Μητσοτάκης: Τα μηνύματα για Υγεία, προσλήψεις, ακρίβεια

8 Ιουλίου 2024

Μητσοτάκης: Τα μηνύματα για Υγεία, προσλήψεις, ακρίβεια.

Στην εβδομαδιαία ανάρτηση του  ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στην  αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνδέονται με την καθημερινότητα του πολίτη, δίνοντας ένα στίγμα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για το επόμενο διάστημα, κάνοντας αναφορά μεταξύ άλλων στην υγεία, στις προσλήψεις και στην ακρίβεια.

Εθνικό Σύστημα Υγείας

Αναλύοντας το θέμα για το  Εθνικό Σύστημα Υγείας είπε:

Την Πέμπτη, λοιπόν, υπογράφηκαν δύο σημαντικές κυβερνητικές αποφάσεις.              Η πρώτη δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να μπορούν να παρέχουν και ιδιωτικό έργο, αφού συμπληρώσουν τον προβλεπόμενο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας τους.

Ταυτόχρονα δίνουμε τη δυνατότητα και σε ιδιώτες γιατρούς να μπορούν να παρέχουν, εφόσον το επιθυμούν, έργο στο ΕΣΥ, ώστε να καλύψουμε τις υπαρκτές ελλείψεις.

Η δεύτερη απόφαση αφορά τη νέα μορφή κινήτρων για να καλυφθούν τα κενά σε γιατρούς στα απομακρυσμένα νησιά της Ελλάδας.

Τριπλασιάζεται το καθαρό μηνιαίο επίδομα για τις άγονες περιοχές και θεσμοθετείται επιπλέον επίδομα για συγκεκριμένες ειδικότητες στις περιοχές αυτές. Σε περίπτωση μετακίνησης για κάλυψη αναγκών, επιπρόσθετα του μισθού τους θα αμείβονται με επιπλέον 2.100 ευρώ και θα μπορούν να έχουν δωρεάν κατοικία με έξοδα του κάθε Δήμου.

Προσλήψεις  εκπαιδευτικών

Στη συνέχεια  μιλάει για τα θέματα της παιδείας και για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών:

Για την επόμενη σχολική χρονιά ανακοινώσαμε, λοιπόν, 10.000 μόνιμους διορισμούς όλων των ειδικοτήτων, τον υψηλότερο αριθμό μόνιμων διορισμών τα τελευταία χρόνια. Από τις 10.000 θέσεις, περίπου οι μισές (4.451) αφορούν αντικαταστάσεις εκπαιδευτικών που βγήκαν σε σύνταξη σύμφωνα με τον κανόνα μια πρόσληψη για μία συνταξιοδότηση, ενώ οι υπόλοιποι διορισμοί (5.549) αφορούν την κάλυψη κενών που έως σήμερα καλύπτονταν με αναπληρωτές

Ακρίβεια

Σχετικά με την ακρίβεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει:

«Έχουμε κάποια πρώτα ενθαρρυντικά στοιχεία από τις εκτιμήσεις της EUROSTAT που δείχνουν ότι τα μέτρα που λάβαμε το προηγούμενο διάστημα για περιορισμό των πλασματικών εκπτώσεων και καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού αποδίδουν.

Ο πληθωρισμός στην κατηγορία τροφίμων, αλκοόλ και καπνού διαμορφώνεται στη χώρα μας στο 1,3% τον Ιούνιο, έναντι 2,4% τον Μάιο. Σε αυτές τις κατηγορίες, μάλιστα, έχουμε τον 2ο χαμηλότερο πληθωρισμό, μετά τη Φινλανδία σε επίπεδο Ευρωζώνης.

Φυσικά, δεν λύσαμε το πρόβλημα, το γνωρίζω. Γι’ αυτό και συνεχίζουμε τις προσπάθειες για να ρίξουμε και άλλο τις τιμές στα τρόφιμα.

Θυμίζω ότι επεκτείνονται έως 31.12.2024 οι παρεμβάσεις για τον έλεγχο των τιμών, όπως μεταξύ άλλων το πλαφόν του περιθωρίου κέρδους και ο πενταπλασιασμός του ανώτατου ορίου στα πρόστιμα για την παράβαση των διατάξεων του πλαφόν (από 1.000.000 ευρώ σε 5.000.000 ευρώ), η παράταση στο «καλάθι του νοικοκυριού» και ο περιορισμός του πλαφόν στο βρεφικό γάλα».

Κλείνοντας την ανασκόπηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τον πολιτισμό και συγκεκριμένα για το νέο βίντεο κλιπ των Coldplay.

Κλείνω τη σημερινή ανασκόπηση με πολιτισμό. Όσοι και όσες δεν το είδατε, σας προτρέπω να δείτε το νέο βίντεο κλιπ των Coldplay που γυρίστηκε στο Ηρώδειο και αποτελεί μια εξαιρετική προβολή για τη χώρα μας. Ένα υπέροχο τραγούδι με φόντο ένα μοναδικό μνημείο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]