Φορολογικό νομοσχέδιο: Αρχίζει σήμερα η συζήτηση στη Βουλή
3 Δεκεμβρίου 2024
Φορολογικό νομοσχέδιο: Αρχίζει σήμερα η συζήτηση στη Βουλή
Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί μεταξύ άλλων το θέμα για την βραχυχρόνια μίσθωση και να κίνητρα που θα δοθούν προκειμένου αρκετά ακίνητα να διατεθούν σε μακροχρόνιες μισθώσεις.
Στην Ολομέλεια εισάγεται σήμερα για συζήτηση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών “Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις”.
Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να περιοριστεί στο ένα έτος το διάστημα που απαιτείται προκειμένου ένα ακίνητο να «περάσει» από την βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες να κερδίσουν την τριετή φοροαπαλλαγή.
Τι θα προβλέπει η διάταξη
Υπενθυμίζεται ότι η αρχική διάταξη ορίζει υποχρεωτική τριετή βραχυχρόνια μίσθωση ενώ με την νέα διάταξη ο χρόνος μειώνεται σημαντικά. Αναλυτικότερα, όσοι διαθέτουν για παράδειγμα ένα χρόνο το ακίνητο τους σε βραχυχρόνια μίσθωση θα μπορούν να το μισθώνουν μακροχρόνια κερδίζοντας την απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος.
Στόχος είναι με αυτόν τον δραστικό περιορισμό στον χρόνο, να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρουν από ιδιοκτήτες που μισθώνουν βραχυχρόνια τα ακίνητά τους να τα μισθώσουν μακροχρόνια, έτσι ώστε να διατεθούν περισσότερα ακίνητα προς ενοικίαση, ειδικά στις τουριστικές περιοχές, όπου το πρόβλημα εύρεσης κατοικιών είναι πολύ μεγάλο.
Την ίδια στιγμή, και εκτός μεγάλου απροόπτου, παραμένει ως έχει η διάταξη για τα κλειστά ακίνητα, που θα ανοίξουν καθώς θα πρέπει να μην έχουν μισθωθεί για τρία χρόνια, προκειμένου να πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη φοροαπαλλαγή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέτρο με τα αφορολόγητα ενοίκια αφορά κατοικίες έως 120 τ.μ. για τις οποίες θα συναφθούν συμβόλαια τουλάχιστον τριετούς μίσθωσης μεταξύ της 8ης Σεπτεμβρίου 2024 και της 31ης Δεκεμβρίου 2025.
Επίσης είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ότι εάν εντός της τριετίας το ακίνητο κενωθεί, η απαλλαγή παύει να ισχύει από το φορολογικό έτος που αυτό μένει κενό, ενώ εάν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση, η απαλλαγή παύει να ισχύει από το πρώτο έτος της μίσθωσης.
Πότε λήγει η προθεσμία
Ακόμη οι ιδιοκτήτες εάν επιθυμούν να εντάξουν τα ακίνητά τους στην αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων, θα πρέπει να το κάνουν χωρίς να χάσουν χρόνο καθώς η προθεσμία για την καταχώρησή τους στο Μητρώο ΑΑΔΕ και την απόκτηση Αριθμού Μητρώου Ακινήτου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Ιδιαίτερα για περιοχές όπως το Κουκάκι, τα Εξάρχεια, το Παγκράτι και τα Πετράλωνα, η ημερομηνία αυτή είναι καθοριστική καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2025, δεν θα επιτρέπεται η εγγραφή ακινήτων στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής για τουλάχιστον έναν χρόνο.
Επιπροσθέτως, δεν πρόκειται να υπάρξουν όπως όλα δείχνουν αλλαγές στο ύψος του τέλους ανθεκτικότητας. Στο πλαίσιο αυτό το 2025 το τέλος ανθεκτικότητας για τα ακίνητα τύπου Airbnb αυξάνεται σε 8 ευρώ από 1,50 ευρώ την ημέρα για το διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου και σε 2 ευρώ από 0,50 ευρώ την ημέρα για το διάστημα Νοεμβρίου – Μαρτίου.
Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και κατά την δεύτερη ανάγνωσή του, υπέρ του σχεδίου νόμου τάχθηκε η ΝΔ , το ΚΚΕ καταψήφισε, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.
“Είμαστε σίγουροι ότι το συγκεκριμένο φορολογικό νομοσχέδιο βαδίζει στην σωστή κατεύθυνση” ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας, ολοκληρώνοντας την επεξεργασία του σχεδίου νόμου στην αρμόδια Επιτροπή.
Ο κ. Δήμας, κάλεσε τα κόμματα της Αντιπολίτευσης “να εστιάσουν και να τεθούν στην συζήτηση αυτά που επιφέρει το νομοσχέδιο και όχι γενικά στο τι δεν κάνει” λέγοντας ότι “αυτό είναι μια τακτική προκειμένου να μην μιλήσετε για τις θετικές διατάξεις που υπάρχουν σε αυτό- κατά κοινή ομολογία- αλλά στο να υπάρξουν κάποιες δικαιολογίες προκειμένου να μην το ψηφίσουν”. Κάλεσε όλα τα κόμματα “να ξεπεράσουν μικροκομματικές σκοπιμότητες, να δουν τις θετικές διατάξεις που υπάρχουν και τελικά να το υπερψηφίσουν”
Ο υφυπουργός, σημείωσε ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο είναι εξαιρετικά σημαντικό εξ αιτίας των στόχων του που είναι η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, της βελτίωσης της ευημερίας τους, της θωράκισης της ελληνικής οικονομίας απέναντι στην εξελισσόμενη κλιματική κρίση, την συμβολή του στην ανάπτυξη της οικονομίας από την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας. Στόχοι απαιτητικοί, φιλόδοξοι που χρειάζεται πολύ δουλειά από όλους εμάς”.
Ο κ. Δήμας, ανέφερε ότι στην κατεύθυνση επίτευξης των στόχων “μέσω του εξορθολογισμού των φόρων και της μείωσής τους εκεί που μπορούμε και εκεί που πρέπει και σε αυτό έχουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού”.
Ο υφυπουργός, επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία έχει κάνει 60 μειώσεις φόρων και με το νομοσχέδιο αυτό γίνονται επιπλέον 12 μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, εξ αιτίας της ανάπτυξης της οικονομίας αλλά και της μείωση της φοροδιαφυγής.
Ο κ. Δήμας, προανήγγειλε ότι σήμερα στην Ολομέλεια θα κατατεθούν μια σειρά από βελτιώσεις και επαναδιατυπώσεις σύμφωνα με όσα προτάθηκαν από τους κοινωνικούς φορείς κατά την ακρόασή τους στην Επιτροπή.
Ειδικότερα:
– Στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου για την απαλλαγή των φιλοδωρημάτων από την φορολόγηση εισοδήματος, θα προστεθεί παράγραφος, ώστε αυτή την απαλλαγή των 300 ευρώ ανά μήνα να την δικαιούνται και οι διανομείς που συνδέονται με συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου μέσω ψηφιακών πλατφορμών (δηλ. μπλοκάκια).
– Στο άρθρο 9 του σχεδίου για την φοροαπαλλαγή για 36 μήνες για το εισόδημα φυσικών προσώπων από την εκμίσθωση ακινήτων που δηλώνονταν ως κενά ή σε βαρχυχρόνιας μίσθωσης, θα γίνει δεκτή η πρόταση να μειωθεί περαιτέρω το όριο του ενός έτους η αλλαγή χρήσης.
– Στο άρθρο 13, για την απαλλαγή από φόρο ασφαλίστρου Υγείας θα γίνουν αποδεκτές παρατηρήσεις της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών και θα υπάρξουν επαναδιατυπώσεις προκειμένου να αποτυπώνονται ποιους Κλάδους Υγείας αφορά. Θα διορθωθεί σε ότι αφορά την αναλογική μείωση του φόρου των ομαδικών οικογενειακών ασφαλίστρων Υγείας και δεν θα προβλέπεται ότι δεν καταβάλλεται φόρος για τα καλυπτόμενα μέλη που εμπίπτουν στην παρούσα ρύθμιση.
– Στο άρθρο 26, για την ασφάλιση οχήματος έναντι φυσικών καταστροφών, θα γίνει δεκτή η πρόταση της Ένωσης Ασφαλιστικών περί απαλοιφής της πρόβλεψης της μη ασφάλισης των οχημάτων σε περίπτωση ακινησίας, καθώς και στην περίπτωση αυτή υφίστανται ο κίνδυνος καταστροφή τους από φυσικά φαινόμενα.
– Στο άρθρο 38 περί φορολόγησης Αμοιβαίων Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών κλειστού τύπου, θα γίνει δεκτή η πρόταση των φορέων για το δικαίωμα επιλογής ως προς τους κανόνες φορολόγησης των ΑΚΕΣ που συστήνονται από την 1 Ιανουαρίου και μετά, δηλαδή εάν θα φορολογείται το ίδιο το ΑΚΕΣ ή οι μεριδιούχοι αυτού (όπως σήμερα ισχύει).
– Στο άρθρο 87 για τις υποχρεώσεις υποβολής υποχρεώσεων εκ μέρους του δημόσιου τομέα για την προ συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, θα εξειδικευτούν περαιτέρω οι φορείς του δημόσιου τομέα που πρέπει να εγγραφούν στο Μητρώο και τα ευθυνόμενα πρόσωπα αυτών. Θα προβλεφθεί η δυνατότητα αλλαγής των ευθυνόμενων προσώπων μέχρι την καταληκτική ημερομηνία αποστολής των στοιχείων. Θα προβλεφθεί ανώτατο όριο για τα επιπλέον 50 ευρώ ανά ημέρα καθυστέρησης , το διπλάσιο του αριθμού προστίμου (Αυτό σημαίνει ότι από 15 Μαρτίου και μετά όπου θα ανοίξει η πλατφόρμα, εάν ένας φορέας δεν έχει στείλει τα απαραίτητα στοιχεία για κάθε ημέρα που καθυστερεί θα υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση των 50 ευρώ για το φυσικό πρόσωπο – επικεφαλής του φορέα, με πλαφόν συνολικά τις 5.000 ευρώ) Επίσης, θα προβλεφθεί η μη επιβολή προστίμου σε περιπτώσεις αποστολής μικρού αριθμού ή ποσοστού εσφαλμένων στοιχείων.
Πηγή: enikos.gr -ΑΠΕ-ΜΠΕ