Παγκόσμια αύξηση στα εγκεφαλικά – Που οφείλεται

19 Σεπτεμβρίου 2024

Παγκόσμια αύξηση στα εγκεφαλικά – Που οφείλεται

Νέα επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Τι κρύβεται πίσω από αυτήν την αύξηση;

Ανησυχητική είναι η παγκόσμια αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων που παρατηρείται, με τους θανάτους που σχετίζονται με εγκεφαλικό να αγγίζει τα 7, 3 εκατομμύρια τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό «The Lancet Neurology».

Τρίτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο, μετά την ισχαιμική καρδιοπάθεια και τον Covid-19.

Μειώνονται διαχρονικά τα εγκεφαλικά παγκοσμίως

Είναι γνωστές οι επιβλαβείς συνήθειες όπως το κάπνισμα, η καθιστική ζωή και η υπερβολική χρήση αλκοόλ, που θα μπορούσαν επίσης να ευθύνονται για την αύξηση της συχνότητας των εγκεφαλικών επεισοδίων Αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων που μπορεί, με την σειρά τους, να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό.

Τώρα σύμφωνα με την νέα έρευνα προστίθενται και άλλες, συγκεκριμένα οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι τα εγκεφαλικά αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της αύξησης της γήρανσης του πληθυσμού παγκοσμίως, αλλά και λόγω της αυξανόμενης επίδρασης περιβαλλοντικών, μεταβολικών και συμπεριφορικών παραγόντων κινδύνου.

Ανησυχητική Άνοδος στα Εγκεφαλικά Παγκοσμίως: Ο ρόλος του περιβάλλοντος και  της κλιματικής αλλαγής

Όπως διαπιστώνεται στην έρευνα, η συμβολή των υψηλών θερμοκρασιών στην κακή υγεία και στον πρόωρο θάνατο λόγο εγκεφαλικού έχει αυξηθεί κατά 72% από το 1990 και το στοιχείο αυτό υπογραμμίζει την επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων στην αυξανόμενη εμφάνιση των εγκεφαλικών. Επίσης, αποκαλύπτεται η υψηλή συμβολή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης – στο ίδιο επίπεδο με το κάπνισμα – στην υπαραχνοειδή αιμορραγία.

Σημαντική αύξηση σημείωσε η παγκόσμια επιβάρυνση από εγκεφαλικά που σχετίζεται, επιπλέον, με υψηλό δείκτη μάζας σώματος (αύξηση κατά 88% από το 1990 στο 2021), υψηλό σάκχαρο στο αίμα (αύξηση 32%), διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζαχαρούχα ποτά (23%), χαμηλή σωματική δραστηριότητα (αύξηση 11%), υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση (αύξηση 7%), και διατροφή χαμηλή σε ωμέγα-6 πολυακόρεστα λιπαρά (αύξηση 5%).

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι πρέπει να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα παγκοσμίως για τη βελτίωση της επιτήρησης των περιστατικών, της πρόληψης, της περίθαλψης των ασθενών και της αποκατάστασής τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]