Ολική αναμόρφωση στα επιδόματα – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των ριζικών αλλαγών

11 Οκτωβρίου 2024

Ολική αναμόρφωση στα επιδόματα – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των ριζικών αλλαγών

H μεταρρύθμιση κινείται σε τρεις βασικούς άξονες: Δικαιότερη κατανομή, διαφάνεια και εξοικονόμηση πόρων.

Η αντίστροφη μέτρηση για την αναμόρφωση των τριών βασικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ έχει ξεκινήσει, με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής να εργάζονται πυρετωδώς βάζοντας τις βασικές «πινελιές» στις νέες παροχές.

Ο στόχος που έχει θέσει η υπουργός κ. Σοφία Ζαχαράκη είναι να διαμορφωθεί ένα δίκαιο και σύγχρονο σύστημα παροχής επιδομάτων που θα στηρίζει παραπάνω τις οικογένειες που έχουν πραγματικά ανάγκη. Προς αυτή την κατεύθυνση η μεταρρύθμιση κινείται σε τρεις βασικούς άξονες. Δικαιότερη κατανομή, διαφάνεια και εξοικονόμηση πόρων, οι οποίοι στο τέλος θα επιστρέψουν στους πιο ευάλωτους πολίτες.

Έρχεται αύξηση στο επίδομα παιδιού - Σχέδια να ενταχθεί στο "πακέτο ΔΕΘ" |  Neakriti

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν γίνει γνωστές οι ενισχύσει των παροχών. Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αυξάνεται από τα 216 ευρώ στα 250 ευρώ, όπως και η προσαύξηση για κάθε παιδί σε 75 ευρώ (έναντι 50 ευρώ), ενώ αυξάνονται αναλογικά και τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησής του.

Το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ, αυξάνεται σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, ενώ θα ισχύει και κριτήριο κινητής περιουσίας. Αναφορικά με το επίδομα παιδιού, η 1η κλίμακα αυξάνεται στα 75 ευρώ και στα 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα. Επίσης, ενοποιείται η 2η και η 3η εισοδηματική κλίμακα σε μία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ποσό για τους δικαιούχους της 3ης κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά παιδί, στα 45 ευρώ και στα 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα. Αυτό σημαίνει ότι ένα ζευγάρι με δύο παιδιά χωρίς εισοδήματα, θα λαμβάνει 535 ευρώ μηνιαίως, ενώ πριν λάμβανε 432 ευρώ.

Τα σενάρια για τους «κόφτες» στα επιδόματα

Ωστόσο, για να γίνει εκ νέου και σωστά η «χαρτογράφηση» των δικαιούχων που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ανάγκη, το υπουργείο Οικογένειας δρομολογεί τη θέσπιση μιας σειράς περιουσιακών κριτηρίων. Στο «κάδρο» των ελέγχων της περιουσίας περιλαμβάνονται η ακίνητη περιουσία, τα οχήματα, οι καταθέσεις και οι τοποθετήσεις σε μετοχές και ομόλογα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το όριο αξίας ακίνητης περιουσίας για να λάβει κάποιος οικογενειακό επίδομα θα κινηθεί στην περιοχή των 220.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά, ενώ στο… μίξερ των κριτηρίων θα μπαίνει και η κινητή περιουσία, όπως Ι.Χ. και μοτοσικλέτες, ή ακόμη και σκάφη αναψυχής (π.χ. μικρά φουσκωτά σκάφη). Μάλιστα, στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών έχει πέσει και η πρόταση να υπάρξει «κόφτης» για τη χορήγηση του επιδόματος τέκνων σε όσους έχουν στην κατοχή τους Ι.Χ άνω των 1.600 κυβικών.

Πάντως, πηγές του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν στο Flash.gr ότι οι ζυμώσεις μεταξύ των στελεχών των υπουργείων είναι συνεχείς, με το επιτελείο της Σοφίας Ζαχαράκη να ξεψαχνίζει όλα τα σενάρια διαμόρφωσης των νέων κριτηρίων, ώστε να μην χάσουν την οποιαδήποτε παροχή οικογένειες που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]