Οχιά δάγκωσε γιαγιά – Κρυβόταν κάτω από την κούνια της 2χρονης εγγονής της
13 Ιουλίου 2024
Οχιά δάγκωσε γιαγιά – Κρυβόταν κάτω από την κούνια της 2χρονης εγγονής της
Η οχιά μπήκε μέσα στο σπίτι από την ανοιχτή πόρτα, κρύφτηκε κάτω από το κρεβατάκι της μικρούλας και κατάφερε να δαγκώσει την γιαγιά της όταν εκείνη την είδε και πήγε να την πιάσει.
Το περιστατικό συνέβη σε εξοχική κατοικία στην περιοχή Σκοτίνας, Το φίδι ευτυχώς δεν δάγκωσε το παιδί, αλλά δάγκωσε το δάκτυλο του χεριού τη γιαγιά της, η γυναίκα είδε το φίδι στην κρεβατοκάμαρα και προσπάθησε να το εξοντώσει ρίχνοντας πάνω του μια ζακέτα, το φίδι, ωστόσο, κατάφερε να βγάλει το κεφάλι του από το ρούχο και την δάγκωσε.
Η γυναίκα, με φρικτούς πόνους και το μισό της σώμα πρησμένο, διακομίστηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Κατερίνης σε κατάσταση κρίσης, σύμφωνα με τους ιατρούς.
Ευτυχώς, με την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, η ζωή της γυναίκας σώθηκε, ενώ οι ιατροί της εξήγησαν ότι αν το δηλητηριώδες φίδι είχε δάγκωσε την εγγονή της, οι πιθανότητες επιβίωσης θα ήταν ελάχιστες.
Φέτος ιδιαίτερα, έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά με ερπετά σε κατοικίες στην ύπαιθρο. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας οι κάτοικοι που διαμένουν σε αυτές τις περιοχές να είναι προσεκτικοί και να μην αφήνουν ανοιχτές πόρτες ή άλλα πιθανά σημεία εισόδου προς το εσωτερικό του σπιτιού τους.
Επιπλέον, σε περίπτωση που κάποιος δεχθεί τσίμπημα από φίδι, είναι απαραίτητο να επισκεφθεί άμεσα το πλησιέστερο Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας για ιατρική βοήθεια.
Δάγκωμα φιδιού: Το 1ο πράγμα που πρέπει να κάνεις μόλις σε δαγκώσει και το λάθος που κάνουν όλοι και απαγορεύεται
Πρόσφατα, ένας κάτοικος αγροτικής περιοχής του Δήμου Ερυμάνθου εισήχθη στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» μετά από δάγκωμα από οχιά, ένα από τα πιο δηλητηριώδη φίδια στη χώρα μας. Η κατάσταση του είναι σοβαρή, καθώς παρουσιάζει επιπλοκές από το δηλητήριο του φιδιού, παρά την άμεση αντιμετώπιση με αντιοφικό ιό στο ίδιο το νοσοκομείο.
Οι ιατροί επιδεικνύουν μεγάλη φροντίδα και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση του ασθενούς με κάθε δυνατό μέσο, παραμένοντας ελπιδοφόροι για την αντίδρασή του στη θεραπευτική αγωγή. Προφανώς, το δηλητήριο από το δάγκωμα της οχιάς αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιβλαβές για τον οργανισμό του, προκαλώντας επιπλοκές που επηρέασαν αρνητικά την κατάστασή του.
Κίνδυνος Δάγκωματος: Περιστατικά και Προφυλάξεις
Επιπλέον, υπενθυμίζεται το περιστατικό που συνέβη πέρυσι, όταν ένα τετράχρονο κορίτσι μεταφέρθηκε σε ΜΕΘ νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, μετά από δάγκωμα από φίδι, πιθανόν οχιά, σε χωριό του Δήμου Ρήγα Φεραίου στο Βόλο.
Το παιδί παίζοντας έξω από την εκκλησία του χωριού με τη γιαγιά του, τίναξε το χέρι του σε πευκοβελόνες όπου βρισκόταν κρυμμένο το φίδι. Η κατάσταση της υγείας του παιδιού επιδεινώθηκε και απαιτήθηκε η άμεση μεταφορά του σε ΜΕΘ νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης.
Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι στη χώρα μας υπάρχουν δεκάδες είδη φιδιών, μεταξύ των οποίων η οχιά, ο σαπίτης και το αγιόφιδο, τα οποία είναι γνωστά για τη δηλητηρίασή τους. Τα νέα αυτά δημιουργούν βαθιά ανησυχία σχετικά με τον κίνδυνο που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σε περίπτωση δάγκωμα από φίδι.
Φίδια στην Ελλάδα: Τα λόγια των ειδικών
Ο διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, κ. Δημήτρης Μπαμπαλής, επισημαίνει ότι φέτος παρατηρείται έξαρση στα δαγκώματα από φίδια σε ανθρώπους στην περιοχή της Λάρισας.
Η καταγραφή αυτών των περιστατικών στα δύο νοσοκομεία της πόλης έχει γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. «Η αλήθεια είναι ότι φέτος υπάρχει μία έξαρση στο δείγμα φιδιού, πιθανώς υπάρχει και μία αύξηση του πληθυσμού των φιδιών. Ήταν μία άνοιξη με πολλές βροχές»
Σύμφωνα με τις εξηγήσεις του κ. Δημήτρη Μπαμπαλή, είναι απαραίτητο να ληφθούν προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η πρώτη προτεραιότητα είναι η αποκοπή των χόρτων σε πολλές περιοχές, καθώς αυτό θα συμβάλει στη μείωση του περιβαλλοντικού παράγοντα που έχει συντελέσει στην έξαρση αυτών των περιστατικών.
«Τα περισσότερα περιστατικά, συμπληρώνει, αφορούν ανθρώπους που κάνουν δουλειές στην ύπαιθρο, οπότε καλά είναι να έχουν μπότες, κάλτσες, να μην πηγαίνουν δηλαδή σε περιοχές όπου μπορεί να υπάρχουν φίδια με παντόφλες, ξυπόλυτοι κλπ.», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τι κάνω αν με δαγκώσει Φίδι;
Σε περίπτωση που κάποιος δεχθεί ένα δάγκωμα από φίδι, ο κ. Μπαμπαλής συμβουλεύει πως «το σημαντικό είναι αν μπορέσουν να δουν το φίδι, να μας το περιγράψουν… και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν πρέπει να κάνουν τίποτε εκτός από το ότι να προσφύγουν σε μία υγειονομική δομή.
Όλα τα άλλα που κάνει ο κόσμος από φήμες και διαδόσεις είναι πιο επικίνδυνα απ’ το ίδιο το δάγκωμα του φιδιού…
Το δάγκωμα του φιδιού που εκτός από τις πολύ σπάνιες περιπτώσεις που εμφανίζεται αλλεργία, είναι βλαπτικό σε διάστημα ωρών και ημερών, δεν είναι κάτι για να τρέχει κανείς στο δευτερόλεπτο.
Άρα υπάρχει ο χρόνος να μη κάνει κανείς τίποτε, να ξεπλύνει την πηγή, να βάλει αντισηπτικό και μετά να πάει σε μία υγειονομική δομή».