Ο Ρώσος σεφ σχεδίαζε επίθεση κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων

25 Ιουλίου 2024

Ο Ρώσος σεφ σχεδίαζε επίθεση κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων

Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε έναν Ρώσο άνδρα στο Μπορντώ της νοτιοδυτικής Γαλλίας, ο οποίος σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, όπως ανέφερε το Reuters, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της εφημερίδας Le Parisien.

Τη σύλληψη ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο του εισαγγελέα στο Παρίσι, λίγες ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη της διοργάνωσης, καθώς σήμερα ξεκινούν κάποιοι αγώνες, ενώ την Παρασκευή είναι η Τελετή Εναρξης.

Από το γραφείο του εισαγγελέα ανακοινώθηκε ότι , ο 40χρονος άνδρας συνελήφθη την Κυριακή έπειτα από έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι του ύστερα από αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών.
Σύμφωνα με τον Guardian ο συλληφθείς ως ύποπτος για συνωμοσία με ξένη δύναμη με σκοπό τη διοργάνωση «μεγάλης κλίμακας» πράξεων «αποσταθεροποίησης» κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, είχε εκπαιδευτεί ως σεφ στο Παρίσι και είχε συμμετάσχει σε ρωσικά ριάλιτι και εκπομπές μαγειρικής. Στο βιογραφικό του σημείωμα είχε περιγράψει τον εαυτό του ως «ιδιωτικό σεφ».

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde ανέφερε ότι οι μυστικές υπηρεσίες είχαν «ακούσει» ένα τηλεφώνημα πριν από δύο μήνες μεταξύ του συλληφθέντος και ενός ατόμου των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, στο οποίο ο ύποπτος είχε δηλώσει ότι «οι Γάλλοι θα κάνουν μια τελετή έναρξης όπως δεν έχει ξαναγίνει ποτέ».

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Απειλές για μποϊκοτάζ αν συμμετάσχουν Ρώσοι αθλητές  | Euronews
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Συνελήφθη Ρώσος ύποπτος για απόπειρα  αποσταθεροποίησης | Έθνος

Στις 6 το πρωί της Κυριακής, αστυνομικοί της επίλεκτης «ταξιαρχίας έρευνας και επέμβασης (BRI), που κλήθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας, πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι του υπόπτου στην Rue Saint-Denis, στη δεξιά όχθη του Σηκουάνα. Υποστηρίζεται ότι η αστυνομία βρήκε «έγγραφα διπλωματικού ενδιαφέροντος» ανάμεσα στα υπάρχοντά του.

Οι μυστικές υπηρεσίες τον παρακολουθούσαν επί μήνες, υποστηρίζει ο Guardian. Εντόπισαν το υποτιθέμενο τηλεφώνημά του προς τον σύνδεσμό του τον Μάιο , την ώρα που επέστρεφε από ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη στο σπίτι του στο Παρίσι.

Έχασε την πτήση του λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και αντ’ αυτού επέστρεψε μέσω Βουλγαρίας, οπότε και παρακολουθήθηκε η συνομιλία για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, σύμφωνα με τη Le Monde.

Οι Ολυμπιακοί ξεκινούν την Παρασκευή με την τελετή έναρξης κατά μήκος του Σηκουάνα.

Η Γαλλία έχει θέσει σε εφαρμογή τη μεγαλύτερη επιχείρηση ασφαλείας στα χρονικά της χώρας για την περιφρούρηση των Αγώνων, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν στη σκιά δύο πολέμων–στην Ουκρανία και στη Γάζα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]