Η τουρκική εφημερίδα Milliyet: Ετοιμάζει το δικό της θαλάσσιο χωροταξιακό σχέδιο η Τουρκία – Χάρτης που κόβει στη μέση το Αιγαίο
16 Απριλίου 2025
Η τουρκική εφημερίδα Milliyet: Ετοιμάζει το δικό της θαλάσσιο χωροταξιακό σχέδιο η Τουρκία – Χάρτης που κόβει στη μέση το Αιγαίο
Επισημαίνεται πως ο χάρτης δεν αποτελεί επίσημη θέση του τουρκικού κράτους, αλλά επιστημονική και νομική προσέγγιση.
Η Τουρκία έφτασε στο στάδιο της ολοκλήρωσης της μελέτης Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού: Η Γαλάζια Πατρίδα βαθαίνει, γράφει στο τίτλο της η εφημερίδα Milliyet, κάνοντας γνωστό ότι ετοιμάστηκε επιστημονικός χάρτης που σχεδιάζει τα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα στο Αιγαίο, ο οποίος δεν είναι επίσημος αναφέροντας ότι:
Στο Αιγαίο Πέλαγος, όπου υπάρχουν πολλές διαμάχες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η μέση γραμμή μεταξύ των κύριων εδαφών λήφθηκε ως σύνορο. Αναφέρθηκε ότι ο χάρτης Blue Homeland δεν αποτελεί επίσημο όριο θαλάσσιας δικαιοδοσίας που δεσμεύει το κράτος και αποτελεί επιστημονική και νομική μελέτη.
Το επόμενο βήμα θα είναι η ΤΔΒΚ και ο χωροταξικός της θαλάσσιος σχεδιασμός.
Ο διευθυντής του Πανεπιστημίου της Άγκυρας DEHUKAM, Δρ. Μουσταφά Μπασκάρα, είπε τα εξής στη δήλωσή του στη Milliyet:
Ως σύνορο λήφθηκε η μέση γραμμή μεταξύ των κύριων εδαφών στο Αιγαίο, είπε: «Καθορίσαμε τα εξωτερικά σύνορα της μελέτης χωροταξικού θαλάσσιου σχεδιασμού της Τουρκίας με βάση τη μέση γραμμή μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, σύμφωνα με τους θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς ναυτικού δικαίου και τις μεθόδους λύσης που προβλέπονται από τις διεθνείς συμβάσεις. στους πόρους υδρογονανθράκων εντός αυτών των συνόρων Αυτή η μελέτη είναι ένας συγκεκριμένος δείκτης των προσπαθειών της Τουρκίας να οικοδομήσει ένα επιστημονικό όραμα για τη Γαλάζια Πατρίδα, έχοντας παράλληλα επίγνωση των οικονομικών δυνατοτήτων, των περιβαλλοντικών αξιών και της γεωπολιτικής σημασίας των θαλασσών που περιβάλλουν την Τουρκία από τρεις πλευρές.
Το κέντρο μας έχει πραγματοποιήσει μια τέτοια μελέτη ως πρωτοβουλία για την προστασία της γαλάζιας πατρίδας τόσο για τις σημερινές όσο και για τις μελλοντικές γενιές και για τη στόχευση της ανάπτυξής της αναπτύσσοντας ένα ολιστικό και βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης στις θαλάσσιες περιοχές της Τουρκίας.
. “Αυτός δεν είναι ένας χάρτης που αποκαλύπτει τα όρια των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας“, είπε ο Başkara, συνεχίζοντας ως εξής: “Είναι ένας χάρτης που βασίζεται σε επιστημονικά θεμέλια και χωροταξικό θαλάσσιο σχεδιασμό. Χρειάζεται να αναπτυχθεί, να αλλάξει και να ενημερωθεί.
Είναι δυνατόν αυτός ο χάρτης να αναθεωρηθεί και να ενημερωθεί ξανά με τεχνολογικές εξελίξεις, τις ανάγκες της κατάστασης και τις ανάγκες των περιοχών.
Με άλλα λόγια, δεν είναι «το κάναμε, το βάλαμε στην άκρη, είναι οριστικοποιημένη». μέσα από τα μάτια της Τουρκίας αλλά και την εμπειρία που αποκτήθηκε παρακολουθώντας μελέτες σε όλο τον κόσμο για χρόνια.
Η αντανάκλαση αυτού στον χάρτη έχει εκδηλωθεί με τη μορφή χάραξης μιας μέσης γραμμής μεταξύ των κύριων εδαφών, όπως απαιτείται από το διεθνές δίκαιο», καταλήγει Μουσταφά Μπασκάρα.
Η Αθήνα, από την πλευρά της, σήμερα Μεγάλη Τετάρτη ανακοίνωσε τον θαλάσσιο Χωροταξικό σχεδιασμός της Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο η Κομισιόν είχε δημοσιεύσει χάρτη που αποτύπωνε τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες, αναγνωρίζοντας την επήρεια όλων των νησιών, περιλαμβανομένου του Καστελόριζου, με την Άγκυρα να αντιδρά εκδίδοντας ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως «λαμβάνει όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της στο Αιγαίο και στην Κύπρο».
ο κέντρο μας έχ

Με πληροφορίες από Milliyet