Η μπανάνα του Μαουρίτσιο Κατελάν βγαίνει σε δημοπρασία – Ενδέχεται να αγγίξει το 1,5 εκατ. δολάρια

27 Οκτωβρίου 2024

Η μπανάνα του Μαουρίτσιο Κατελάν βγαίνει σε δημοπρασία – Ενδέχεται να αγγίξει το 1,5 εκατ. δολάρια

Ο αγοραστής που θα κερδίσει στην δημοπρασία την μπανάνα κολλημένη στο τοίχο με μονωτική ταινία ,θα λάβει ένα ρολό μονωτικής ταινίας, μια μπανάνα, καθώς και ένα πιστοποιητικό αυθεντικότητας και επίσημες οδηγίες για την εγκατάσταση του έργου.

Μια μπανάνα κολλημένη με μονωτική ταινία σε έναν τοίχο είχε πουληθεί τα 120.000 δολάρια το 2019, τώρα βγαίνει ξανά σε δημοπρασία! Την Παρασκευή, ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s ανακοίνωσε ότι μία από τις τρεις «εκδόσεις» του έργου τέχνης θα βγει ξανά προς πώληση,αυτή τη φορά με εκτίμηση 1 έως 1,5 εκατομμύριο δολάρια.

Ας δούμε ποιος είναι ο (εκκεντρικός) καλλιτέχνης Μαουρίτσιο Κατελάν
Sotheby's: Στο "σφυρί" για 1 εκατ. η κολλημένη σε τοίχο μπανάνα

Το έργο ονομάζεται «Comedian» και είναι του καλλιτέχνη  Μαουρίτσιο Κατελάν, «Το Comedian είναι ένα εννοιολογικό έργο τέχνης και τα υλικά αντικαθίστανται με κάθε εγκατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος της δημοπρασίας.

Περισσότερα από 1 εκατ. δολάρια αναμένεται να πιάσει σε δημοπρασία η μπανάνα  του Μαουρίτσιο Κατελάν (video) - ertnews.gr

Στην πρώτη παρουσίαση του έργου, όταν η έκθεση ήταν γεμάτη, ένας άντρας πήγε και έφαγε την μπανάνα. Με τεράστια άνεση, πήγε στο έργο, άρπαξε την μπανάνα από τον τοίχο και έφαγε μια μεγάλη μπουκιά.

Δεν ήταν κάποιος τυχαίος, αλλά ο καλλιτέχνης performance Ντέιβιντ Ντατούνα. Εξήγησε τις ενέργειές του στο Instagram: «Art performance υπό εμού. Λατρεύω τα έργα τέχνης του Μαουρίτσιο Κατελάν και μου αρέσει πολύ αυτή η εγκατάσταση. Είναι πολύ νόστιμη».

Αργότερα όταν ρωτήθηκε από την Vogue γιατί το έκανε απάντησε:  «Ήταν ένα μεγάλο ερωτηματικό για όλους μας, μπορεί αυτή η μπανάνα να είναι έργο τέχνης; Το ίδιο πράγμα με τον Ντυσάν πριν από 100 χρόνια. Με την απόδοσή μου έβαλα το ερωτηματικό μου μετά το δικό του ερωτηματικό. Αυτό είναι απλώς ένα παιχνίδι μεταξύ δύο καλλιτεχνών».

Έφαγε την μπανάνα. Αλλά επίσης όπως είπε: «Εννοιολογικά, έφαγα την έννοια της μπανάνας».

Όταν ρωτήθηκε τι γεύση είχε απάντησε: «Είχε την γεύση $120.000. Ήταν νόστιμη».

O καλλιτέχνης που έφαγε μια μπανάνα κολλημένη σε έναν τοίχο δήλωσε ότι οι ενέργειές του δεν ήταν βανδαλισμός και ότι δεν μετανιώνει για το σνακ του στην Art Basel στο Miami Beach της Φλόριντα | Reuters

Στον κατάλογο της δημοπρασίας, που θα λάβει χώρα στις 20 Νοεμβρίου στην Νέα Υόρκη, ο Sotheby’s  αναφέρεται στο Erased de Kooning του Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ του 1953, όταν ο καλλιτέχνης παραμόρφωσε το έργο ενός άλλου για να ξεθεμελιώσει τις έννοιες της καλλιτεχνικής πρωτοτυπίας, στον καρχαρία σε φορμαλδεΰδη του Ντέμιαν Χιρστ το 1991 και στο Love is in the Bin, του Banksy το οποίο καταστράφηκε αφού πουλήθηκε στην αίθουσα πωλήσεων του Sotheby’s το 2018, για να δικαιολογήσουν την αξία του καλλιτεχνήματος του Κατελάν.

Οπότε τίθεται το ερώτημα: Εάν κάποιος αντιγράψει το περί ου ο λόγος έργο αυτό θα αποτελεί πλαστογραφία ή παραχάραξη αν δεν πει ότι είναι έργο του Κατελάν; Αν το αποκαλέσει απλά «Έμπνευση από το Comedian» ή «Μπανάνα σε Τοίχο Λευκό» μπορεί να έρθει όποιος δώσει στον Sotheby’s  1 εκατομμύριο δολάρια να τον μηνύσει;

Θα ήταν κάτι ενδιαφέρον και μια τέτοια δίκη θα είχε το δικό της κεφάλαιο  στην Ιστορία του Ντανταϊσμού, καθώς η νομική θα έπρεπε να ασχοληθεί και να νομολογήσει για μια εντελώς αφηρημένη και παράλογη έννοια.

Από την άλλη, ίσως το ιδιοφυϊές της μπανάνας του Κατελάν είναι ότι μας κλείνει το μάτι ότι όλη η σύγχρονη τέχνη είναι κατά κάποιο τρόπο μια παραπομπή στο παραμύθι «Τα νέα ρούχα του βασιλιά», όπου οι πλούσιοι πείθονται να ξοδέψουν τεράστια ποσά για κάτι εντελώς ανύπαρκτο.

Ο Κατελάν, μιλώντας στην εφημερίδα Art το 2021, είχε πει για το «Comedian» ότι «δεν ήταν αστείο» (σ.σ. κάπως οξύμωρο να ονομάζεις το έργο σου «Κωμικός» αλλά να λες ότι «δεν είναι αστείο») αποκαλώντας το «έναν προβληματισμό για το τι πραγματικά εκτιμούμε».

Σε ένα δελτίο τύπου για την επικείμενη πώληση, ο επικεφαλής της σύγχρονης τέχνης του Sotheby’s για την Αμερική, Ντέιβιντ Γκάλπεριν, το περιέγραψε το ως ένα «προκλητικό έργο καθαρής ιδιοφυΐας».

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s στη Νέα Υόρκη στις 20 Νοεμβρίου. Αν σας περισσεύουν 1,5 εκατ. δολάρια και θέλετε κάπου να τα πετάξετε.. έχετε την λύση..!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]