Ώρα αναδρομικών για συνταξιούχους του Δημοσίου – Ποιοι θα δουν «ζεστό» χρήμα στους λογαριασμούς τους

20 Σεπτεμβρίου 2024

Ώρα αναδρομικών για συνταξιούχους του Δημοσίου – Ποιοι θα δουν «ζεστό» χρήμα στους λογαριασμούς τους

Στόχος η καταβολή τους με τις συντάξεις Οκτωβρίου. Τα ποσά που θα λάβουν αφορούν αυξήσεις που προέκυψαν στις συντάξεις τους μετά την εφαρμογή των ενισχυμένων ποσοστών αναπλήρωσης του ν. Βρούτση.

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την καταβολή αναδρομικών σε περίπου 30.000 δημοσίους υπαλλήλους, καθώς μέσα στον Σεπτέμβριο – το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο- ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης θα αρχίσει να πιστώνει «ζεστό» χρήμα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Τα ποσά που θα λάβουν αφορούν τις αυξήσεις που προέκυψαν στις συντάξεις τους μετά την εφαρμογή των ενισχυμένων ποσοστών αναπλήρωσης του ν. Βρούτση. Ο επανυπολογισμός των συντάξεων ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2023, ωστόσο οι απόμαχοι της δουλειάς έλαβαν μόνο την αύξηση χωρίς τα προβλεπόμενα αναδρομικά 48 μηνών. Υπενθυμίζεται ότι οι βελτιώσεις του νόμου Βρούτση στα ποσοστά αναπλήρωσης είχαν έναρξη ισχύος τον Οκτώβριο του 2019.

Ελεγκτικό Συνέδριο: "Ώρα μηδέν" για τα αναδρομικά του 2015-2018 για τους...

Με τον νόμο Βρούτση (4670/20) τα ποσοστά αναπλήρωσης ενισχύθηκαν σημαντικά σε σχέση με τον νόμο Κατρούγκαλου (4387/16), ενώ πιο ευνοημένοι ήταν όσοι είχαν 30 έτη ασφάλισης και άνω. Για παράδειγμα, στα 35 έτη ο νόμος Κατρούγκαλου έδινε ποσοστό αναπλήρωσης 33,81%, ενώ ο νόμος Βρούτση προέβλεπε 37,31%. Επίσης, με 40 έτη ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης με το νόμο Κατρούγκαλου ήταν 42,80%, ενώ με τον νόμο Βρούτση έφτασε το 50,01%.

Αυτοί που αναμένεται να δουν το… χρώμα του χρήματος τις επόμενες ημέρες είναι, μεταξύ άλλων, συνταξιούχοι λόγω γήρατος, με διαδοχική ασφάλιση, συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση σε δημόσιο και ΤΣΑΥ (κ.α), συνταξιούχοι που συνέχισαν ή ανέλαβαν εργασία μετά τη συνταξιοδότηση κλ.π.

ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΕ 30 ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩ

Παραδείγματα με τα ποσοστά αναπλήρωσης
Οι διαφορές στα ποσοστά αναπλήρωσης ανεβάζουν τις ανταποδοτικές συντάξεις. Συνταξιούχος με 35 έτη ασφάλισης και μισθό 700 ευρώ, με το νόμο Κατρούγκαλου πήρε ανταποδοτική σύνταξη 620,27 ευρώ, ενώ με το νόμο Βρούτση, η σύνταξή του αυξήθηκε στα 648,67 ευρώ, δηλαδή πήρε αύξηση πάνω από 28 ευρώ το μήνα. Μεγαλύτερη αύξηση είδε ο ασφαλισμένος με 40 χρόνια ασφάλισης και μισθό 1.500 ευρώ, καθώς η σύνταξη του αυξήθηκε λόγω των ποσοστών αναπλήρωση του ν. Βρούτση κατά 108 ευρώ, φτάνοντας τα 1.134 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]