Μόνο 4 χρόνια ζωής θα έχει ο άνθρωπος αν εξαφανιστούν οι μέλισσες
11 Φεβρουαρίου 2025
Μόνο 4 χρόνια ζωής θα έχει ο άνθρωπος αν εξαφανιστούν οι μέλισσες
Η κυψέλη της μέλισσας με πρόπολη, είναι τρεις φορές πιο καθαρή από ένα πολύ καλά αποστειρωμένο χειρουργείο!
Όταν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είπε : «Όταν οι μέλισσες εξαφανιστούν από τη γη, ο άνθρωπος θα έχει μόνο τέσσερα χρόνια για να ζήσει», κάποιοι αμφισβήτησαν τα λόγια του.
Σήμερα από αρκετούς μελετητές αμφισβητείται ακόμη ότι η φράση αυτή ανήκει στο διάσημο φυσικό και μαθηματικό.
Κανείς όμως δεν αμφισβητεί την σπουδαιότητα της μέλισσας για την επιβίωσή μας στη γη.
Πάνω από το 35% της παγκόσμιας τροφής που παράγεται, εξαρτάται από τα έντομα-επικονιαστές; Από τα 100 είδη καλλιεργειών, τα 71 είδη επικονιάζονται από τις μέλισσες.
Για αιώνες, οι μέλισσες, από τα πιο σκληρά εργαζόμενα πλάσματα στον πλανήτη, έχουν ωφελήσει τόσο τους ανθρώπους, όσο και τα φυτά και το περιβάλλον.
![Diaxroniko: Γιατί είναι σημαντικές οι μέλισσες για το περιβάλλον;](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjJhl3pJtWmAsboos21G0V4Exy_wMwY8ARHKsRSmpfOE5-7Z57soJjuPs4VntqD4hSBBwMckQKB9j94RLN2I71wm2Aq36Tf_VOSQ5aNdOM1v57QLiSzXDVHNGrEriMychoKqo9_2sVLc6pV/s1600/%25CE%25BC%25CE%25B5%25CE%25BB%25CE%25B9%25CF%2583%25CF%2583%25CE%25B1+%25CF%2580%25CE%25B5%25CF%2581%25CE%25B9%25CE%25B2%25CE%25AC%25CE%25BB%25CE%25BB%25CE%25BF%25CE%25BD.jpg)
Μεταφέροντας τη γύρη από το ένα λουλούδι στο άλλο, οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές επιτρέπουν όχι μόνο την παραγωγή αφθονίας φρούτων, ξηρών καρπών και σπόρων, αλλά και περισσότερης ποικιλίας και καλύτερης ποιότητας, συμβάλλοντας τόσο στη διατροφή, όσο και στην ασφάλεια των τροφίμων.
Η επικονίαση είναι μια θεμελιώδης διαδικασία για την επιβίωση των οικοσυστημάτων.
Η προστασία των μελισσών προστατεύει τη βιοποικιλότητα.
Γιατί είναι τόσο σημαντικές οι μέλισσες για τη ζωή μας; Τι θα συμβεί αν εξαφανιστούν;
- Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Μελισσοκομικό Επιχειρηματικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Μαγιόρ και τη Μελισσοκομική Ένωση Χιλής, κατέδειξαν ότι οι μέλισσες είναι ο μοναδικός ζωντανός οργανισμός που δεν φέρει παθογένεια, μύκητα, ιό ή βακτήριο.
- Ο αγροτικός κόσμος εξαρτάται κατά 70% από τις μέλισσες, ενώ κινδυνεύει το 35% της διατροφής μας. Οι μέλισσες μας προσφέρουν την επικονίαση, δηλαδή τη γονιμοποίηση του άνθους για να γίνει ο καρπός. Το 1/3 των καλλιεργειών, βασίζεται σε αυτή τη διαδικασία. Εάν λοιπόν εξαφανιστούν, θα πάψουν να υπάρχουν σημαντικές φυτικές καλλιέργειες που χρειάζονται επικονίαση.
- Με την επικονίαση των μελισσών γίνεται η αναπαραγωγή των φυτών από τα οποία τρέφονται εκατομμύρια ζώα. Άρα αν εξαφανιστούν, η πανίδα θα αρχίσει σύντομα να εξαφανίζεται κι εκείνη.
- Εκτιμάται ότι η οικονομική αξία της επικονίασης των μελισσών είναι περίπου 265 δις σε δολάρια τον χρόνο παγκοσμίως. Αυτό αμέσως σημαίνει ότι η εξαφάνιση τους, θα φέρει καταστροφικές επιπτώσεις και στην οικονομία.
- Το μέλι που παράγεται από τις μέλισσες έχει τεράστια διατροφική αξία και αποτελεί ένα πολύτιμο τρόφιμο για την υγεία του ανθρώπου.
Εγώ θα σου το πω αλλιώς…
Σκέψου τη ζωή σου χωρίς απαραίτητα φυτά, φρούτα και λαχανικά όπως καρπούζι, πεπόνι, αγγούρι, κολοκύθι, μήλα, φράουλες… η λίστα είναι μεγάλη!
Η ιστορία της μέλισσας
Η μέλισσα, που θεωρείται από τους πιο παλαιούς κατοίκους της Γης γιατί εξακολουθεί να υπάρχει το λιγότερο 15 εκατομμύρια χρόνια.
Οι αρχαίοι Έλληνες αναγνώρισαν την αξία της και της έδωσαν μυθικό χαρακτήρα.
Κατά την ελληνική μυθολογία η Μέλισσα ήταν νύμφη και με την αδελφή της Αμάλθεια ήταν τροφοί του θεού Δία. Όταν εκείνος ήταν βρέφος τον τάιζαν με γάλα και μέλι στο όρος Ίδη της Κρήτης.
Υπάρχει και η παράδοση ότι, όταν ο Κρόνος, ο πατέρας του Δία το ανακάλυψε, μεταμόρφωσε τη νύμφη Μέλισσα σε σκουλήκι. Μεγαλώνοντας ο Δίας τη μετέτρεψε από ευγνωμοσύνη ξανά σε μέλισσα.
Τι μπορεί να γίνει ώστε να μην εξαφανιστούν;
- Να σταματήσει η χρήση των φυτοφαρμάκων που σκοτώνουν τις μέλισσες, άρα και την τροφή μας
- Να προωθηθούν εναλλακτικές πρακτικές στον αγροτικό κόσμο, που ωφελούν την επικονίαση και δεν την καταστρέφουν
- Να προστατεύονται επαρκώς οι φυσικοί βιότοποι μέσα και γύρω από τις αγροτικές περιοχές
- Να ενισχύεται η βιοποικιλότητα στις αγροτικές εκτάσεις και καλλιέργειες
- Να γίνεται έρευνα, ανάπτυξη και εφαρμογή των βιώσιμων γεωργικών πρακτικών
- Να ερευνάται και να παρακολουθείται η υγεία και η ευημερία των μελισσών
Η κυψέλη της μέλισσας με πρόπολη, είναι τρεις φορές πιο καθαρή από ένα πολύ καλά αποστειρωμένο χειρουργείο!