Τα 7 πιο υγιεινά τυριά σύμφωνα με τους διαιτολόγους
4 Δεκεμβρίου 2024
Τα 7 πιο υγιεινά τυριά σύμφωνα με τους διαιτολόγους
Παρά την υψηλή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά, τα τυριά είναι πολύ θρεπτικά, καθώς περιέχουν πρωτεΐνες και ασβέστιο.
Όλα τα τυριά δεν έχουν την ίδια σύσταση, τόσο σε λιπαρά, όσο και σε θρεπτικά συστατικά και σύμφωνα με τους διαιτολόγους υπάρχει μια λίστα που αποτελείται από 7 δημοφιλή τυριά, που αν είστε λάτρεις των τυριών σίγουρα θα ενθουσιαστείτε.
Τα τυριά είναι από τα πιο κλασικά τρόφιμα που προσθέτουμε σε διάφορα πιάτα, από ορεκτικά και σαλάτες, μέχρι κυρίως πιάτα με κρέας, ζυμαρικά κ.ά.
Όσοι καταναλώνουν τυρί και γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν την πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη ή υπέρταση. Μια μελέτη του 2020, συμπέρανε πως η ημερήσια κατανάλωση δύο μερίδων γαλακτοκομικών οποιουδήποτε είδους μειώνει τον κίνδυνο που ενέχει κάθε πάθηση κατά 11% έως 24%.
Τα επτά πιο υγιεινά τυριά που μπορείτε να προσθέσετε στο μενού σας είναι:
Cottage
Το τυρί cottage είναι ένα ήπιο, φρέσκο, μαλακό τυρί, είναι ένα εύκολο υποκατάστατο της ρικότα, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για ένα ελαφρύ πιάτο με ζυμαρικά ή ένα cheesecake με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.
Επιπλέον, η διαδικασία πήξης δημιουργεί βακτήρια που είναι καλά για το έντερό σας. Δεν είναι περίεργο που ονομάστηκε ως «το πιο υγιεινό τυρί».
Οι λάτρεις της υγιεινής διατροφής το λατρεύουν επειδή είναι χαμηλό σε λιπαρά και υψηλό σε πρωτεΐνη, συνδυασμός που διατηρεί τη μυϊκή μάζα, σας κρατά χορτάτους όλη την ημέρα και δίνει ώθηση στον μεταβολισμό.
Αυτό σημαίνει ότι το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες χωνεύοντας πρωτεΐνες παρά λίπος και υδατάνθρακες.
Κατσικίσιο τυρί
Όπως υποδηλώνει το όνομά του, παρασκευάζεται από γάλα κατσίκας. Γνωστό και ως chèvre, το κατσικίσιο τυρί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και δεν περιέχει υδατάνθρακες, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για όσους ακολουθούν δίαιτα keto.
Ενώ το κατσικίσιο τυρί είναι χαμηλότερο σε ασβέστιο από το αγελαδινό, είναι πλούσιο σε χαλκό και ριβοφλαβίνη, συμβάλλοντας στην παραγωγή ενέργειας, στη μεταβολική λειτουργία και στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών.
Οι ολιγοσακχαρίτες στο κατσικίσιο γάλα παρέχουν ευεργετικά βακτήρια στο έντερο, προστατεύοντας το σώμα από ασθένειες και φλεγμονές.
Περιέχει λιγότερη λακτόζη συγκριτικά με το τυρί που φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα, γι’ αυτό αποτελεί καλύτερη επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Είναι επίσης λιγότερο πιθανό να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα λόγω της περιεκτικότητάς του σε καζεΐνη Α2. Το κατσικίσιο τυρί είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Α, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Τσένταρ
Το τυρί τσένταρ, μοιάζει με την παρμεζάνα, ιδιαίτερα το παλαιωμένο, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη, κάτι που σημαίνει ότι είναι συνήθως πιο εύκολο στην πέψη από άλλα τυριά. Είναι ιδανικό για γιορτινά πάρτι και πιατέλες που έχουν στόχο να ευχαριστήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ουρανίσκους.
Το τσένταρ είναι πλούσιο σε ασβέστιο, Β12, σελήνιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α, πρωτεΐνη και αμινοξέα όπως η λευκίνη, που έχει αποδειχθεί ότι προάγει την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών.
Επίσης αποτελεί πηγή βιταμίνης Κ2, που βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης ασβεστίου στις αρτηρίες που περιβάλλουν την καρδιά
Παρμεζάνα
Η παρμεζάνα, ή επίσημα Parmigiano Reggiano, είναι ένα σκληρό ιταλικό τυρί με αιχμηρή, αλμυρή γεύση.
Ανήκει στην κατηγορία των τυριών που όσο ωριμάζουν γίνονται καλύτερα. Η περιεκτικότητά της σε λακτόζη μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, γι’ αυτό αποτελεί καλή επιλογή για τα άτομα με ευαισθησίες και δυσανεξία στη λακτόζη. Η παρμεζάνα περιέχει πρωτεΐνες, ασβέστιο και φώσφορο. Μάλιστα, είναι η καλύτερη επιλογή για αθλητές και άτομα με έντονο πρόγραμμα.
Αυτό το τυρί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και μέταλλα όπως ασβέστιο, σελήνιο και Β12.
Μια μερίδα παρμεζάνας καλύπτει το 25% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας ασβεστίου, του μετάλλου που «παρέχει δομή στα οστά και στα δόντια και είναι απαραίτητο για κρίσιμες διαδικασίες όπως η λειτουργία των νεύρων και των μυών και η έκκριση ορμονών».
Παρά τα σαφή οφέλη της για την υγεία, η παρμεζάνα είναι υψηλότερη σε νάτριο από άλλα τυριά και όσοι παρακολουθούν την πρόσληψη αλατιού θα πρέπει να τεμαχίζουν, να τρίβουν και να καταναλώνουν με μέτρο.
Φέτα
Η φέτα παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα και, ενώ είναι υψηλότερη σε νάτριο από άλλα τυριά, είναι χαμηλότερη σε θερμίδες.
Σύμφωνα με το Medical News Today, μια μερίδα φέτας παρέχει τη μισή ημερήσια συνιστώμενη δόση φωσφόρου, ένα βασικό μέταλλο που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών και των δοντιών.
Δοκιμάστε το viral feta pasta ή ανακατέψτε τη φέτα με βότανα για να δημιουργήσετε ένα νόστιμο ντιπ ή συνδυάστε το με ψητό σκόρδο και προσθέστε το σε πουρέ πατάτας.
Μοτσαρέλα
Η μοτσαρέλα είναι εξαιρετικά αγαπητή στους περισσότερους καταναλωτές.
Έχει γαλακτώδη γεύση και απαλή υφή. Ταυτόχρονα, έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι) από άλλους τύπους τυριών.
Καλύπτει επίσης το 15% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο ανά μερίδα.
Ρικότα
Παρότι συνήθως παρασκευάζεται από υπολείμματα άλλων τυριών, είναι πιο υγιεινή από άλλα είδη τυριών.
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη ορού γάλακτος, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των μυών.
Επιπλέον, αποτελεί πηγή ορισμένων αμινοξέων όπως η λευκίνη, που προάγει την αποκατάσταση των μυών και των οστών. Η ρικότα είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο και έχει χαμηλά επίπεδα νατρίου.