ταινίες και ιστότοπους για ενήλικες. Μπορεί να εγκαταστήσουν επιβλαβή προγράμματα χωρίς να το γνωρίζετε.
ΕΧΕΤΕ ΠΕΣΕΙ ΘΥΜΑ;
Εάν έχετε πέσει θύμα απάτης επικοινωνήστε αμέσως με το χρηματοπιστωτικό σας ίδρυμα ώστε να προβεί στα απαραίτητα βήματα μπλοκαρίσματος καρτών ή και άλλων ενεργειών. Επίσης αλλάξτε αμέσως τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιείτε σε κάθε σημαντικό λογαριασμό σας και ενημερώστε το λογισμικό ανίχνευσης ιών προκειμένου να προστατέψετε τη συσκευή σας. Φροντίστε να κρατήσετε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία π.χ ηλεκτρονικά μηνύματα, αποδείξεις, αντίγραφο της διαφήμισης κ.α.
Μπορείτε να κάνετε καταγγελία στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Σας προτρέπουμε επίσης να αναφέρετε τις απάτες στην Γραμμή καταγγελιών παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο https://www.safeline.gr/μέσω της σελίδας αναφοράς απάτης. Αυτό μας βοηθά να προειδοποιούμε τους ανθρώπους για τρέχουσες απάτες, να παρακολουθούμε τις τάσεις και να διακόπτουμε τις απάτες όπου είναι δυνατόν.
Σε μια ειδικά διαμορφωμένη σελίδα στο site του SaferInternet4Kids.gr παρέχεται ενημέρωση γενικότερα για τις συχνότερες απαντώμενες απάτες στον κυβερνοχώρο αλλά για τους τρόπους αναγνώρισης και πρόληψης τους.