Πως «φύτεψε» τα εκρηκτικά στους βομβητές το Ισραήλ – Η Χεζμπολάχ υπόσχεται αντίποινα

18 Σεπτεμβρίου 2024

Πως «φύτεψε» τα εκρηκτικά στους βομβητές το Ισραήλ – Η Χεζμπολάχ υπόσχεται αντίποινα

Η Χεζμπολάχ παρήγγειλε τους βομβητές από την Gold Apollo στην Ταϊβάν και αυτοί παραποιήθηκαν πριν φτάσουν στον Λίβανο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, που μίλησαν στην εφημερίδα.

Εκατοντάδες μέλη της Χεζμπολάχ βρίσκονται μεταξύ των τραυματιών, καθώς και πολλοί πολίτες. Πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα νεκρό παιδί, ενώ αξιωματούχος της Χεζμπολάχ κατήγγειλε «χακάρισμα» στις συσκευές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, οι νεκροί ανέρχονται στους 9 μέχρις στιγμής ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται σε 2.750.

New York Times: Πώς το Ισραήλ παγίδευσε και πυροδότησε τα εκρηκτικά στους  βομβητές που η Χεζμπολάχ αγόρασε από την Ταϊβάν | Lykavitos.gr

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι βομβητές που εξερράγησαν ήταν ένα νέο μοντέλο που κατασκευάστηκε από μια εταιρεία της οποίας η αλυσίδα εφοδιασμού μπορεί όντως να είχε παραβιαστεί από τους δράστες της επίθεσης.

Λιβανέζικη πηγή ασφαλείας ανέφερε ότι ήταν καινούργιοι και είχαν αγοραστεί από τη Χεζμπολάχ τους τελευταίους μήνες.

Το εκρηκτικό υλικό, μόλις μία έως δύο ουγγιές, εμφυτεύτηκε δίπλα στην μπαταρία σε κάθε βομβητή, είπαν δύο από τους αξιωματούχους. Ενσωματώθηκε επίσης ένας διακόπτης που μπορούσε να ενεργοποιηθεί από απόσταση για να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά.

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες στον κυβερνοχώρο που έχουν μελετήσει τα πλάνα των επιθέσεων δήλωσαν ότι ήταν σαφές ότι η ισχύς και η ταχύτητα των εκρήξεων προκλήθηκαν από ένα είδος εκρηκτικού υλικού και όχι απλά από υπερθέρμανση της μπαταρίας. 

Τα εκρηκτικά σε 5.000 βομβητές της Χεζμπολάχ και οι πληροφορίες ότι  κατασκευάστηκαν στην Ευρώπη – Πώς παγιδεύτηκαν από το Ισραήλ - Newsbeast

«Αυτές οι συσκευές πιθανότατα τροποποιήθηκαν με κάποιο τρόπο για να προκαλέσουν τέτοιου είδους εκρήξεις – το μέγεθος και η ισχύς της έκρηξης υποδηλώνει ότι δεν ήταν μόνο η μπαταρία», δήλωσε ο Μίκο Χαϊπόνεν, ειδικός στην έρευνα στην εταιρεία λογισμικού WithSecure και σύμβουλος για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο της Europol.

Δύο είναι τα πιθανά σενάρια για το περιστατικό που οδήγησαν στις εκρήξεις

Το πρώτο πως υπήρξε παραβίαση της κυβερνοασφάλειας, προκαλώντας την υπερθέρμανση και την έκρηξη των μπαταριών λιθίου των βομβητών.

Το δεύτερο και επικρατέστερο σενάριο είναι να οργάνωσε το Ισραήλ την επίθεση μέσω «της εφοδιαστικής αλυσίδας», όπου οι βομβητές παραποιήθηκαν κατά τη διαδικασία κατασκευής και αποστολής.

Αναπτύσσοντας το σενάριο αυτό, οι New York Times αναφέρουν μάλιστα ότι, σύμφωνα με πηγές, οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ κατάφεραν να παγιδεύσουν με μικρές ποσότητες εκρηκτικής ύλης βομβητές που αγόρασε το λιβανικό κίνημα Χεζμπολάχ από την Ταϊβάν.

Έβαλαν συγκεκριμένα τα εκρηκτικά και έναν μικρό εκπυρσοκροτητή στο εσωτερικό τους, πριν αυτοί οι βομβητές φθάσουν στον Λίβανο. Όταν χθες το απόγευμα οι μαχητές έλαβαν μήνυμα από τη Χεζμπολάχ, πυροδοτήθηκαν τα εκρηκτικά.

Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ για την έκρηξη βομβητών την Τρίτη και προειδοποίησε για αντίποινα. «Θεωρούμε τον ισραηλινό εχθρό πλήρως υπεύθυνο για αυτή την εγκληματική επίθεση», αναφέρει η οργάνωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Αμπνταλάχ Ρασίντ Μπουχαμπίμπ, δήλωσε ότι θα υπάρξουν σίγουρα αντίποινα από τη Χεζμπολάχ. Νωρίτερα, ο υπουργός Πληροφοριών καταδίκασε το συμβάν και μίλησε για ισραηλινή επιθετικότητα.

Αντίποινα της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ μετά την επίθεση του με δέκα νεκρούς |  Business Daily

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]