Τέλος οι περιοδικές δηλώσεις –  Έρχεται η αυτόματη είσπραξη ΦΠΑ

27 Οκτωβρίου 2024

Τέλος οι περιοδικές δηλώσεις –  Έρχεται η αυτόματη είσπραξη ΦΠΑ

Aυτόματη θα είναι πλέον η βεβαίωση και η είσπραξη του ΦΠΑ, κατά τη στιγμή της συναλλαγής.

Η αυτόματη βεβαίωση και είσπραξη του ΦΠΑ κατά τη στιγμή της συναλλαγής χωρίς να απαιτείται η υποβολή δηλώσεων από τους συναλλασσόμενους, βάζει τέλος στις περιοδικές δηλώσεις.

Όπως είναι αναμενόμενο η  αυτοματοποίηση αυτή θα οδηγήσει στην κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής δηλώσεων για τον ΦΠΑ και άλλους φόρους και δεν θα απαιτείται η υποβολή μηνιαίων ή  τριμηνιαίων περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ από τους φορολογούμενους.

Πηγές της φορολογικής διοίκησης επισημαίνουν ότι έφτασε η ώρα για την υλοποίηση του έργου με τον ΦΠΑ να καταβάλλεται μόλις η συναλλαγή «περάσει» στο Taxisnet.

ΑΑΔΕ: Έρχεται το τέλος για τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ | Ρεπορτάζ και  ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, την Πολιτική

Μέσω του νέου αυτού μέτρου, θα υπάρξει η συνεχής ροή εσόδων στα δημόσια ταμεία και η περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής, ενώ το έργο της ΑΑΔΕ θα γίνει σημαντικά πιο εύκολο και λόγω της μεγάλης εισπραξιμότητας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου βεβαιώθηκαν 10.078 δισ. ευρώ, από τα οποία μπήκαν στα ταμεία τα 8.201 δισ. ευρώ.

Τέλος, μαχαίρι θα μπει και στο κόλπο των φουσκωμένων δαπανών που εμφανίζουν επαγγελματίες και επιχειρήσεις, καθώς μέχρι τα Χριστούγεννα μηδενίζονται τα επιτρεπτά ποσά αποκλίσεων στα έσοδα και τα έξοδα σε σχέση με τα δεδομένα που εμφανίζονται στην πλατφόρμα myData.

 Από τη 1η Ιανουαρίου 2025, τα μόνα έξοδα που θα γίνονται δεκτά θα είναι όσα έχουν δηλωθεί μόνο στην πλατφόρμα myDATA.

Ως αποτέλεσμα, οι επαγγελματίες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τα έξοδα τους ενώ αντίθετα θα μπορούν να δηλώσουν υψηλότερα έσοδα.

Τα δεδομένα για τα έσοδα και τα έξοδα που αναρτώνται στα myDATA θα μεταφέρονται χωρίς μεταβολή στη δήλωση ΦΠΑ και έτσι θα είναι προσυμπληρωμένη από την ΑΑΔΕ.

Παρατείνεται έως 2 Μαΐου η καταβολή ΦΠΑ λόγω προβλήματος στο Taxis - ΤΟ ΒΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]