Αυγενάκης: «Μην με ακουμπάτε έχω ασυλία» Οι απειλές και το χρονικό της διαγραφής του από τη ΝΔ

4 Ιουλίου 2024

Εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας τέθηκε και επισήμως ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης μετά την επίθεσή του σε υπάλληλο του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όταν ο βουλευτής Ηρακλείου δεν πρόλαβε την πτήση του για Ηράκλειο, παρά τις αναγγελίες του ονόματος του. Όπως φαίνεται στο βίντεο που ήρθε στο φως, ο πρώην υπουργός πέρασε μέσα από το γκισέ του υπαλλήλου της αεροπορικής εταιρείας, του μιλάει σε έντονο ύφος και στη συνέχεια του επιτίθεται.

«Μην με ακουμπάτε έχω ασυλία»

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στην Υπηρεσίες των Αεροδρομίων υποστήριξε πως στο αεροδρόμιο επικαλέστηκε την ασυλία του.

«Κάποια στιγμή, όπως μας μεταφέρουν, η κατάσταση φαίνεται να ξέφυγε, με τον πρώην υπουργό να χτυπά με την άκρη του κινητού του στο κεφάλι μέλος του προσωπικού το οποίο έπεσε λιπόθυμο στο γκισέ ελέγχου των εισιτηρίων, με τους υπόλοιπους υπαλλήλους να προσφεύγουν στη συνδρομή της αστυνομίας. Όμως και μπροστά στα όργανα, όπως μας μεταφέρουν, ο τέως υπουργός φαίνεται να πούλησε «τσαμπουκά» απειλώντας τον έναν εκ των δοκίμων ότι θα τον μεταθέσει. Μάλιστα όταν επιχείρησαν να τον ηρεμήσουν φώναζε «μην με ακουμπάτε έχω ασυλία», ανέφερε η ΟΣΕΥΠΕ.

Από την Αστυνομία λένε πως όταν πήγε η περιπολία του αεροδρομίου στο σημείο, ούτε ο κύριος Αυγενάκης, ούτε ο υπάλληλος επιθυμούσαν να υποβάλλουν μήνυση και έκαναν λόγο για φραστικό επεισόδιο. 

Ο κ Αυγενάκης μίλησε το πρωί της Τετάρτης στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» για το περιστατικό ζητώντας δημόσια συγγνώμη.

«Ζητώ δημόσια συγγνώμη για το περιστατικό στο αεροδρόμιο το οποίο ήταν ατυχέστατο και δεν περιποιεί τιμή», ανέφερε αρχικά προσθέτοντας στη συνέχεια την δική του εκδοχή των γεγονότων.

«Δεν χτύπησα κανέναν. Πήγα στον γκισέ ζητώντας να επιβιβαστώ στην πτήση μου, βλέποντας κι άλλους επιβάτες να περνάνε εκείνη τη στιγμή από τη φυσούνα, αλλά ο υπάλληλος μου αρνήθηκε. Ζήτησα να επικοινωνήσω με κάποιον υπεύθυνο και επίσης μου αρνήθηκε την επικοινωνία και προσπαθήσω να του πάρω το τηλέφωνο στο οποίο μιλούσε εκείνη τι στιγμή με κάποιον υπεύθυνο για να του μιλήσω», ανέφερε στη συνέχεια.

«Προφανώς και δεν επιτρέπεται μια τέτοια συμπεριφορά, αλλά όλα όσα ακούστηκαν για λιποθυμίες και χειροδικίες και χτυπήματα είναι ανυπόστατα», είπε ο κ. Αυγενάκης και παράλληλα διέψευσε και τις καταγγελίες για επεισόδιο με αστυνομικούς, αμέσως μετά.

Ο πρώην υπουργός έκανε και σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διευκρινίζονταις πως η αντιπαράθεση με τον υπάλληλο της αεροπορικής εταιρείας ήταν μόνο λεκτική. 

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

Λυπάμαι ξεκάθαρα και ζητω συγνώμη για την ένταση και την αναστάτωση που προκλήθηκε πρόσφατα στο αεροδρόμιο με υπάλληλο εταιρείας, στην προσπάθεια μου να μπορέσω να επιβιβαστώ στην πτήση μου για το Ηράκλειο.

Την ίδια στιγμή όμως, είμαι έκπληκτος από τις υπερβολές και ανακρίβειες που διακινούνται σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για περιστατικό «άγριου  ξυλοδαρμού», «λιποθυμιών», «χειροδικιών» απο μέρους μου. 

Πράγματι υπήρξε ένα περιστατικό λεκτικής έντασης με υπάλληλο της εταιρείας καθώς  δεν μου επέτρεψε να επιβιβαστώ επικαλούμενος ότι είχε ολοκληρωθεί η επιβίβαση, ενώ όπως με τα μάτια μου διαπίστωνα οι επιβάτες ήταν στη φισούνα επιβίβαση.

Τέλος αρνείτο κατ’ επανάληψη να μου επιτρέψει την δυνατότητα επικοινωνίας με προϊστάμενό του ή άλλο υπεύθυνο της αεροπορικής εταιρείας ως ύστατη προσπάθεια να καταφέρω να ταξιδέψω στην ώρα μου, κάτι που με οδήγησε να προσπαθήσω να πάρω το τηλ από τα χέρια του για να μιλήσω ο ίδιος. 

Ωστόσο το περιστατικό παρέμεινε σε επίπεδο διαφωνίας και λεκτικής έντασης μόνο.

Δημόσια αποδοκιμασία Τασούλα σε Αυγενάκη – Ανακοίνωσε τον αποκλεισμό του βουλευτή από τις συνεδριάσεις

Στη συνέχεια έδωσε εξηγήσεις στον γραμματέα της ΝΔ Σταύρο Καλαφάτη και τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, οι οποίες πάντως δεν ήταν αρκετές για να αποφύγει κυρώσεις για υπονόμευση του κύρους του κοινοβουλίου.

Ειδικότερα, ο κ. Τασούλας παρενέβη στη συνεδρίαση της Ολομέλειας αποδοκιμάζοντας δημόσια τη συμπεριφορά του κ. Αυγενάκη τονίζοντας ότι ο βουλευτής είναι υποχρεωμένος να προασπίζεται το κύρος του κοινοβουλίου τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής. «Η συμπεριφορά του συναδέλφου Λευτέρη Αυγενάκη ήταν απαράδεκτη. Ζήτησα και τον είδα, μου έδωσε εξηγήσεις, αντιλαμβάνομαι ότι ζήτησε συγγνώμη και δημοσίως αλλά δεν μπορώ να δεχθώ τη συγγνώμη από εκπρόσωπο του λαού ο οποίος έχει στοιχειώδη υποχρέωση να προασπίζεται το κύρος του κοινοβουλίου. Η συμπεριφορά αυτή που όλη η Ελλάδα είδε είναι καταφρόνηση πολιτειακού θεσμού διότι τον υπονομεύει. Είμαι αναγκασμένος να επιβάλω την ποινή της μομφής για ανάρμοστη συμπεριφορά και του αποκλεισμού από τις επόμενες συνεδριάσεις του κοινοβουλίου» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής. 

Εισαγγελική παρέμβαση για το περιστατικό

Οι πράξεις του πρώην υπουργού προκάλεσαν και την παρέμβαση του Εισαγγελέα. Ειδικότερα, με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνου ξεκινά προκαταρκτική εξέταση για όσα καταγγέλεται ότι έγιναν στο αεροδρόμιο, για τα οποία υποβλήθηκε αναφορά και από βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο πρώην υπουργός φέρεται να χειροδίκησε κατά υπαλλήλου, θέλοντας να επιβιβαστεί σε πτήση στην οποία είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία επιβίβασης. Ο κ. Αυγενάκης σε δήλωση του αρνείται ότι άσκησε βία, αναφερόμενος σε λεκτικό επεισόδιο, για το οποίο ζήτησε συγγνώμη.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία τα προς διερεύνηση αδικήματα είναι, βία κατά υπάλληλου, διατάραξη λειτουργίας κοινωφελούς επιχείρησης, παράνομη βία και φθορά πράγματος που χρησιμεύει για την εξυπηρέτηση κοινού οφέλους.

Το πρώτο του μήνυμα μετά τη διαγραφή

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο βουλευτής Ηρακλείου τόνισε ότι σέβεται την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να εισηγηθεί τη διαγραφή του μετά το περιστατικό βιαιοπραγίας σε βάρος υπαλλήλου αεροπορικής εταιρείας το βράδυ της Τρίτης.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

Η απόφαση του Προέδρου και Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την διαγραφή μου απο την Κ.Ο. του Κόμματός μας είναι απόλυτα σεβαστή.

Έδωσα εξηγήσεις σχετικά με το συμβάν και ζήτησα δημοσίως συγγνώμη.

Ήμουν και παραμένω Βουλευτής του νομού Ηρακλείου και θα συνεχίσω να υπηρετώ τους πολίτες της Κρήτης με το ίδιο πάθος.

Ανήκω στη Νεα Δημοκρατία και θα συνεχίσω να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την παράταξη και την κυβέρνησή μας.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις


[There are no radio stations in the database]