Αυτοκίνητο: Ποια αξεσουάρ επιβαρύνουν με πρόστιμο έως και 700 ευρώ

6 Οκτωβρίου 2024

Αυτοκίνητο: Ποια αξεσουάρ επιβαρύνουν με πρόστιμο έως και 700 ευρώ

Απαγορευμένα αξεσουάρ, που μπορεί και να μην ξέρουμε ότι δεν επιτρέπονται, να υπάρχουν στο αυτοκίνητο, μπορούν να επιβαρύνουν με πρόστιμο έως και 700 ευρώ τους οδηγούς.

Στη μαύρη λίστα των αξεσουάρ που απαγορεύονται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ανήκου μεταξύ άλλων ο κοτσαδόρος, τα μη πιστοποιημένα φιμέ κρύσταλλά, οι after market προβολείς που τυφλώνουν τα διερχόμενα οχήματα, το ηχοσύστημα και οι εξατμίσεις που προκαλούν ηχορύπανση, και φυσικά το κάλυμμα της πινακίδας.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ | iPliroforia.gr
  • Σύστημα εξαγωγής καυσαερίων: Απαγορεύεται η κυκλοφορία κάθε οχήματος που εκπέμπει ουσίες ή προϊόντα βλαβερά για την υγεία του ανθρώπου, καθώς και θόρυβο πέραν των επιτρεπόμενων ορίων. Στην περίπτωση που ένα όχημα δεν πληροί τις προβλεπόμενες προδιαγραφές, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ και αφαιρούνται τα στοιχεία κυκλοφορίας.
  • Φώτα πορείας: Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι προβολείς του αυτοκινήτου προκαλούν θάμβωση, είτε εξαιτίας της έντασής τους είτε λόγω απορρύθμισής τους, η χρηματική ποινή που προβλέπεται κυμαίνεται μεταξύ 200 και 700 ευρώ, ενώ αφαιρείται και η άδεια οδήγησης για ένα μήνα.
  • Αντηλιακές μεμβράνες: σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο ελάχιστος συντελεστής μετάδοσης φωτός των εγκεκριμένων υαλοπινάκων καθορίζεται σε 75% για το μπροστινό παρμπρίζ και σε 70% για τους υαλοπίνακες του οδηγού και του συνοδηγού.
  • Μεμβράνες αμαξώματος: Προστατευτική μεμβράνη, η οποία αλλάζει το χρώμα του αμαξώματος. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ιδιοκτήτης του οχήματος πρέπει να δηλώσει την αλλαγή χρώματος στην αρμόδια Αρχή ώστε να αποφύγει την επιβολή προστίμου
  • Κοτσαδόρος: Απαγορεύεται η χρήση σταθερών κοτσαδόρων, ακόμα κι αν το όχημα διαθέτει την απαιτούμενη άδεια ρυμούλκησης, οι κοτσαδόροι που φέρουν τα οχήματα πρέπει να είναι είτε αναδιπλούμενοι είτε αφαιρούμενοι. Οι προδιαγραφές του κοτσαδόρου πρέπει να συμβαδίζουν με εκείνες του κατασκευαστή του οχήματος και το όχημα να φέρει την απαιτούμενη άδεια. Αντίστοιχη άδεια πρέπει να φέρει και ο οδηγός του οχήματος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση τιμωρείται με φυλάκιση έως 12 μηνών και χρηματική ποινή 200 ευρώ.
  • Ηχοσύστημα:Στην περίπτωση που η ένταση ενός ηχοσυστήματος κριθεί ότι παρενοχλεί άλλους χρήστες του δρόμου ή τους διαμένοντες σε αυτόν, οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο 200 ευρώ, ενώ πραγματοποιείται και η αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για 30 ημέρες.
  • Κάλυμμα πινακίδας κυκλοφορίας: Με διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ τιμωρείται ο οδηγός οχήματος του οποίου οι πινακίδες κυκλοφορίας δεν είναι ευκρινώς ορατές ή αναγνωρίσιμες από τεχνικά μέσα βεβαίωσης παραβάσεων ή τοποθετεί επ’ αυτών μη αντανακλαστικό υλικό.

Εκτός από τα αξεσουάρ, βέβαια, με πρόστιμο κινδυνεύουν και όσοι μεταφέρουν απαγορευμένα αντικείμενα στον χώρο των αποσκευών.

Σύμφωνα με τον ΚΟΚ, λοιπόν, απαγορεύεται να τοποθετούμε στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου μας κατοικίδια ζώα, αντικείμενα που προεξέχουν από το αμάξωμα ή σύρονται στο έδαφος, υπερβολικά βαριά αντικείμενα και φυσικά δοχεία με καύσιμα.

Συνεπώς, αν δεν θέλουμε να πληρώσουμε ακριβά.. θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στον χώρο αποσκευών του οχήματός μας ώστε να αφαιρέσουμε εκείνα τα αντικείμενα που θα μπορούσαν να ενταχθούν στη λίστα των απαγορευμένων από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Πηγή: carandmotor.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]