Εταιρεία κυβερνοασφάλειας προειδοποιεί -Αν έχετε αυτά τα passwords αλλάξτε αμέσως
26 Ιουνίου 2024
Εταιρεία κυβερνοασφάλειας προειδοποιεί -Αν έχετε αυτά τα passwords αλλάξτε αμέσως
Η Google κυκλοφόρησε μια λίστα με τρόπους με τους οποίους μπορείτε να καταλάβετε εάν ο λογαριασμός σας έχει παραβιαστεί.
Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το διαδικτυακό Κέντρο βοήθειας της εταιρείας όταν πιστεύουν ότι η ασφάλειά τους έχει τεθεί σε κίνδυνο.
Συνήθως το πρώτο προειδοποιητικό σημάδι θα είναι μια ειδοποίηση από την Google για να σας ειδοποιήσει ότι υπήρξε μια ασυνήθιστη σύνδεση, αλλαγές στις πληροφορίες ή τις ρυθμίσεις σας ή μια νέα συσκευή που έχει συνδεθεί στον λογαριασμό σας.
Αλλά η εταιρεία έχει πλέον κοινοποιήσει ότι το μεγαλύτερο σημάδι που πρέπει να προσέξετε είναι μια κόκκινη γραμμή στο επάνω μέρος της οθόνης σας.
Η γραμμή μοιράζεται ένα μήνυμα που λέει: «Εντοπίσαμε ύποπτη δραστηριότητα στον λογαριασμό σας».
Άλλα σημάδια περιλαμβάνουν αλλαγές στους αριθμούς τηλεφώνου ή τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανάκτησης – η Google συμβουλεύει να διορθώσετε αμέσως οτιδήποτε άγνωστο έχει προστεθεί ή αλλάξει.
Λένε ότι θα πρέπει επίσης να είστε προληπτικοί για να παρατηρήσετε αλλαγές στα στοιχεία του λογαριασμού σας που δεν θυμάστε να έχετε εξουσιοδοτήσει.
Οι μέθοδοι επαλήθευσης δύο βημάτων – που απαιτούν τη χρήση δύο διαφορετικών τρόπων απόδειξης της ταυτότητάς σας, συμπεριλαμβανομένων των διευθύνσεων email και των αριθμών τηλεφώνου – είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την καταπολέμηση των χάκερ.
Ωστόσο, εάν δεν είστε προσεκτικοί σχετικά με τις αλλαγές που έγιναν στις ρυθμίσεις ασφαλείας σας, θα μπορούσατε να καταλήξετε να κλειδωθείτε έξω από τον λογαριασμό σας από κάποιον που έχει εισβάλει.
Η Google ενθαρρύνει επίσης τους χρήστες να κατανοήσουν πώς αποθηκεύονται και μοιράζονται τα δεδομένα τους.
Υπάρχουν φορές που οι χάκερ μπορούν να μαντέψουν σωστά τους κωδικούς πρόσβασης για να αποκτήσουν πρόσβαση στον λογαριασμό, αλλά είναι επίσης πιθανό οι προσωπικές πληροφορίες να είναι άμεσα διαθέσιμες στο διαδίκτυο.
Εταιρείες όπως οι τράπεζες και οι τηλεπικοινωνίες διατηρούν τις πληροφορίες σας σε ψηφιακές βάσεις δεδομένων που μπορούν να παραβιαστούν.
Οι πληροφορίες που διέρρευσαν κοινοποιούνται συνήθως στον σκοτεινό ιστό και μπορεί να μην γνωρίζετε ότι σας έχει συμβεί μέχρι να είναι πολύ αργά.
Ένας τρόπος για να αποτρέψετε την είσοδο ατόμων στον λογαριασμό σας είναι χρησιμοποιώντας έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης – η Google συνιστά έναν κωδικό πρόσβασης τουλάχιστον 12 χαρακτήρων, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων.
Οτιδήποτε περιλαμβάνει ονόματα, γενέθλια και άλλες προσωπικές πληροφορίες είναι εύκολο να μαντέψει κανείς, επομένως κρατήστε το τυχαία και μην χρησιμοποιείτε ποτέ τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για περισσότερους από έναν ιστότοπους.
Εάν θέλετε να ελέγξετε ποιες συσκευές είναι συνδεδεμένες στον λογαριασμό σας, μπορείτε να τις δείτε στην ενότητα «Ασφάλεια» του Λογαριασμού σας Google.
Θα σας δώσει μια λίστα επιλογών και εάν επιλέξετε «Οι συσκευές σας», ακολουθούμενη από «Διαχείριση συσκευών», θα μπορείτε να δείτε όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες αυτήν τη στιγμή.
Η αφαίρεση μιας συσκευής μπορεί να γίνει κάνοντας κλικ στις τρεις τελείες στην επάνω δεξιά γωνία.
Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν ο λογαριασμός σας έχει παραβιαστεί, ένας εύχρηστος ιστότοπος είναι το haveibeenpwned.com.
Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας, οι απατεώνες θα μπορούσαν να μαντέψουν το 45% όλων των κωδικών πρόσβασης που αναλύθηκαν (87 εκατομμύρια) μέσα σε ένα λεπτό.
Ακόμη, οι ειδικοί της Kaspersky αποκάλυψαν ποιοι συνδυασμοί χαρακτήρων χρησιμοποιούνται πιο συχνά κατά τη δημιουργία κωδικών πρόσβασης. Μόνο το 23% (44 εκατομμύρια) των συνδυασμών αποδείχθηκε αρκετά ανθεκτικό – το σπάσιμο των οποίων θα χρειαζόταν περισσότερο από έναν χρόνο.
Η τηλεμετρία της Kaspersky δείχνει περισσότερες από 32 εκατομμύρια απόπειρες επίθεσης σε χρήστες με password stealers το 2023. Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν τη σημασία της ψηφιακής υγιεινής και των έγκαιρων πολιτικών για κωδικούς πρόσβασης.
Τον Ιούνιο του 2024, η Kaspersky ανέλυσε 193 εκατομμύρια κωδικούς πρόσβασης σε μια νέα μελέτη, οι οποίοι βρέθηκαν σε δημόσιο domain σε διάφορους πόρους στο darknet. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πλειονότητα των αναθεωρημένων κωδικών πρόσβασης δεν ήταν αρκετά ισχυροί και θα μπορούσαν εύκολα να παραβιαστούν χρησιμοποιώντας έξυπνους αλγόριθμους εικασίας. Ακολουθεί η ανάλυση του πόσο γρήγορα μπορεί να συμβεί:
45% (87M) σε λιγότερο από 1 λεπτό.
14% (27M) – από 1 λεπτό έως 1 ώρα.
8% (15M) – από 1 ώρα έως 1 ημέρα.
6% (12M) – από 1 ημέρα έως 1 μήνα.
4% (8M) – από 1 μήνα έως 1 έτος.
Οι ειδικοί χαρακτήρισαν μόνο το 23% (44 εκατομμύρια) των κωδικών πρόσβασης ως ανθεκτικούς – η παραβίασή τους θα διαρκούσε περισσότερο από 1 χρόνο.