Δήμος Νέας Προποντίδας: 4 μήνες χρειάζεται για να καθαρίσει το νερό από αρσενικό στη Νέα Τρίγλια
18 Οκτωβρίου 2024
Δήμος Νέας Προποντίδας: 4 μήνες χρειάζεται για να καθαρίσει το νερό από αρσενικό στη Νέα Τρίγλια
Στη Νέα Τρίγλια οι κάτοικοι φτάνουν τις 3.500 και η ύδρευση τους στηρίζεται εξ ολοκλήρου στις γεωτρήσεις.
Η ταλαιπωρία των κατοίκων της Νέας Τρίγλιας συνεχίζεται αφού το νερό εξακολουθεί να παραμένει ακατάλληλο και σύμφωνα με τον Δήμο Προποντίδας θα χρειαστούν τουλάχιστον 3-4 μήνες για να καθαρίσει το νερό.
«Η κατάχρηση των γεωτρήσεων σε συνδυασμό με την ξηρασία η οποία αφυδάτωσε το έδαφος, οδήγησε σε αύξηση των ποσοτήτων του αρσενικού» λέει στην «Κ» ο Γιάννης Καραπανταζής, αντιδήμαρχος Νέας Προποντίδας, υπεύθυνος για θέματα ύδρευσης και άρδευσης.
Οπως εξηγεί χαρακτηριστικά, «οι μετρήσεις του Σεπτεμβρίου έφτασαν στο ανώτατο επιτρεπτό όριο αρσενικού, δηλαδή στα 10 μικρογραμμάρια ανά λίτρο. Τόσο ήταν και στη μέτρηση της προηγούμενης εβδομάδας».
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, η Νέα Τρίγλια και τα Νέα Πλάγια υδροδοτούνται από 10 γεωτρήσεις. «Στις πέντε από αυτές έχει παρατηρηθεί υψηλότερη συγκέντρωση αρσενικού»
Και όπως διευκρινίζει, η επεξεργασία του νερού αυτών των πέντε γεωτρήσεων γίνεται στην ειδική μονάδα για την αφαίρεση του αρσενικού, η οποία έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται 100 κυβικά νερού την ώρα.
«Στις αρχές του 2024 και έπειτα από πολλές πιέσεις προς τη δημοτική αρχή αλλά και συζητήσεις στα τοπικά συμβούλια, καταφέραμε να μας δώσουν σταδιακά τις μετρήσεις του νερού για το 2023 και κάποιες του 2024. Σχεδόν όλες, έδειχναν πως η συγκέντρωση του αρσενικού βρίσκεται σε ορισμένες περιπτώσεις κατά πολύ πάνω από το επιτρεπτό όριο», περιγράφει,δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Νέας Προποντίδας.
Ο Δήμος Νέας Προποντίδας παρήγγειλε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ειδική μονάδα απομάκρυνσης του αρσενικού, ώστε μέσα στους επόμενους μήνες το νερό να καθαρίσει από τα υψηλά ποσοστά του χημικού στοιχείου.
Οι κάτοικοι στη Νέα Τρίγλια δηλώνουν αγανακτισμένοι. Όπως λένε, για τους επόμενους μήνες θα είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό, επιβαρύνοντας με έξτρα κόστος την τσέπη τους.
Τα βυτιοφόρα του δήμου συνεχίζουν να μεταφέρουν νερό από άλλη περιοχή για την αντιμετώπιση των υδρευτικών αναγκών, ωστόσο παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση για πόση και μαγείρεμα.