Προσοχή στη θαλάσσια ανεμώνη – Προκαλεί σοβαρά εγκαύματα
14 Ιουνίου 2024
Προσοχή στη θαλάσσια ανεμώνη – Προκαλεί σοβαρά εγκαύματα
Η μικρή 4χρονη απολάμβανε το μπάνιο της στην θάλασσα στην παραλία του Αγίου Γεωργίου Πελασγίας στη Φθιώτιδα, μέχρι που βρέθηκε δίπλα σε μια θαλάσσια ανεμώνη, η οποία την τσίμπησε με αποτέλεσμα να της δημιουργηθούν σοβαρά εγκαύματα.
Το κοριτσάκι όπως ανέφερε η μητέρα της στο lamiareport, «από τον πόνο ούρλιαζε και αμέσως τρέξαμε κοντά της χωρίς να μπορούμε να καταλάβουμε τι έχει συμβεί». Απομακρύναμε τα υπολείμματα από τα πλοκάμια και αμέσως της δώσαμε κορτιζόνη, λέει η μητέρα της 4χρονης που σε συνεννόηση με την παιδίατρο της χορήγησε αντισταμινικό και πλέον χρησιμοποιούν και κορτιζονούχα αλοιφή.
«Η θεραπεία λόγω της έκτασης του οιδήματος θα πάρει τουλάχιστον έξι μήνες και θα πρέπει να μείνει μακριά από τον ήλιο όλο αυτό το διάστημα για να μη μείνει σημάδι», ανέφερε η μητέρα της 4χρονης.
Η θαλάσσια Βιολόγος στο ΕΛΚΕΘΕ Εμμανουέλα Βουτσινά, μιλώντας, είπε ότι η θαλάσσια ανεμώνη εγκρίνει οξύ το οποίο είναι ικανό να επιφέρει εγκαύματα.
«Το τσίμπημα που μας προκαλεί η ανεμώνη είναι ένα έγκαυμα. Εξαρτάται από τον αριθμό των πλοκαμιών τους, και φυσικά από τον αριθμό των κυστών που έχουν και απελευθερώνουν ένα οξύ το οποίο είναι καυστικό και μας προκαλεί τον πόνο, το εξάνθημα, τη φαγούρα», εξήγησε.
«Αν κάποιος ακουμπήσει μια θαλασσιά ανεμώνη, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να βγει άμεσα από τη θάλασσα.
Να προσπαθήσει να αφαιρέσει τα πλοκάμια είτε με γάντι είτε με κάτι άλλο, μια πλαστική κάρτα, αλλά όχι με γυμνά χεριά.
Να κάνει κρύα επιθέματα στην περιοχή με θαλάσσιο νερό κι όχι με γλυκό νερό.
Απαγορεύεται η τριβή και στη συνέχεια καλό θα είναι να έχουμε μαζί μας ένα τζελ με αντισταμινικό ή ήπιο κορτικοστεροειδές σε μορφή αλοιφής.
Αν υπάρχει αλλεργικό υπόστρωμα από πίσω, τότε θα πρέπει να πάει στην κοντινότερη μονάδα υγείας», συμβούλεψε.