Έντονη σεισμική δραστηριότητα σε Εύβοια και Σαντορίνη – Τι λένε οι σεισμολόγοι

1 Φεβρουαρίου 2025

Έντονη σεισμική δραστηριότητα σε Εύβοια και Σαντορίνη – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ανησυχία δημιουργεί η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη  αλλά και ο σεισμός 4,4 Ρίχτερ στην Εύβοια χθες, που έγινε αισθητός στην Αθήνα.

Αναστάτωση προκάλεσε η σεισμική δόνηση που έγινε στην Εύβοια το απόγευμα της Πέμπτης 30/1 και έγινε ιδιαίτερα αισθητή και σε αρκετές περιοχές της Αθήνας, ενώ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε μέγεθος 4,4 Ρίχτερ και επίκεντρο κοντά στο Αλιβέρι της Εύβοιας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στο evima.gr και τόνισε: «Ο σεισμός ήταν σε υποθαλάσσιο χώρο του Αλιβερίου, ήταν 4,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και είναι πολύ νωρίς να εκτιμήσουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός.

Σίγουρα θα ακολουθήσουν μετασεισμοί αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την ένταση τους. Αναζητούμε το ρήγμα που προκάλεσε τον συγκεκριμένο σεισμό καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει στην περιοχή. Χρειάζεται ψυχραιμία από τους κατοίκους».

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος, επισημαίνοντας ότι τέτοιου μεγέθους δονήσεις συμβαίνουν συχνά στον ελλαδικό χώρο, όπως συμβαίνει και στη Σαντορίνη.

Το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα από τις αρχές Ιανουαρίου εντοπίζουμε μια ιδιαίτερα έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη και η ανησυχία είναι έκδηλη και συνάμα απόλυτα φυσιολογική.

Μιλώντας  στην ΕΡΤ ο Κ.Παπαζάχος τόνισε ότι ο σεισμός δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός, καθώς τέτοιου μεγέθους δονήσεις συμβαίνουν συχνά στον ελλαδικό χώρο, όπως συμβαίνει και στη Σαντορίνη.

«Ένας σεισμός της τάξης των 4,4 Ρίχτερ είναι συχνός και έχουμε περίπου έναν αντίστοιχο κάθε εβδομάδα», δήλωσε ο κ. Παπαζάχος επισημαίνοντας στους δημοσιογράφους Κ. Παπαχλιμίντζο και Κατερίνα Δούκα ότι δεν αποτελεί ένδειξη επικείμενης ισχυρότερης δόνησης. «Το ρήγμα της περιοχής, αν και σχετικά άγνωστο, έχει δώσει σεισμούς και στο παρελθόν. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις για περαιτέρω ενεργοποίηση», ανέφερε σεισμολόγος, προσθέτοντας ότι η ακολουθία μικρότερων σεισμών που ακολούθησαν είναι αναμενόμενη και δεν εμπνέει ανησυχία.

«Η μεμονωμένη γένεση ενός σεισμού πάνω σε μια περιοχή που έχει δώσει σεισμούς ιστορικούς χρόνους με έναν σεισμό όχι ιδιαίτερου μεγέθους, δεν μπορεί από μόνη της να είναι ανησυχητική» είπε σημειώνοντας ότι «σε μια χώρα που έχουμε έναν σεισμό 6,3 Ρίχτερ ή μεγαλύτερο κάθε χρόνο, είναι αδύνατο να είμαστε σε ένα μόνιμο πανικό επειδή συμβαίνει κάποιος σεισμός της τάξης του 4 – 4,5 Ρίχτερ», τόνισε ο κ. Παπαζάχος.

«Συνηθισμένοι οι κάτοικοι στις δραστηριότητες του ηφαιστείου»

Για τη σεισμικότητα χαμηλής έντασης που παρατηρείται στη Σαντορίνη μίλησε στην εκπομπή ο δήμαρχος Θήρας, Νίκος Ζώρζος, επισημαίνοντας ότι οι κάτοικοι του νησιού είναι συνηθισμένοι στις δραστηριότητες του ηφαιστείου. «Μετά τη διέγερση του ηφαιστείου το 2011-2012, έχουμε καθιερώσει ενημερώσεις δύο φορές τον χρόνο για την κατάσταση του ηφαιστείου. Η τελευταία έγινε πριν από λίγους μήνες και η επόμενη προγραμματίζεται για το τέλος Φεβρουαρίου», δήλωσε σχετικά με την ενημερωτική εκδήλωση που γίνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης.

«Η Σαντορίνη κι όλα τα ηφαίστεια στον κόσμο έχουν φάσεις στις οποίες φεύγουν από την κατάσταση ηρεμίας» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Παπαζάχος εξηγώντας ότι τα ηφαίστεια ακολουθούν φυσικούς κύκλους έξαρσης και ύφεσης, δηλαδή ξυπνάνε, κουνιούνται και ξανακοιμούνται. «Το 2011 είδαμε μια αντίστοιχη κινητικότητα, η οποία διήρκεσε 14 μήνες και τελικά δεν οδήγησε σε ηφαιστειακή έκρηξη. Αυτό είναι και το πιθανότερο σενάριο και τώρα: η δραστηριότητα να σταθεροποιηθεί σταδιακά», σημείωσε.

«Η Σαντορίνη δεν αντιμετωπίζει μόνο τη φυσική δραστηριότητα του ηφαιστείου, αλλά και θέματα όπως οι κατολισθήσεις και οι επιπτώσεις των βροχοπτώσεων στην καλντέρα. Επιπλέον, η μεγάλη τουριστική ροή δημιουργεί την ανάγκη για καλύτερη διαχείριση της πληροφόρησης, καθώς οι επισκέπτες δεν είναι εξοικειωμένοι με τους σεισμούς, ακόμα κι αν αυτοί είναι μικρής έντασης», τόνισε ο κ. Παπαζάχος.

«Σεισμός προ 5 λεπτών, προκαταρκτικού μεγέθους 4,5 (ΕΜSC) ή 4,2 Γεωδυναμικό- επίκεντρο στο Αλιβέρι Ευβοίας. Αισθητός σε όλη την Αττική», γράφει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα από τις αρχές Ιανουαρίου εντοπίζουμε μια ιδιαίτερα έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη και η ανησυχία είναι έκδηλη και συνάμα απόλυτα φυσιολογική.

Ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημειώνει ότι «τον τελευταίο μήνα και ιδιαίτερα από τις 7 Ιανουαρίου υπάρχει αρκετά έντονη σεισμική δράση στη Σαντορίνη και στα ΒΑ του νησιού, ιδιαίτερα όμως από τις 25 Ιανουαρίου και μετά. Μάλιστα έχουν καταγραφεί πάνω από 150 σεισμικές δονήσεις σε αυτή την συγκεκριμένη περιοχή και οι περισσότεροι από αυτούς τους σεισμούς δεν βρίσκονται μέσα στην ηφαιστειακή καλδέρα ούτε πάνω στο νησί της Σαντορίνης, αλλά εντοπίζονται σε απόσταση από 10χλμ. έως και 30χλμ. στα βορειοανατολικά από τη Σαντορίνη και ειδικότερα στο θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού».

Για τον προβληματισμό και τον φόβο που υπάρχει ο κ. Παπαδόπουλος κατανοεί απόλυτα την ανησυχία του κόσμου και υπογραμμίζει: «Ξέρετε, το ηφαίστειο της Σαντορίνης είναι το πιο σπουδαίο και όταν υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα δημιουργεί έναν προβληματισμό. Τα στοιχεία όμως υπάρχουν και μπορούμε και το ξεκαθαρίζουμε. Είναι τεκτονικοί οι σεισμοί προς το παρόν τουλάχιστον».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]