Ανησυχία μετά τις κονσέρβες τόνου με υδράργυρο – Ποιες άλλες τροφές περιέχουν

31 Οκτωβρίου 2024

Ανησυχία μετά τις κονσέρβες τόνου με υδράργυρο – Ποιες άλλες τροφές περιέχουν

Ανησυχία μετά τις καταγγελίες για υδράργυρο σε κονσέρβες τόνου. Για συνεχείς ελέγχους έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ.

Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ δήλωσε το πρωί της Τετάρτης (30/10) ότι «στη χώρα μας έχουμε ένα πρόγραμμα για τρία βαρέα μέταλλα, κυρίως τον υδράργυρο, το κάδμιο και τον ψευδάργυρο» και όπως είπε οι έλεγχοι είναι συνεχείς.

«Έχουμε κάνει περίπου 150 δείγματα τα τελευταία τρία χρόνια και σε όλα τα δείγματα βγαίνουν μηδενικά .Οι αναλύσεις που έχουμε κάνει εμείς και σε ξιφία και σε τόνο, γιατί αυτά τα δύο είναι τα κύρια ψάρια στα οποία επικάθεται ψευδάργυρος, το γνωρίζουμε αυτό, γι αυτό και οι συστάσεις, κυρίως στις έγκυες, λένε για τόνο ότι πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ.

Τι προκαλεί ο υδράργυρος στον οργανισμό

Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Αντώνης Ζαμπέλας ανέφερε πως θα γίνουν εκ νέου έλεγχοι στα ευρήματα των ερευνητών στις ευρωπαϊκές χώρες όπου προέκυψε το πρόβλημα και επεσήμανε πως «την τελευταία 5ετία έχουν γίνει έλεγχοι για βαρέα μέταλλα, όπως υδράργυρος, κάδμιο και μόλυβδος σε νωπά και κατεψυγμένα αλιεύματα, αλλά και σε κονσέρβες αλιευμάτων και όλα τα δείγματα ήταν συμμορφούμενα».

Παρόλο που έχει καθιερωθεί στον δημόσιο διάλογο πως ο τόνος έχει υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου, η πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα διαφορετική καθώς κι άλλα τρόφιμα, που τρώγονται καθημερινά, εμπεριέχουν το φυσικό βαρύ μέταλλο.

Ο υδράργυρος συσσωρεύεται κυρίως στα ψάρια και τα θαλασσινά, όπου μπορεί να βρεθεί σε μεγαλύτερες ή μικρότερες ποσότητες, ανάλογα με το είδος, το μέγεθος και τη θέση τους στην τροφική αλυσίδα.

Ορισμένα είδη θαλασσινών περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου, ενώ άλλα έχουν χαμηλότερες ποσότητες και θεωρούνται ασφαλέστερα για κατανάλωση, ιδιαίτερα για ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού (π.χ., έγκυες γυναίκες, παιδιά).

Ανησυχία με τον τόνο σε κονσέρβα – Κίνδυνος για «γενικευμένη» μόλυνση με  υδράργυρο - Ανατολική Αττική

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο

  1. Μεγάλα ψάρια:
    • Ξιφίας
    • Καρχαρίας
    • Τόνος (κυρίως γαλάζιου πτερυγίου)
    • Μακρύπτερος τόνος (άλμπακορ)
  2. Ορισμένα άλλα είδη:
    • Βασιλική σκορπίνα
    • Μπακαλιάρος Ατλαντικού
    • Ροφός
    • Σκουμπρί (βασιλικού μεγέθους)

Τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο (συνήθως ασφαλέστερες)

  1. Μικρότερα ψάρια:
    • Σαρδέλες
    • Γαύρος
    • Μπακαλιάρος
    • Σολομός (ιδιαίτερα ο άγριος)
    • Τιλάπια
  2. Οστρακοειδή και άλλα θαλασσινά:
    • Γαρίδες
    • Καβούρια
    • Χτένια
    • Αστακός

Επιπτώσεις του υδραργύρου στην υγεία

Η έκθεση σε υδράργυρο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό:

  • Βλάβη στις εγκεφαλικές λειτουργίες: Ο υδράργυρος επιδρά αρνητικά στις νευρολογικές λειτουργίες, ιδιαίτερα σε παιδιά και έγκυες γυναίκες.
  • Γενετικές αλλοιώσεις: Μπορεί να επηρεάσει το DNA, προκαλώντας χρωμοσωμικές ανωμαλίες.
  • Αλλεργικές αντιδράσεις: Σε ορισμένα άτομα προκαλεί κνησμό, κόπωση και πονοκεφάλους.
  • Αναπαραγωγικές διαταραχές: Μπορεί να βλάψει το σπέρμα, να αυξήσει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών και αποβολών
  1. Προληπτικά μέτρα:
    • Αποφυγή χρήσης συσκευών με υδράργυρο: Η αντικατάσταση συσκευών και θερμομέτρων που περιέχουν υδράργυρο είναι σημαντική.
    • Περιορισμός κατανάλωσης μεγάλων ψαριών: Η κατανάλωση ψαριών υψηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο, ιδιαίτερα από περιοχές με ρύπανση, θα πρέπει να αποφεύγεται.
    • Σωστή διαχείριση απορριμμάτων με υδράργυρο: Η απόρριψη συσκευών με υδράργυρο πρέπει να γίνεται σωστά, ώστε να αποφεύγεται η έκθεση, ειδικά για τα παιδιά.

Η λήψη προληπτικών μέτρων και η έγκαιρη αντιμετώπιση είναι ουσιαστική για την προστασία από τους κινδύνους του υδραργύρου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]