Τρίτη παγκοσμίως στην αξία του στόλου της η Ελλάδα

3 Οκτωβρίου 2024

Τρίτη παγκοσμίως στην αξία του στόλου της η Ελλάδα

Στις τρεις πρώτες θέσεις σε αξία στόλου παγκοσμίως Ιαπωνία, Κίνα και Ελλάδα

Τρίτη παγκοσμίως στην αξία του στόλου της η Ελλάδα, με την Ιαπωνία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε αξία στόλου 206,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περιουσιακά στοιχεία, η Κίνα τη δεύτερη με τρέχουσα αξία 204 δισ.δολ. και η Ελλάδα την 3η θέση με στόλο αξίας 169 δισ. δολ.

Ο ελληνικός στόλος δεξαμενόπλοιων έχει την υψηλότερη αξία με 69,5 δισ. δολ., ξεπερνώντας τη δεύτερη Κίνα κατά 22,1 δισ. δολ., που ωστόσο κατέχει περισσότερα δεξαμενόπλοια.

Η Ελλάδα είναι επίσης ο ιδιοκτήτης του δεύτερου μεγαλύτερου στόλου LNG, με 143 πλοία και αξία στόλου 31,1 δισ. δολ

Πρωτοπόροι στην παγκόσμια πλοιοκτησία σε αξία στόλου παραμένουν Ιαπωνία, Κίνα και Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ετήσιο κατάλογο με τους δέκα κορυφαίους στόλους στον κόσμο που παρουσίασε η VesselValues της Veson Nautical η Ιαπωνία καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε αξία στόλου 206,3 δισ. δολ. ΗΠΑ σε περιουσιακά στοιχεία,η Κίνα τη δεύτερη με τρέχουσα αξία 204 δισ.δολ και η Ελλάδα την 3η θέση με στόλο αξίας 169 δισ. δολ.

Ο ελληνικός στόλος δεξαμενόπλοιων έχει την υψηλότερη αξία με 69,5 δισ. δολ., ξεπερνώντας τη δεύτερη Κίνα κατά 22,1 δισ. δολ., που ωστόσο κατέχει περισσότερα δεξαμενόπλοια.

Τουρκία - Τα 12 μίλια στο Αιγαίο, το casus belli, οι διερευνητικές και οι  δηλώσεις Ροζάκη | in.gr

Η Ελλάδα είναι επίσης ο ιδιοκτήτης του δεύτερου μεγαλύτερου στόλου LNG, με 143 πλοία και αξία στόλου 31,1 δισ. δολ..

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σημαντικός παίκτης, διατηρώντας την τέταρτη θέση με συνολική αξία στόλου 99,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με άξονα την ηγετική τους θέση στον τομέα της κρουαζιέρας αξίας 49 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα ακολουθούν στην 5η και 6η θέση αντίστοιχα. Η αξία του στόλου της Σιγκαπούρης φθάνει περίπου στα 85,7 δισ. δολάρια ΗΠΑ.

Η Νορβηγία σημειώνει πρόοδο, ανεβαίνοντας στην έβδομη θέση με αξία στόλου 59,3 δισ. δολαρίων, ξεπερνώντας τη Γερμανία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέβηκε και πάλι στην 8η θέση με αξία 53,8 δισ. δολάρια ΗΠΑ.

Η Γερμανία παρουσίασε πτώση στην παγκόσμια κατάταξή της, πέφτοντας από την 7η θέση στην 9η θέση φέτος. Η αξία του στόλου της Γερμανίας έχει μειωθεί από 32,1 δισ. δολάρια ΗΠΑ στην τελευταία έκθεση σε 17,8 δισ. δολάρια ΗΠΑ, γεγονός που αντιπροσωπεύει μείωση περίπου 45%.

Το Χονγκ Κονγκ είναι νεοεισερχόμενο στη λίστα με συνολική αξία στόλου 44,7 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι σημαντικές επενδύσεις του στον τομέα των χύδην πλοίων ανέβασαν το Χονγκ Κονγκ στην πέμπτη θέση της πρώτης 10άδας. Μόνο αυτός ο τομέας συνεισφέρει πάνω από το ένα τέταρτο της συνολικής αξίας του στόλου, περίπου το 29%, που ανέρχεται σε 13 δισ. δολάρια ΗΠΑ

Σε όρους DWT

Στη δεύτερη θέση μετά την Κίνα τοποθετείται σε όρους dwt (μονάδα μέτρησης που ορίζει το βάρος του φορτίου που επιτρέπεται να κουβαλήσει ένα πλοίο) η ελληνόκτητος ναυτιλία, ενώ την τρίτη θέσει καταλαμβάνει η Ιαπωνία.

Σύμφωνα με στοιχεία, ο ελληνικός στόλος δεξαμενόπλοιων έχει την υψηλότερη αξία με 69,5 δισ. δολ., ξεπερνώντας τη δεύτερη Κίνα κατά 22,1 δισ. δολ. (Πηγή: agtship.com -ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]