Λειψυδρία: Σενάρια μεταφοράς νερού από τη λίμνη Κρεμαστών και Μονάδες Αφαλάτωσης

27 Οκτωβρίου 2024

Λειψυδρία: Σενάρια μεταφοράς νερού από τη λίμνη Κρεμαστών και Μονάδες Αφαλάτωσης

Η ΕΥΔΑΠ εξετάζει διάφορα σενάρια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υδροδότησης της πρωτεύουσας σε περίπτωση παρατεταμένης ανομβρίας.

Η ΕΥΔΑΠ ψάχνοντας τρόπους για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας στην Αττική έχει προτείνει δύο λύσεις, την αξιοποίηση της λίμνη Κρεμαστών και την κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης στο Λαύριο Αττικής.

Η λίμνη Κρεμαστών βρίσκεται στη Στερεά Ελλάδα και προσφέρει μια φυσική λύση για το μέλλον, αλλά απαιτεί χρόνο και γραφειοκρατική διαδικασία για να ολοκληρωθεί. Η ΕΥΔΑΠ σχεδιάζει να αντλήσει νερό από τη λίμνη και να το μεταφέρει στους ταμιευτήρες της, όπως τον ταμιευτήρα του Εύηνου, ενισχύοντας έτσι τα αποθέματα νερού της Αττικής

Συναγερμός για το νερό: Μόνο η λίμνη των Κρεμαστών θα σώσει την Αττική από  τη λειψυδρία

Το Λαύριο είναι ιδανικό για αυτή την εγκατάσταση λόγω της εγγύτητάς του στη θάλασσα και των υποδομών που ήδη υπάρχουν εκεί. Η ΔΕΗ έχει δείξει ενδιαφέρον να συνεργαστεί με την ΕΥΔΑΠ για αυτό το έργο

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΥΔΑΠ έχει ήδη προχωρήσει η προμελέτη για την μεταφορά νερού από τους δύο ποταμούς που εκβάλλουν στην λίμνη των Κρεμαστών αλλά και από την λίμνη.

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις με μεγάλους παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος, όπως η ΔΕΗ και ο όμιλος Μυτιληναίου, για την κατασκευή και λειτουργία τριών ή τεσσάρων μονάδων αφαλάτωσης, δεδομένου ότι η αφαλάτωση απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Συναγερμός στην ΕΥΔΑΠ λόγω λειψυδρίας - Μεταφορά νερού και νέες μονάδες  αφαλάτωσης - Cibum

Αρμόδιοι παράγοντες της ΕΥΔΑΠ δήλωσαν ότι το κόστος του νερού από αφαλάτωσης φτάνει το 1 € το κυβικό, ενώ σήμερα η ΕΥΔΑΠ χρεώνει το κυβικό κατά 0,35 λεπτά.

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο λύσεις είναι σχετικά χρονοβόρες και χρειάζονται τουλάχιστον μία τριετία μέχρι να λειτουργήσουν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]