Κυριάκος Μητσοτάκης: Το χρονικό της κρίσης που οδήγησε στη διαγραφή  Σαμαρά

17 Νοεμβρίου 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το χρονικό της κρίσης που οδήγησε στη διαγραφή  Σαμαρά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «καρατόμησε» τον Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία μετά την ολομέτωπη επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Μεγάρου Μαξίμου για τα ελληνοτουρκικά,  υποστηρίζοντας ότι το κυβερνητικό καράβι έχει χάσει την πυξίδα του.   

Εκτός Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τις αιχμές που άφησε σε συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής, με την αιφνιδιαστική απόφαση του πρωθυπουργού της διαγραφής του, η οποία  είχε διαφανεί ως μονόδρομος από το πρωί, ωστόσο η επίσημη απόφαση και ανακοίνωση καθυστέρησαν, καθώς ο πρωθυπουργός ήθελε να λάβει γνώση επί του συνολικού περιεχομένου της συνέντευξης.

Μετά από 32 χρόνια ο  Αντώνης Σαμαράς τίθεται εκτός Νέας Δημοκρατίας, υπό διαφορετικές συνθήκες βέβαια σήμερα, καθώς από το 1992 και τη μετέπειτα ίδρυση της Πολιτικής Άνοιξης όταν και έριξε την τότε κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993 έχουν μεσολαβήσει πολλά.

Ο κ. Σαμαράς επέστρεψε στη ΝΔ, εξελέγη πρόεδρος του κόμματος, έγινε πρωθυπουργός και τώρα ήρθε ο γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Κυριάκος Μητσοτάκης να τον διαγράψει από τη Νέα Δημοκρατία.

Πώς έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διαγραφή Σαμαρά – Το χρονικό της κρίσης  που οδήγησε στη ρήξη και η επόμενη μέρα - Ysterografo News

Θα μπορούσε να πει κανείς πως η ιστορία επαναλαμβάνεται, αν και με διαφορετικό τρόπο- σαν φάρσα.

Η νέα «πύρινη» συνέντευξη και παράλληλα «άγρια» επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη του κ. Σαμαρά στο «Βήμα», ήταν η «σταγόνα» που «ξεχείλισε το ποτήρι» της οργής του κ. Μητσοτάκη και οδήγησε στην έσχατη λύση.

Σημειώνεται, πως μέσα από τη συνέντευξή του ο κ. Σαμαράς ζητάει επί της ουσίας την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, ξεδιπλώνει για άλλη μια φορά την διαφορετική «ατζέντα» του για τα Ελληνοτουρκικά με διόλου… εγκωμιαστικά σχόλια για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ προτείνει τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όπως προαναφέρθηκε, όμως, η συνέντευξη του κ. Σαμαρά στο «Βήμα» ήταν η αφορμή για τη διαγραφή, αφού ο πρώην πρωθυπουργός έδειξε να μην έχει λάβει το «τελεσίγραφο» που είχε σταλεί από το Μαξίμου μετά τις συνεχόμενες αιχμηρές δηλώσεις του για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην επίμαχη συνέντευξή του ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε επίσης πως «η κυβέρνηση ξεκινά διάλογο δηλώνοντας προκαταβολικά ότι θα κάνει υποχωρήσεις από τις αρχικές της θέσεις» κατηγορώντας επίσης την Αθήνα για αφελή «επίκληση γενναιότητας» υπογραμμίζοντας δε πως, αντί να αποθαρρύνει τις τουρκικές διεκδικήσεις, η Ελλάδα στέλνει λάθος μηνύματα στην Άγκυρα.

Ο πρώην πρωθυπουργός κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «δεν απαιτεί ούτε καν την άρση του casus belli από την Τουρκία, ενώ προβάλλει δημόσια τη φιλία της με τη γειτονική χώρα». Επιπλέον, σχολίασε την τουρκική θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας», που, όπως είπε, «διδάσκεται πλέον ανοιχτά στα σχολεία της Τουρκίας», κάνοντας λόγο για σοβαρές παραλείψεις της ελληνικής πλευράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να διαπραγματευθούμε την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Τουρκία! Όχι να συζητήσουμε εάν τα νησιά έχουν ΑΟΖ…». Επιπλέον, τόνισε ότι «η Τουρκία ζητά να έχουμε συμφωνήσει εκ των προτέρων ότι χάνουμε τη δικαιοδοσία των νησιών μας – δηλαδή την οικονομική εκμετάλλευση τεράστιων θαλασσίων εκτάσεων».

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε: «Η Τουρκία ζητά να παρακάμψουμε εντελώς το Δίκαιο, αποδεχόμενοι συνεκμετάλλευση αιολικών πάρκων στο Αιγαίο, πάνω σε ΑΟΖ δικής μας δικαιοδοσίας! Μας ζητάει δηλαδή να μοιραστούμε τα “δικά μας” ή, έστω, να τα συνεκμεταλλευθούμε! Οπότε τι ακριβώς “συζητάμε”;».

Απαντώντας στις κατηγορίες για συνομιλίες του με τον Ερντογάν, ο κ. Σαμαράς εξήγησε: «Τότε δεν υπήρχε τουρκολιβικό μνημόνιο! Το οποίο παραβιάζει πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, καταπατά ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και – παρεμπιπτόντως – δεν το έχει καν επικυρώσει ούτε η Εθνοσυνέλευση της Λιβύης! Δηλαδή είναι από κάθε άποψη παράνομο!». Παράλληλα, επεσήμανε ότι «στα δικά μου χρόνια δεν υπήρχε ούτε ο εποικισμός της Αμμοχώστου, ούτε η επιμονή για δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο… Όλα αυτά τότε δεν υπήρχαν».

Για τον Γιώργο Γεραπετρίτη

Ο κ. Σαμαράς, δίχως να τον κατονομάζει, ζήτησε την αποπομπή του Γιώργου Γεραπετρίτη από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Αφορμή στάθηκε  δήλωσή του στην οποία έχει πει πρόσφατα, «ας χαρακτηριστώ και μειοδότης εάν είναι να έχουμε μία ήρεμη γειτονιά ».

Όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός, «στην προκείμενη περίπτωση, λ.χ., πρέπει να “στείλει σπίτι τους” όσους δηλώνουν ότι στο όνομα της “φιλίας και ειρήνης” με την Τουρκία “ας χαρακτηριστούν και μειοδότες”! Αυτό πώς προέκυψε; Γιατί να χαρακτηριστεί μειοδότης κάποιος που ακολουθεί τη σταθερή εθνική γραμμή; Δεν λέγονται ποτέ τέτοια πράγματα!».

Woke ατζέντα και πράσινη μετάβασης

Σχολιάζοντας τις διεθνείς εξελίξεις, ο κ. Σαμαράς συνδύασε την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ με την άνοδο της Δεξιάς στην Ευρώπη. «Για τους ίδιους λόγους εξελέγη ο Τραμπ στην Αμερική, για τους ίδιους λόγους ανέβηκε τόσο πολύ στη Γαλλία η Λεπέν, για τους ίδιους λόγους είναι ήδη κυβέρνηση στην Ιταλία η Μελόνι, στην Ολλανδία το κόμμα του Βίλντερς».

Αναφέρθηκε επίσης στη «woke ατζέντα», χαρακτηρίζοντάς την ως έναν από τους λόγους που πλήττουν την κοινωνία. «Η woke ατζέντα, η παράνομη μετανάστευση και η βεβιασμένη “πράσινη μετάβαση” έφεραν τη μεγάλη νίκη του Τραμπ».

Η σύσκεψη στο Μαξίμου και η απόφαση Μητσοτάκη για διαγραφή

Όσον αφορά στο πώς φτάσαμε στη διαγραφή Σαμαρά, μιλάμε δεδομένα για μια απόφαση που πήρε πάνω του ο πρωθυπουργός και μπορεί ίσως να αιφνιδίασε αρκετούς μέσα στη ΝΔ, ενδεχομένως και τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, που να μην περίμενε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα φτάσει στην «τελική απόφαση», ωστόσο πολλοί ήταν που το περίμεναν και το ζητούσαν.

Πιο συγκεκριμένα, εδώ και μέρες ήταν γνωστό πως θα δοθεί συνέντευξη Σαμαρά σε κυριακάτικη εφημερίδα, ωστόσο το περιεχόμενο της συνέντευξης δεν ήταν ξεκάθαρο μέχρι σήμερα το πρωί, όταν ενημερώθηκε ο κ. Μητσοτάκης για όσα ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός και εμφανώς ενοχλημένος συγκάλεσε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες.

Ήδη, στο πρωθυπουργικό γραφείο αλλά και στην οδό Πειραιώς έφταναν εδώ και καιρό μηνύματα από τη βάση του κόμματος που έλεγαν: «Μην τον ανέχεστε άλλο».

Στη σύσκεψη, λοιπόν, τέθηκαν επί τάπητος όλες οι απόψεις και οι πιθανές αντιδράσεις. Ο κ. Μητσοτάκης, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και όπως τονίζεται ξεκάθαρα στην ανακοίνωση, ενοχλήθηκε ιδιαίτερα με τις προσωπικές επιθέσεις και όσα αναφέρει ο κ. Σαμαράς για «χαριεντίσματα» με Ερντογάν, Ράμα, Χριστοδουλίδη, Φιντάν στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Συνόδου, η ακραία επίθεση στον ΥΠΕΞ Γιώργο Γεραπετρίτη, όπως επίσης και για το γεγονός ότι ενέπλεξε τον Κώστα Καραμανλή στα σενάρια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Έτσι, η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά ήταν μονόδρομος και μάλιστα όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη αυτή η ανοικτή ρήξη του Αντώνη Σαμαρά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν μπορούσε να κρατήσει επ’ άπειρον με τις διαρκείς προκλήσεις να μένουν αναπάντητες.

Και αν διαβάσει κανείς προσεκτικά την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου θα διαπιστώσει ότι πλέον δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Οι φράσεις που επελέγησαν όπως:  «Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι» αλλά και το γεγονός ότι η κυβέρνηση θυμίζει ότι επί Μητσοτάκη η ΝΔ έφτασε και ξεπέρασε το 40%, δεν ήταν τυχαίες.

Στην ανακοίνωση διαγραφής του κ. Σαμαρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφέρει-μεταξύ άλλων- πως «ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί» και συνεχίζει: «Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».

Αιτία της διαγραφής, όπως αναφέρεται στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, είναι μεταξύ άλλων το γεγονός πως «με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά».

Και όπως σημείωναν τα ίδια στελέχη, ο κ. Μητσοτάκης δικαιώθηκε πολύ γρήγορα από την απόφασή του να δείξει την πόρτα της εξόδου στον κ. Σαμαρά από το ίδιο το σχόλιο του πρώην πρωθυπουργού. 

Κάπως έτσι ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε στην απόφαση να διαγράψει τον κ. Σαμαρά και ετοιμάστηκε η δήλωση που έκανε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου (16/11) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Τι θα κάνουν οι «Σαμαρικοί»

Φυσικά, αυτό που τίθεται από εδώ και πέρα είναι εάν θα υπάρξει αντίδραση εντός της ΝΔ από τους λεγόμενους «Σαμαρικούς» βουλευτές, κάτι που-ωστόσο-δεν φαίνεται τουλάχιστον σε αυτή τη φάση να οδηγεί σε κάτι περαιτέρω. Υπάρχουν, μεν, βουλευτές που είναι κοντά στον κ. Σαμαρά, ωστόσο από αυτό το σημείο μέχρι την απόφαση να «ρίξουν» την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που αυτή τη στιγμή μετράει 155 βουλευτές, μοιάζει απίθανο.

Για «αλαζονεία» και «έλλειψη ψυχραιμίας» κατηγορεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη του δήλωση μετά την απόφαση του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ να τον θέσει εκτός Νέας Δημοκρατίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη πως «έχει αποκοπεί από τη βάση και οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία», για να καταλήξει λέγοντας πως «για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, μέχρι και την υγεία μου. Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλει να θυσιάσω και τη συνείδησή μου. Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία».

Σαμαράς μετά τη διαγραφή του: «Αποκομμένος ο Μητσοτάκης από τη βάση, δεν  θυσιάζω τη συνείδηση μου» | LiFO

Αναλυτικά η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά:

«Η αλαζονεία και η προφανής έλλειψη ψυχραιμίας, εξηγούν την κίνηση Μητσοτάκη. Αποκομμένος από τη βάση, οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία. Μιλούσα, μίλησα και θα μιλάω μόνο γι αυτά που απασχολούν την Ελλάδα.

Ας μας πει λοιπόν πού κάνω λάθος. Στα ελληνοτουρκικά, όπου μόλις χθες παραιτήθηκε ο αρμόδιος γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών; Στη δυσκολία των πολιτών να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια; Στην woke ατζέντα, που ενώ ο ίδιος την έφερε στην Ελλάδα, μετά την εκλογή Τραμπ μιλάει ξαφνικά για την τυραννία της μειοψηφίας;

Μήπως στη σκευωρία Νοβαρτις;

Ή μήπως επειδή πρότεινα τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, μέχρι και την υγεία μου. Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλει να θυσιάσω και τη συνείδησή μου.

Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία».

Πώς θα γίνει η διαγραφή Σαμαρά

Όσον αφορά στη διαδικασία της διαγραφής του κ. Σαμαρά, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αντώνης Σαμαράς τόν παραπέμπει με επιστολή του στον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ κ. Τραγάκη, με το ερώτημα της διαγραφής του.

Η Επιτροπή συνεδριάζει, αποφασίζει και το πρακτικό στέλνεται στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο οποίος στη συνέχεια με βάση το πρακτικό και την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ στέλνει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, την Δευτέρα, όταν και θα ανοίξει η Βουλή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]