Μαρινάκης: Σε έξι χρόνια έγιναν όσα δεν έγιναν σχεδόν σε όλη την μεταπολίτευση
26 Απριλίου 2025
Μαρινάκης: Σε έξι χρόνια έγιναν όσα δεν έγιναν σχεδόν σε όλη την μεταπολίτευση
Μετά από πάρα πολλές δεκαετίες στη χώρα μας δεν υπάρχει ούτε μια κατάληψη στα πανεπιστήμια.
“Αυτά που έγιναν μέσα σε περίπου 6 χρόνια στην Ελλάδα σε επίπεδο νομιμότητας δεν έγινα σχεδόν σε όλη μεταπολίτευση”. τόνισε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στην στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.
Ειδικά τα τελευταία , σίγουρα όμως πρέπει να κάνουμε παραπάνω. Θα σας πω χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα οποία απαντούν, χωρίς να μηδενίζω το γεγονός ότι όταν ένας κάτοικος σε μια τόσο αστική περιοχή, πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας, βλέπει ένα τέτοιο συμβάν είναι λογικό να ταράζεται, να εκνευρίζεται, να φοβάται. Είναι πολύ λογική αντίδραση και είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει, συμπλήρωσε.
- Πανεπιστήμια.
Σχεδόν σε κάθε πόλη- ειδικά όσοι έχουμε τελειώσει δημόσια πανεπιστήμια- ακούγαμε για μία, δύο καταλήψεις. Αυτή τη στιγμή μετά από πάρα πολλές δεκαετίες στη χώρα μας δεν υπάρχει ούτε μια κατάληψη στα πανεπιστήμια.
- Μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις.
Έφτιαξε το κράτος -η Ελληνική Αστυνομία- μια ειδική υπηρεσία, τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και ήδη σε πέντε μήνες που λειτουργεί έχουν εξαρθρωθεί 48 μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις με δράση αντίστοιχη με αυτήν την οποία μου περιγράψατε.
- Ενδοοικογενειακή βία.
Πόσες συζητήσεις έχετε κάνει και σε εκπομπές που συμμετέχετε, δικαιολογημένα ο κόσμος οργίζεται με τις Κυβερνήσεις, θυμάστε το τραγικό περιστατικό με την Κυριακή, δεν χρειάζεται να πούμε παραπάνω, είναι πάρα πολλά. Το 2024 αφού φτιάξαμε το panic button, τη γραμμή βοήθειας, το 64 γραφεία στην ΕΛ.ΑΣ., μόνο το 2024, είχαμε 12.000 συλλήψεις.
- Σε περιπτώσεις όπως τα Εξάρχεια
Περιοχές δηλαδή αυξημένης εγκληματικότητας και σήμερα είχαμε μια επιχείρηση της αστυνομίας που είναι εν εξελίξει, έχουμε 80%- 90% μείωση μέσα σε έξι χρόνια των περιστατικών. Και θα σας πω κάτι. Δεν υπάρχει κυβέρνηση που εξαφανίζει την εγκληματικότητα. Δυστυχώς δεν υπάρχει αστυνομία που μπορεί να προλάβει όλες τις δολοφονίες.
Από τι κρινόμαστε;
Από δύο πράγματα:
Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, πίσω από τα οποία είναι περιστατικά, αριθμοί, άνθρωποι, ιστορίες γυναικών, πονεμένων… Αν χρόνο με τον χρόνο βελτιώνεται η κατάσταση. Και όλα αυτά που σας είπα δεν γίνονταν στην Ελλάδα.
Γήπεδα. Θυμάστε τι γινόταν. Και πόσο… “ξύλο”, δικαίως, φάγαμε όταν βγήκαμε, είχα λόγω το ρόλου μου, της θέσης μου να πω τα νέα μέτρα.
Φάγαμε πάρα πολύ “ξύλο” δικαίως. Για πρώτη φορά ανακοινώθηκαν μέτρα για τα γήπεδα και εφαρμόστηκαν. Άρα θέλει σκληρή δουλειά. Αλλάξαμε τον νόμο.
Ο Ποινικός Κώδικας που είχε ψηφιστεί το 2019 ήταν η “χαρά του εγκληματία, η χαρά του βαρυποινίτη”.
Τον αλλάξαμε με ένα κόστος, από κάποιον κόσμο που θεωρούσε ότι ήμασταν πιο αυστηροί από όσο έπρεπε. Αλλά εμείς επιμένουμε σε αυτό» πρόσθεσε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι το ελληνικό κράτος είναι ένα κράτος που είναι γεμάτο πληγές. «Και δεν είναι δικαιολογία για την κυβέρνησή μας αλλά είναι πραγματικότητα» είπε.
«Μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχουν κάποια πράγματα, τα οποία δεν γίνονταν για δεκαετίες στην Ελλάδα και γίνονται τώρα.
645 σχολεία θα ανακαινιστούν το καλοκαίρι, γιατί πρέπει να κλείσουν, από το πρόγραμμα “Μαριέττα Γιαννάκου”.
Ογδόντα νοσοκομεία και 150 Κέντρα Υγείας ανακαινίζονται και παραδίδονται, έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία εδώ και δύο χρόνια, από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Όλα όσα σας είπα για τη νομιμότητα.
Το ψηφιακό κράτος, το οποίο δεν υπήρχε και υπάρχει.
Στην πολιτική προστασία, που ναι, κάθε καλοκαίρι δυστυχώς υπάρχουν και πολύ δύσκολες πυρκαγιές.
Αλλά πλέον έχουμε drones, έχουμε το 112, που δεν το είχαμε μέχρι το 2019 και έχουμε και μια κουλτούρα καθαρισμού των οικοπέδων.
Και μπορώ να πω και άλλα για το κράτος. Υπάρχει το κράτος που είναι πλέον παρόν υπάρχει και το κράτος που πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα όπως για παράδειγμα στον σιδηρόδρομο και σε άλλα που πρέπει να κάνουμε» ανέφερε.
Επίσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση αφού είπε ότι δεν λύνεται η στεγαστική κρίση με ένα ενοίκιο πίσω, υπογράμμισε
«από την άλλη δεν είναι λίγο, 80% των ανθρώπων που μένουν στο ενοίκιο σε αυτή τη χώρα να παίρνουν πίσω ένα ενοίκιο.
Η στεγαστική πολιτική της Κυβέρνησης είναι μια πολιτική που αυτή τη στιγμή απλώνεται σε 6 δισ. ευρώ, σε πάνω από 40 δράσεις.
Στο πρόγραμμα “Σπίτι μου Ι” βρήκαν 10.000 άνθρωποι σπίτι. Στο πρόγραμμα “Σπίτι μου ΙΙ” θα βρούνε -ήδη έχει προχωρήσει κατά 25%- 20.000 άνθρωποι σπίτι. Δεν μένω όμως μόνο στα προγράμματα.
Δεν μένω μόνο στο σταθερό επίδομα, γιατί είναι σταθερό, ξέρεις ότι θα το παίρνεις κάθε χρόνο, δεν είναι ένα έκτακτο επίδομα.
Περισσότερο μένω στις φοροαπαλλαγές και στις κινήσεις που δεν έχουν εισοδηματικά κριτήρια γιατί πρόβλημα δεν έχει μόνο ο χαμηλοσυνταξιούχος -που σίγουρα έχει παραπάνω- ή ο χαμηλόμισθος, έχει και ο μεσαίος.
Ο ΕΝΦΙΑ.
Θυμάστε κάποτε πολιτικούς που έλεγαν θα τον καταργήσουν και τον αύξησαν; Εμείς είχαμε πει θα τον μειώσουμε 30% και τον μειώσαμε 35%, μέχρι 50% αν έχεις ασφαλίσει το σπίτι σου.
Φόρος για γονικές παροχές,
καταργήθηκε μέχρι 800.000 ευρώ.
Σημαντικό. Φοροαπαλλαγή, αν μετατρέψεις το σπίτι σου από βραχυχρόνια μίσθωση γιατί είναι ένα πρόβλημα και αυτό σε μακροχρόνια μίσθωση, από 1/1/2025 εφαρμόστηκε.
Φοροαπαλλαγή αν ανοίξεις ένα κλειστό σπίτι, το φτιάξεις και το δώσεις για μακροχρόνια μίσθωση.
Πρόγραμμα “Ανακαινίζω το σπίτι μου” ή και το αναβαθμίζω το σπίτι μου. Και εκεί δεκάδες χιλιάδες πολίτες θα επιδοτηθούν για να φτιάξουν το σπίτι τους».
Επιπλέον ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι από την πρόωρη αποπληρωμή του μνημονίου η χώρα μας θα εξοικονομήσει περίπου 300 εκατομμύρια σε βάθος κάποιων ετών.
«Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι θα έχει τη δυνατότητα και λόγω καλύτερου δανεισμού και λόγω καλύτερης ανταπόκρισης και από την Ευρώπη, δηλαδή οι οροφές δαπανών που λέμε, να κάνει κάποιες παροχές κοινωνικού χαρακτήρα.
Ποιες είναι αυτές;
Λέμε για τα δημόσια πανεπιστήμια που δεν είναι μόνο η ασφάλεια.
Τα δημόσια πανεπιστήμια έχουν πολλές ανάγκες.
Η χρηματοδότηση έφτασε επιτέλους στο ένα δισ. ευρώ. Τι σημαίνει αυτό;
Περισσότεροι διορισμοί καθηγητών, διοικητικών υπαλλήλων, πάρα πολλές ανάγκες στις εστίες που επιτέλους υπάρχει μία πολιτική για τις εστίες.
Ανακοινώθηκε τους προηγούμενους μήνες από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης. Για να μπορέσεις να δώσεις λεφτά…
Ξέρετε, τα λεφτά δεν φυτρώνουν από κάπου. Αυτό είναι και το πρόβλημα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.
Κάποιοι πίστευαν ότι μπορεί να δίνουν όσα ήθελαν από λεφτά που δεν υπήρχαν ή δανείζονταν από τις επόμενες γενιές.
Γιατί έφυγαν 650.000 νέοι και έχουν γυρίσει 350.000 ευτυχώς.
Υπάρχει η κακή και η καλή είδηση.
Γιατί αυτή η χώρα ζούσε δανειζόμενη από τις επόμενες γενιές.
Άρα εμείς πρέπει να δώσουμε όσα παραπάνω μπορούμε αλλά από αυτά τα οποία πραγματικά μπορούμε να δώσουμε» είπε.