Νέα απάτη με κλωνοποίηση της φωνής μέσω τεχνητής νοημοσύνης

20 Οκτωβρίου 2024

Νέα απάτη με κλωνοποίηση της φωνής μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Σκοπός τη νέας αυτής απάτης δεν είναι άλλος, από το να πείσουν το θύμα να στείλει χρήματα στους απατεώνες με αντάλλαγμα την ασφάλεια των αγαπημένων του.

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) συνεχίζει να προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς και, παρά τα αδιαμφισβήτητα οφέλη της, μια από τις πιο ανησυχητικές εφαρμογές της είναι η κλωνοποίηση της φωνής

Κλωνοποίηση φωνής: Η νέα μορφή απάτης με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης  «σαρώνει» τις ΗΠΑ και έρχεται και στην Ευρώπη - Pame Evro

Οι κοινές τακτικές στις απάτες μέσω κλωνοποίησης φωνής

Απάτες πλαστοπροσωπίας: Οι απατεώνες υποδύονται αξιόπιστα άτομα, όπως μέλη της οικογένειας, φίλους ή εκπροσώπους χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, για να εξαπατήσουν τα θύματα, να αποκαλύψουν προσωπικές πληροφορίες ή να μεταφέρουν χρήματα.
 
Επιθέσεις phishing: Οι κλώνοι φωνής μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επιθέσεις phishing, όπου οι απατεώνες προσπαθούν να υποκλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως διαπιστευτήρια σύνδεσης, κωδικούς ή στοιχεία καρτών (χρεωστικών, πιστωτικών κ.α.).

Τι πρέπει να προσέξετε:

Ύποπτα αιτήματα: Να είστε προσεκτικοί με ξαφνικά αιτήματα για χρήματα ή προσωπικές πληροφορίες, ειδικά εάν είναι κατεπείγοντα και απαιτούν την άμεση μεταφορά ποσών ή παροχή πληροφοριών από πλευράς σας.

Πίεση για δράση & Ασυνήθιστοι τρόποι πληρωμής:

Οι απατεώνες δημιουργούν συχνά την αίσθηση του κατεπείγοντος για να καταλάβουν τα θύματά τους εξαπίνης και να τα πιέσουν να πάρουν βεβιασμένες αποφάσεις, χωρίς να ζητήσουν πολλές πληροφορίες προηγουμένως.

Lanzan alerta por clonación de voz con IA - Primero Editores

Ενώ, επιπλέον, συχνά τα αιτήματα αυτά χαρακτηρίζονται από ασυνήθιστους τρόπους πληρωμής, όπως μέσω δωροκάρτας ή κρυπτονομισμάτων.

Ασυνέπειες στην επικοινωνία: Δώστε προσοχή σε τυχόν αλλαγές στο στυλ επικοινωνίας ή ασυνήθιστα αιτήματα που δεν ευθυγραμμίζονται με την τυπική συμπεριφορά του συγκεκριμένου ατόμου, το οποίο υποδύεται ο απατεώνας με χρήση κλωνοποίησης φωνής.

Κλήσεις από άγνωστους αριθμούς: Αποφύγετε να απαντάτε σε κλήσεις από άγνωστους αριθμούς και να είστε προσεκτικοί ακόμα και όταν το αναγνωριστικό καλούντος εμφανίζει ένα οικείο όνομα ή αριθμό.

Επαλήθευση πληροφοριών: Εάν λάβετε μια ύποπτη κλήση, κλείστε το τηλέφωνο και επικοινωνήστε απευθείας με το άτομο ή τον οργανισμό, που υποτίθεται σας κάλεσε προηγουμένως, χρησιμοποιώντας έναν επαληθευμένο αριθμό τηλεφώνου ή διεύθυνση email.

Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας και τους άλλους: Είναι εξαιρετικά ωφέλιμο να ενημερώνεστε συνεχώς για τις πιο πρόσφατες μορφές απάτης και να μοιράζεστε πληροφορίες με την οικογένεια και τους φίλους σας.

Αναφέρετε κάθε ύποπτη δραστηριότητα: Εάν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα απάτης μέσω κλωνοποίησης φωνής, αναφέρετέ το στις αρμόδιες αρχές και στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με το οποίο συνεργάζεστε, εφόσον η απάτη αποσκοπούσε στην υποκλοπή σχετικών πληροφοριών.

13 Εργαλεία κλωνοποίησης φωνής με τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία  ρεαλιστικών φωνητικών λήψεων ❤️ 2024 - ©Vive Virtual

Τα άτομα που στοχοποιούνται από αυτό το νέο τρόπο απάτης:

  • Πρέπει να προσπαθήσουν να επιβραδύνουν την κατάσταση, πριν κάνουν οποιαδήποτε κίνηση
  • Να ζητούν να του περιγράψουν τα χαρακτηριστικά, για το πρόσωπο που τους μιλάει εκείνη την στιγμή λέγοντας πως είναι ο δικός τους άνθρωπος που έχει μια άμεση ανάγκη.. για να καταλάβουν με ένα τρόπο αν όντως είναι το συγκεκριμένο πρόσωπο.
  • Και το σημαντικότερο και καλύτερο από όλα να ζητούν να κλείσουν το τηλέφωνο για να τους πάρουν οι ίδιοι στο αριθμό που γνωρίζουν. π.χ. είσαι η κόρη μου? κλείσε σε παίρνω εγώ…

“Καλό θα είναι να μη γίνεται καμία συζήτηση όταν υποψιαζόμαστε ότι πρόκειται για απάτη. Είναι προτιμότερο απλά να διακόπτουμε τη συνομιλία, κλείνοντας το τηλέφωνο».

Λόγω των εξελίξεων στην τεχνητή νοημοσύνη, οι απατεώνες μπορούν να αναπαράγουν τη φωνή ενός αγαπημένου προσώπου χρησιμοποιώντας βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να κάνουν την πλοκή της απαγωγής να φαίνεται πιο αληθινή.

Με άλλα λόγια, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να αναπαράγουν τη φωνή ενός αγαπημένου τους προσώπου, χρησιμοποιώντας δημόσια διαθέσιμα βίντεο στο διαδίκτυο, για να κάνουν τους στόχους τους να πιστέψουν ότι τα μέλη της οικογένειάς τους ή οι φίλοι τους έχουν απαχθεί.

Οι καλούντες συνήθως παρέχουν στο θύμα πληροφορίες σχετικά με το πώς να στείλει χρήματα σε αντάλλαγμα για την ασφαλή επιστροφή του αγαπημένου τους προσώπου, αλλά οι ειδικοί προτείνουν στα θύματα αυτού του εγκλήματος να σκεφτούν ψύχραιμα αν αυτό που ακούνε από την άλλη γραμμή είναι αληθινό, ακόμα και σε μια στιγμή πανικού.

Ενώ υπάρχουν ορισμένα εργαλεία με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιούνται για τον προληπτικό εντοπισμό και την καταπολέμηση των απατών με τεχνητή νοημοσύνη, λόγω του γρήγορου ρυθμού αυτής της αναπτυσσόμενης τεχνολογίας, υπάρχει μακρύς δρόμος για όσους εργάζονται για να αποτρέψουν τους απατεώνες να επωφεληθούν από άγνωστα θύματα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]