Νίκος Δένδιας: “Λουκέτο” σε 137 στρατόπεδα σε όλη τη χώρα
16 Νοεμβρίου 2024
Νίκος Δένδιας: “Λουκέτο” σε 137 στρατόπεδα σε όλη τη χώρα
Τις αλλαγές στις Ενοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας στη Βουλή, κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.
Ο Νίκος Δένδιας, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι: «Θα πρέπει να πάμε γρήγορα σε κλείσιμο 137, μέσα στο 2025 αυτό να έχει τελειώσει. Η αντίληψη κάθε πόλη και στάδιο, κάθε χωριό και γυμναστήριο δεν μπορεί να ισχύει για τα στρατόπεδα. Δεν μπορεί. Ο στρατός γίνεται μη αξιόμαχος.
Πρέπει, επίσης, να μπούμε στην εποχή των drones. Κάθε μονάδα του Ελληνικού Στρατού θα έχει δυνατότητα αντι-drone και οι 3 από τους 4 τύπους των Ταγμάτων που δημιουργούμε, θα έχουν και δυνατότητα να εκπέμπουν drones».
Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας παρουσιάζοντας εχθές στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
Εξήγησε ότι ο λόγος που κλείνουν μόνο 137 στρατόπεδα είναι διότι «δεν έχουμε χρήματα να επενδύσουμε για να μεγαλώσουν τα άλλα και να κλείσουμε άλλα 250». Όπως είπε, έχει εκπονηθεί «ένα πρόγραμμα κατά φάσεις και η πρώτη φάση είναι αυτή» κάτι που σημαίνει «και αύξηση της πυκνότητας των μονάδων».
«Θα καταργήσουμε», πρόσθεσε, «περισσότερους από 30 Σχηματισμούς, θα ενοποιήσουμε Σχηματισμούς, ώστε να μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε ανθρώπινο δυναμικό και να μεγαλώσουμε την ισχύ πυρός».
«Πάμε στο Στρατό σε μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία, με ευέλικτες μονάδες, μεγάλης πληρότητας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μονάδες στο Έβρο, όχι μονάδα. Μονάδες στον Έβρο που έχουν πληρότητα κάτω από 30%. Και υπάρχει μονάδα στην Πελοπόννησο που έχει πληρότητα 130%. Αυτό δεν έχει λογική» εξήγησε.
«Δεν έχει λογική να έχουμε 800 και στρατόπεδα περισσότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες . Θα προχωρήσουμε άμεσα» συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.
«Πρέπει», συνέχισε ο κ. Δένδιας, «να μπούμε στην εποχή των drones. Κάθε μονάδα του Ελληνικού Στρατού θα έχει δυνατότητα αντι-drone, και οι 3 από τους 4 τύπους των Ταγμάτων που δημιουργούμε θα έχουν και δυνατότητα να εκπέμπουν drones.
«Ως προς το Ναυτικό», ξεκαθάρισε, ότι «θα υπάρξει μια τεράστια ισχυροποίηση. Το Ναυτικό θα αποκτήσει δυνατότητες στρατηγικού πλήγματος που δεν είχε ποτέ στην ιστορία του ελληνισμού». «Και επίσης αποκτά», συμπλήρωσε, «τη δυνατότητα Αντιαεροπορικής ‘Αμυνας Περιοχής. Θα μπορεί να προβάλλει την ισχύ του. Όχι απλώς να υπερασπίζεται το Αιγαίο».
Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας διευκρίνισε ότι «η Δομή Δυνάμεων στην πραγματικότητα αφορά και τις επιλογές της χώρας στα ευρύτερα θέματα που αφορούν τα εξοπλιστικά και τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να προχωρήσουμε κάτω από το πλαίσιο της “Ατζέντας 2030″».
«Η πραγματικότητα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως χώρα είναι να περάσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις στον 21ο αιώνα, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται με επιτυχία στις διευρυνόμενες προκλήσεις που υπάρχουν στον περιβάλλον ασφάλειας» συμπλήρωσε.
«Οι μεταρρυθμίσεις», εξήγησε, «γίνονται σε πλαίσιο υπουργείου, σε πλαίσιο ΓΕΕΘΑ και σε πλαίσιο Όπλων».
«Η πρώτη μεταρρύθμιση που έγινε, ήταν το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ)» ανέφερε και τόνισε ότι «φέρνει σε επαφή τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων με το περιβάλλον αμυντικής καινοτομίας που υπάρχει στην Ελλάδα. Το μικρό οικοσύστημα αμυντικών εταιρειών προηγμένης τεχνολογίας».
Στο πλαίσιο της προώθησης της καινοτομίας, είπε ο κ. Δένδιας, «μέσα Δεκεμβρίου οργανώνουμε την πρώτη μεγάλη κοινή παρουσίαση με το γαλλικό σύστημα καινοτομίας».
«Θα έρθει εδώ ο Γάλλος υπουργός ‘Αμυνας, Σεμπαστιέν Λεκορνί και θα παρουσιάσουμε μαζί τη συνεργασία των δύο συστημάτων καινοτομίας» συνέχισε.
Για τα βασικά προγράμματα, είπε ότι αυτά περιλαμβάνουν τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ, τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων και τον εκσυγχρονισμό των πυραυλακάτων, τη νέα φρεγάτα η Constellation που σχεδιάζεται μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη νέα κορβέτα που σχεδιάζεται μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα νέα υποβρύχια.
«Όλα αυτά τα προγράμματα θα μεταφέρουν στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία περί τα 6 ή 7 δισ. ευρώ τα επόμενα δέκα χρόνια και μάλιστα εμπροσθοβαρώς» ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας.
«Η προσέγγιση που υπάρχει στο υπουργείο είναι να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα αμυντικών βιομηχανιών, που να μπορεί να στηρίξει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Να φύγουμε κατά το δυνατόν από τη νοοτροπία που έχω πει αγοράζουμε από το ράφι» διευκρίνισε.
Ακόμη, είπε, «θα μεταρρυθμιστεί η θητεία. Θα παρουσιαστεί νομοθέτημα στο πρώτο τρίμηνο. Θα μεταρρυθμιστεί η Εθνοφυλακή, θα μεταρρυθμιστεί η Εφεδρεία».
«Για να επιτύχουμε και εξοικονομήσεις, αλλά και εκλογικεύσεις, σε επίπεδο υπουργείου, θα πάμε σε μια μεταρρύθμιση της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης» καθώς «μια σειρά από Στρατοδικεία, Ναυτοδικεία, Αεροδικεία δεν υπηρετούν καμία πραγματική ανάγκη».
Για τις Στρατιωτικές Σχολές, αναφέρθηκε στα μέτρα για τετραπλασιασμό της αποζημίωσης, βελτίωση του προγράμματος σπουδών, βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων και τόνισε: «Εάν δεν αλλάξουμε το carrier path, το δρομολόγιο καριέρας και αν δεν αλλάξουμε συνολικά τον τρόπο που οι άνθρωποι αυτοί στηρίζονται από το σύστημα, δεν θα έχουμε στελέχη μετά από 10 χρόνια, αυτή είναι η πραγματικότητα».
Για την Αεροπορία, υπογράμμισε ότι έχει εκπονηθεί «ένα πρόγραμμα ομογενοποίησης των τύπων ώστε να φτάσουμε σε μια οροφή 200 αεροσκαφών 4,5 και 5ης γενεάς». «Δηλαδή», πρόσθεσε, «τα εκσυγχρονισμένα Viper, τα Rafale και τα F-35 όταν αποκτήσουμε».
«Αυτό θα μας επιτρέψει τεράστιες οικονομίες κλίμακας, απελευθέρωση ανθρωπίνων πόρων ώστε να μπορέσουμε να συντηρήσουμε την ισχυρότερη Αεροπορία που είχαμε ποτέ» ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας.
Πρόσθεσε, ότι πρέπει να πάμε και «σε δυνατότητες κυβερνοπολέμου, επιθετικές και αμυντικές. Θα θεμελιώσουμε το κτίριο Κυβερνοπολέμου σε λίγες μέρες με ιδιωτική δωρεά».
Εξήγησε ότι με το σχεδιασμό του υπουργείου «θα υπάρξει μία εξοικονόμηση σε βάθος δεκαετίας 2 δισεκατομμυρίων από τα λειτουργικά, που για εμάς είναι τεράστιο νούμερο».
«Έχουμε ένα συνεκτικό σύστημα πλήρους μεταρρύθμισης των πάντων, για το οποίο ζητάμε τη στήριξη, τη βοήθεια, την άποψη, τη διόρθωση, αν χρειάζεται, από την εθνική αντιπροσωπεία» κατέληξε ο κ. Δένδιας.
Σε ποια στρατόπεδα μπαίνει «λουκέτο»
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ», στη λίστα με τα 137 στρατόπεδα εμπεριέχονται τουλάχιστον μία μονάδα μέσα στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης και μια εγκατάσταση αποθηκών στο Πανόραμα, ενώ στην Αττική το ίδιο θα συμβεί σε μια μονάδα με… «καμινάδα» και σε εγκαταστάσεις σε Καπανδρίτι και Μαλακάσα.
Προς κατάργηση οδεύουν, επίσης, η Σχολή Εκπαίδευσης Τεχνικών Τηλεπικοινωνίας (ΣΕΤΤΗΛ) στον Πύργο, η Σχολή Μαγείρων στο Γύθειο και δομές που υπολειτουργούν σε μια σειρά από πόλεις, όπως στην Τρίπολη, τη Λαμία και την Άρτα.
Ο Νίκος Δένδιας «έδειξε», επίσης, το κλείσιμο του ναυτοδικείου των Ιωαννίνων αλλά και μιας σειράς στρατοδικείων και αεροδικείων εκτός από εκείνα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ξάνθη καθώς, όπως είπε, «δεν υπηρετούν καμία πραγματική ανάγκη. Ο μέσος όρος εκδίκασης υποθέσεων από κάθε στρατοδίκη είναι πέντε υποθέσεις τον χρόνο, όταν ο ανάλογος δικαστής στα πολιτικά δικαστήρια δικάζει 25 την ημέρα».
Οι πληροφορίες για την υπόλοιπη χώρα
- -Στα νησιά του Αιγαίου αναμένεται να μην γίνονται δραματικές αλλαγές ή λουκέτα, πλην της εσωτερικής αναδιάταξης και μετεγκατάστασης στρατιωτικών δομών.
- -Στη Στερεά Ελλάδα μονάδα με 41 αποθήκες, εκ των οποίων οι 30 είναι άδειες, θα μεταφερθεί σε άλλο στρατόπεδο του ίδιου σχηματισμού
- -Στη Μακεδονία δύο μονάδες του ίδιου σχηματισμού σε δύο διαφορετικά στρατόπεδα με απόσταση μόλις 200 μέτρων το ένα από το άλλο θα συγχωνευθούν
Τέλος σε παραμεθόρια περιοχή τρία στρατόπεδα με λίγα χιλιόμετρα απόσταση μεταξύ τους που φιλοξενούν ισάριθμες μονάδες, ανορθολογικά υποστελεχωμένες, θα συγχωνευθούν.
Όπως εξήγησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας το σκεπτικό πίσω από τη λογική των συγχωνεύσεων «αυτή τη στιγμή υπάρχουν μονάδες στον Έβρο που έχουν πληρότητα κάτω από 30%. Και υπάρχει μονάδα στην Πελοπόννησο που έχει πληρότητα 130%. Αυτό δεν έχει λογική. Το σχέδιο είναι να καταργηθούν περισσότεροι από 30 σχηματισμοί, ενώ αρκετοί ακόμα θα ενοποιηθούν ώστε να εξοικονομηθεί προσωπικό και να ενισχυθεί η ισχύς πυρός».