Γυναικοκτονίες: Κάθε 10 λεπτά μία γυναίκα δολοφονείται σε όλο τον κόσμο
16 Νοεμβρίου 2024
Γυναικοκτονίες: Κάθε 10 λεπτά μία γυναίκα δολοφονείται σε όλο τον κόσμο
Κάθε 10 λεπτά που περνούν μία γυναίκα δολοφονείται σε όλο τον κόσμο από έναν ερωτικό σύντροφο, έναν πρώην ή νυν σύζυγο ή κάποιο μέλος της οικογένειας. Δολοφονείται μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα.
Οι γυναικοκτονίες αποτελούν την πιο ακραία μορφή έκφυλης βίας και θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέχρις ότου ληφθούν γενναία μέτρα για την εξάλειψη τους . Η πανδημία έχει οδηγήσει παγκοσμίως σε δραματική αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία αποτελεί πρόδρομο δείκτη της γυναικοκτονίας.
Οι γυναικοκτονίες είναι η απόλυτη απόδειξη ότι τα συστήματα ανά τον κόσμο αλλά και οι δομές που προορίζονται για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών αποτυγχάνουν. Οι εκκλήσεις τους για βοήθεια πέφτουν στο κενό εξαιτίας της υποτίμησης της κατάστασης από τους αρμόδιους, αλλά και της συνολικής ανεπάρκειας του συστήματος προστασίας των γυναικών απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα.
Οι γυναικοκτονίες που έχουν συντελεστεί στην Ελλάδα, έχουν έναν κοινό παρονομαστή, σε όλες έχει προηγηθεί το ίδιο μοτίβο χειριστικών συμπεριφορών και άνισων σχέσεων ισχύος ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα. Μόνο το 2024 στην χώρα μας, 12 γυναίκες δολοφονήθηκαν από άντρες του περιβάλλοντός τους, αντιλαμβανόμαστε πως η κρίση της έμφυλης βίας είναι πιο επείγουσα παρά ποτέ.
To 2020 διαπράχθηκαν 19 γυναικοκτονίες και συνολικά 17 κατά το έτος 2019. Το 2021 δολοφονήθηκαν τριάντα γυναίκες στην Ελλάδα, με τους θύτες να είναι στην πλειονότητα τους πρώην σύζυγοι ή σύντροφοι.
Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες στον κόσμο βιώνει βία κατά τη διάρκεια της ζωής της. Τα κορίτσια διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο βίας, καθώς 1 στα 4 έφηβες κακοποιείται από τους συντρόφους τους.
Το 2023 51.100 γυναίκες, δολοφονήθηκαν από συντρόφους ή μέλη της οικογένειάς τους.
Οι γυναίκες και τα κορίτσια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να δολοφονηθούν στο σπίτι, το 55% όλων των δολοφονιών γυναικών διαπράχθηκαν από στενούς συντρόφους ή μέλη της οικογένειας το 2022, ενώ το 12% όλων των ανθρωποκτονιών ανδρών διαπράχθηκαν από μέλη της οικογένειας.
Οι γυναίκες δεν είναι ασφαλείς ούτε έξω από τα σπίτια τους. Οι γυναίκες που βρίσκονται στη δημοσιότητα, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, των γυναικών που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και των δημοσιογράφων, είναι συχνά στόχοι σκόπιμων πράξεων βίας, τόσο διαδικτυακά όσο και εκτός διαδικτύου, με ορισμένες από αυτές να οδηγούν σε θανατηφόρα αποτελέσματα και σκόπιμες δολοφονίες.
Μελέτες δείχνουν ότι το 16 έως 58% των γυναικών παγκοσμίως βιώνουν βία λόγω φύλου που διευκολύνεται από την τεχνολογία, ενώ οι νεότερες γυναίκες πλήττονται ιδιαίτερα.
Οι γυναίκες σε συγκρούσεις, πολέμους και ανθρωπιστικές κρίσεις είναι ακόμη πιο ευάλωτες, το 70 % από αυτές βιώνουν βία λόγω φύλου.
Με βάση των στοιχείων που προκύπτουν, πολλές από τις γυναίκες δυνητικά μπορεί να αποτελέσουν τα επόμενα θύματα γυναικοκτονιών, ενώ ιδιαίτερα αυξημένος είναι και ο αριθμός των γυναικών που δεν νιώθουν, και δεν είναι, ασφαλείς μέσα στα σπίτια τους.
Κατά τη διάρκεια των 16 Ημερών Ακτιβισμού κατά της έμφυλης βίας, της ετήσιας διεθνούς εκστρατείας που ξεκινά στις 25 Νοεμβρίου, τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, και διαρκεί έως τις 10 Δεκεμβρίου, την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η εκστρατεία UNiTE εφιστά την προσοχή στην ανησυχητική κλιμάκωση της βίας κατά των γυναικών με θέμα:
«Κάθε 10 λεπτά, μια γυναίκα σκοτώνεται. #NoExcuse. UNiTE για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών».
με πληροφορίες από marieclaire