Ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Σαμαρά – Για δεύτερη φορά μετά το 1993 εκτός ΝΔ
16 Νοεμβρίου 2024
Ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Σαμαρά – Για δεύτερη φορά μετά το 1993 εκτός ΝΔ
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αντώνης Σαμαράς θα διαγραφεί τόσο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο και από το Κόμμα.
Μετά τη συνέντευξη, με την οποία εξαπέλυε νέα ολομέτωπη και «άγρια» επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε στην απόφαση της διαγραφής του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, όπως ανακοίνωσε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου (16/11) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάνει σαφές πως ο κ. Σαμαράς δεν «διατύπωσε απόψεις. Αλλά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής».
“Ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός ΝΔ”
Ο κ. Μαρινάκης αναφέρει, μεταξύ άλλων πως «ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί» και συνεχίζει:
«Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».
Αιτία της διαγραφής, όπως αναφέρεται στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, είναι,μεταξύ άλλων, το γεγονός πως «με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά».
“Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι».“
Αναλυτικά η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη:
«Έχουμε πει πολλές φορές ότι οι πρώην Πρωθυπουργοί έχουν το ειδικό προνόμιο να διατυπώνουν κατά καιρούς τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για ζητήματα πολιτικής.
Ο κ. Σαμαράς, στην τελευταία συνέντευξή του, ωστόσο, δεν διατύπωσε απόψεις. Αλλά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Επιπλέον, με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά.
Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «χαριεντίζονταν» με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας.
Τέλος, η άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους.
Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν ούτε ανεκτά, ούτε αποδεκτά. Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι».
Όσοι, δε, οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%, ας αναλογιστούν ότι, με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μέχρι σήμερα τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%.
Ως εκ τούτου, ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί.
Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».
Όσον αφορά στη διαδικασία της διαγραφής του κ. Σαμαρά, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αντώνης Σαμαράς τόν παραπέμπει με επιστολή του στον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ κ. Τραγάκη, με το ερώτημα της διαγραφής του.
Η Επιτροπή συνεδριάζει, αποφασίζει και το πρακτικό στέλνεται στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο οποίος στη συνέχεια με βάση το πρακτικό και την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ στέλνει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, την Δευτέρα, όταν και θα ανοίξει η Βουλή.
Να υπενθυμίσουμε ότι μιλώντας σήμερα το πρωί στο «Βήμα της Κυριακής» ο Άντώνης Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση πως καλλιεργεί κλίμα «ευκαιρίας» στα ελληνοτουρκικά την ώρα μάλιστα που η γειτονική χώρα έχει αυξήσει το επίπεδο των διεκδικήσεων και των προκλήσεών της.
Παράλληλα, για τον κ. Γεραπετρίτη, φτάνει στο σημείο να σχολιάσει πως, κάποιοι πρέπει «να σταλούν σπίτι τους» από τον πρωθυπουργό, εφόσον έχουν πει «ας χαρακτηριστούν και μειοδότες».
Αντίστοιχα ο πρώην πρωθυπουργός εξαπολύει επίθεση στον κ. Μητσοτάκη με αφορμή τα «καρφιά» του στη Βουλή για «χαριεντισμούς» του ίδιου με τον Νίκο Παππά λέγοντας:
«Λέτε για τον ίδιο Νίκο Παππά που χάρισε βιβλίο με ιδιόχειρη αφιέρωση στον Πρωθυπουργό στη Βουλή, προχθές; Χαριεντίσματα εννοείτε τα γέλια και την εγκαρδιότητα που είδαμε μεταξύ Ερντογάν, Ράμα, Χριστοδουλίδη, Φιντάν και του Έλληνα πρωθυπουργού στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Συνόδου; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».
Παράλληλα, για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς «νουθετεί» τον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας πως «θεωρώ τον Κώστα Καραμανλή την καλύτερη επιλογή».
Την ίδια στιγμή, αποστάσεις φαίνεται να παίρνει το «περιβάλλον» του Κώστα Καραμανλή σχετικά με την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά να είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στον κ. Καραμανλή, “δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση» μεταξύ των δύο ανδρών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η δήλωση του κ. Σαμαρά ήταν προσωπική του πρωτοβουλία.“
Για πάνω από 5 ώρες δεν υπήρχε επίσημη αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο το δεδομένο ήταν πως επικρατούσε έντονος προβληματισμός και διαβουλεύσεις για το πώς πρέπει να γίνει η διαχείριση της κατάστασης.
Εξ αρχής υπήρξαν ορισμένοι που έκαναν λόγο δυναμική απάντηση στη νέα σφοδρή επίθεση Σαμαρά, στον οποίο είχε σταλεί «τελεσίγραφο» όταν έκανε τις προηγούμενες παρεμβάσεις-επιθέσεις. Βέβαια, υπήρξαν και ορισμένοι που υποστήριξαν πως θα έπρεπε να δοθεί μια απάντηση που να μην οδηγήσει στα άκρα.