Παγκόσμια ανησυχία για θανατηφόρο παράσιτο -Κατατρώει τα ανθρώπινα όργανα και σαρώνει την Ευρώπη
28 Απριλίου 2025
Παγκόσμια ανησυχία για θανατηφόρο παράσιτο -Κατατρώει τα ανθρώπινα όργανα και σαρώνει την Ευρώπη
Επιστήμονες προειδοποιούν για κίνδυνο σοβαρής ηπατικής ανεπάρκειας.
Παγκόσμιο σήμα υψηλού κινδύνου από την εξάπλωση ενός θανατηφόρου παράσιτου γνωστό, ως ταινία της αλεπούς (Echinococcus multilocularis) που κατατρώει τα ανθρώπινα όργανα και προκαλεί σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια.
Το θανατηφόρο παράσιτο ταινία της αλεπούς, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και η μετάδοση του γίνεται όταν μέσω των περιττωμάτων μολυσμένων ζώων.
Μόλις το παράσιτο εισέλθει στον ανθρώπινο οργανισμό, εγκαθίσταται στο ήπαρ όπου πολλαπλασιάζεται ταχύτατα, προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο.


Οι παρασιτικοί όγκοι που δημιουργούνται αρχικά στο ήπαρ μπορούν να εξαπλωθούν στους πνεύμονες και σε άλλα ζωτικά όργανα, προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές
Τα κύρια συμπτώματα της μόλυνσης είναι: έντονο κοιλιακό άλγος, ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών), σημαντική απώλεια βάρους και αίσθημα αδυναμίας.
Οι ειδικοί συνιστούν την τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής και την αποφυγή επαφής των κατοικίδιων ζώων με άγρια ζώα και τα περιττώματά τους, ως βασικά μέτρα πρόληψης.
Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την Ελβετία μιλάει για παρατήρηση τριπλασιασμού των κρουσμάτων.
Το παράσιτο, αρχικά περιοριζόταν σε συγκεκριμένες περιοχές της Ευρώπης, της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Σιβηρίας, ενώ πλέον εξαπλώνεται ραγδαία σε περιοχές του Καναδά και των ΗΠΑ, αυξάνοντας έτσι την ανησυχία για παγκόσμια εξάπλωση.
Στις ομάδες υψηλού κινδύνου συγκαταλέγονται:
• Ιδιοκτήτες κατοικίδιων σκύλων και γατών που έχουν πρόσβαση σε άγρια τρωκτικά μολυσμένα με το παράσιτο
• Άτομα που εκτίθενται στα περιττώματα μολυσμένων ζώων
• Κυνηγοί και κτηνίατροι που έρχονται σε άμεση επαφή με άγριες αλεπούδες ή κογιότ
Περιστατικό παρασιτικής μόλυνσης καταγράφηκε το 2021 όταν βρέθηκε σε εξετάσεις κοπράνων, σε άντρα ηλικίας 67 χρόνων, παρουσία 28 μολυσματικών προνυμφών, που σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, προέρχονταν από κατανάλωση μολυσμένου και ανεπαρκώς μαγειρεμένου βόειου κρέατος.
Το εντυπωσιακό είναι ότι χορήγησαν στον ασθενή φάρμακο αποπαρασίτωσης πριν τον ύπνο και το επόμενο πρωί το παράσιτο το απέβαλε ο οργανισμός του.
Το μέγεθός του ήταν τόσο εντυπωσιακό καθώς το παράσιτο είχε μήκος 18μέτρων!
Η σύσταση των γιατρών στον ασθενή ήταν η ριζική αλλαγή των διατροφικών συνηθειών του, με σημαντικότερο όλων το καλό μαγείρεμα του κρέατος!