Goldman Sachs: “Bουτιά” του ευρώ κατά 10% σε περίπτωση νίκης Τραμπ

23 Οκτωβρίου 2024

Goldman Sachs: “Bουτιά” του ευρώ κατά 10% σε περίπτωση νίκης Τραμπ

«Βουτιά» του ευρώ έως και κατά 10% έναντι του δολαρίου προβλέπει η Goldman Sachs σε νέα έκθεση της, σε περίπτωση νίκης του Ντόναλντ Τραμπ και των Ρεπουμπλικάνων στις επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ.

Πιθανή νίκη Τραμπ τον επόμενο μήνα στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αποτελέσει κακό οιωνό για το ευρώ, ειδικά εάν οι Ρεπουμπλικάνοι κυριαρχήσουν κατά κράτος στο Καπιτώλιο.

Αναλυτές της Goldman Sachs προβλέπουν ότι το ευρώ ενδέχεται να βουτήξει έως και 10% σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ, ως νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, επιβάλει εκτεταμένους δασμούς και μειώσει τη φορολογία στη χώρα.

Αποχωρεί από τη Ρωσία και η Goldman Sachs - ΤΟ ΒΗΜΑ

Το ευρώ διαπραγματεύεται επί του παρόντος στα 1,081 δολάρια, επομένως πτώση 10% σημαίνει ότι θα επιστρέψει σε ισοτιμία κάτω του ενός δολαρίου, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια.

Οι Ευρωπαίοι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν κλονιστεί από την εξαγγελία Τραμπ για δασμούς 10% σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά, κάτι που θα έβλαπτε τους εξαγωγείς της γηραιάς ηπείρου, γράφει ο Guardian.

Ο Τραμπ έχει επίσης υποσχεθεί φορολογικές περικοπές, δυνητικά πληθωριστικές – οδηγώντας σε υψηλότερα επιτόκια.

Ο Michael Cahill της Goldman γράφει: «Οι δασμοί έχουν άμεση επίδραση στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, επομένως αναμένουμε ότι θα αποτελέσουν το επίκεντρο των αγορών συναλλάγματος υπό διαφορετικά εκλογικά σενάρια. Ειδικότερα, αναμένουμε ότι θα προέλθει ισχυρή ανάκαμψη του δολαρίου από πιθανή κυριαρχία των Ρεπουμπλικανών, εφόσον ανοίξει την πόρτα σε μεγαλύτερες αυξήσεις δασμών σε συνδυασμό με φορολογικές περικοπές εγχωρίως».

Δημοκρατική νίκη πιθανότατα θα οδηγήσει αρχικά σε πτώση του δολαρίου, καθώς οι αγορές θα επαναξιολογήσουν τις προοπτικές, προσθέτει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]