Δένδιας: Προχωρούν οι αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις με όποιο πολιτικό κόστος
17 Μαΐου 2025
Δένδιας: Προχωρούν οι αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις με όποιο πολιτικό κόστος
Δεν με πτοεί το πολιτικό κόστος και είμαι πρόθυμος να το αναλάβω.
Οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωράμε στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι μία δυνητική επιλογή της χώρας. Είναι όρος εθνικής επιβίωσης μετά τις τεράστιες αλλαγές που έχουν συμβεί την τελευταία δεκαετία τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε τεχνολογικό επίπεδο, τόνισε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» και στον δημοσιογράφο Κ. Παπαχλιμίντζο, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας
Οι προκλήσεις της σύγχρονης εποχής δεν αντιμετωπίζονται με εκατοντάδες στρατόπεδα που φυτοζωούν, αλλά με συγχωνεύσεις και αύξηση πληρότητας.
Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες αλλαγές. Δεν με πτοεί το πολιτικό κόστος και είμαι πρόθυμος να το αναλάβω.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι «οι αλλαγές θα προχωρήσουν σε όλα τα επίπεδα» ενώ πρόσθεσε ότι σημαντικό μέρος των μεταρρυθμίσεων «αφορά τη μέριμνα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, τον κύριο πολλαπλασιαστή ισχύος μας» όπως το οικιστικό πρόγραμμα, οι αυξήσεις στις αποδοχές μετά από 15 χρόνια, οι μεγάλες βελτιώσεις στην υγειονομική περίθαλψη.
«Οφείλουμε», εξήγησε, «να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες μέσω μίας ολιστικής – και όχι αποσπασματικής – προσέγγισης, με μία σειρά μεταρρυθμίσεων που ξεκινούν από τη Στολή και τον εξοπλισμό του Σύγχρονου Μαχητή και φτάνουν στην ανάπτυξη καινοτόμων μέσων και στο 20ετές ουσιαστικά Εξοπλιστικό Πρόγραμμα (12+8 ετών)».
Ολιστική στρατηγική, με σύγχρονες επιχειρησιακές προσεγγίσεις Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας συνολικής προσέγγισης, από τον εξοπλισμό του μαχητή μέχρι την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και την υλοποίηση ενός 20ετούς εξοπλιστικού προγράμματος (12+8 ετών). Επεσήμανε επίσης τη σημασία της φροντίδας για το προσωπικό, μέσω αυξήσεων στις αποδοχές, βελτίωσης της υγειονομικής κάλυψης και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου οικιστικού προγράμματος.
Η σημασία της τεχνολογικής υπεροχής Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο υπουργός σημείωσε ότι η υπεροχή στον 21ο αιώνα δε βασίζεται μόνο στον όγκο του εξοπλισμού, αλλά στην ταχύτητα, τον συνδυασμό των μέσων και την επιχειρησιακή επίγνωση. Τα μη επανδρωμένα συστήματα αναδεικνύονται κρίσιμα, χωρίς όμως να υποβαθμίζεται η αξία των σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών.
Η Πολεμική Αεροπορία ενισχύεται με Rafale, F-16 Viper και συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35, το οποίο χαρακτηρίστηκε από τον κ. Δένδια ως τεχνολογικό και επιχειρησιακό άλμα. Το νέο δόγμα αποτροπής, η «Ασπίδα του Αχιλλέα», προβλέπει μια πολυεπίπεδη ασπίδα προστασίας (αντιαεροπορική, αντιβαλλιστική, anti-drone, αντιπλοϊκή, ανθυποβρυχιακή), λειτουργώντας ως ολοκληρωμένη ενοποιημένη αρχιτεκτονική άμυνας.
Οικιστικό πρόγραμμα και ανθρώπινο δυναμικό Ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι η μέριμνα για το προσωπικό είναι κρίσιμη. Ήδη έχουν ανεγερθεί 357 οικήματα, ενώ προβλέπονται 702 νέες κατοικίες σε 54 συγκροτήματα, με συνολικό στόχο τις 4.000 έως το 2030. Μάλιστα, ένα ποσοστό των νέων κατοικιών θα διατεθεί σε κρίσιμες ειδικότητες δημοσίων λειτουργών.
Θητεία και εφεδρεία Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη αναβάθμισης της στρατιωτικής θητείας, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις, προσφέροντας επιχειρησιακή εκπαίδευση και δυνατότητες κατάρτισης. Προβλέπεται δύναμη 150.000 εθελοντών εφέδρων έως το 2030, ενώ δρομολογείται και η θεσμοθέτηση εθελοντικής θητείας γυναικών.
Αξιοποίηση της στρατιωτικής περιουσίας Επίσης, ανακοινώθηκε η δημιουργία ψηφιακού μητρώου στρατιωτικής περιουσίας και νέου θεσμικού φορέα αξιοποίησης, όχι ως κερδοσκοπικός μηχανισμός αλλά ως εργαλείο ενίσχυσης του προσωπικού και των αναγκών στέγασης.
Αμυντική βιομηχανία και εθνική τεχνολογία Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας ως στρατηγική επιλογή, με συμμετοχή ελληνικής προστιθέμενης αξίας 25% στις νέες συμβάσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο ΕΛΚΑΚ για την ανάπτυξη καινοτομίας και εγχώριας τεχνολογίας.
Θέσεις για τις εξαγωγές όπλων προς Τουρκία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια Αναφερόμενος στην πολιτική ορισμένων κρατών να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό από την Τουρκία, ο υπουργός τόνισε ότι κάτι τέτοιο υπονομεύει το ευρωπαϊκό πλαίσιο αξιών και εγκυμονεί γεωπολιτικούς κινδύνους. Η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης γραμμής, έχει το θεσμικό δικαίωμα να ζητά ενίσχυση του ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλειας.
Υπόθεση Τεμπών Για την τραγωδία των Τεμπών, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η υπόθεση αφορά και τη Δικαιοσύνη και το πολιτικό σύστημα. Τόνισε την ανάγκη διαφάνειας και πλήρους διερεύνησης, χωρίς σκιές ή απόπειρες εργαλειοποίησης του γεγονότος.
«Η κοινωνία απαιτεί αλήθεια και όχι συγκάλυψη, αλλά ούτε και εκμετάλλευση», ανέφερε χαρακτηριστικά