Αναστάσιος Γιαμουριάδης: Ο νευροχειρουργός που αφαιρεί όγκους στον εγκέφαλο από τα φρύδια

26 Οκτωβρίου 2024

Αναστάσιος Γιαμουριάδης: Ο νευροχειρουργός που αφαιρεί όγκους στον εγκέφαλο από τα φρύδια

Ο νευροχειρουργός μέσω εκτεταμένης μελέτης και έρευνας κατάφερε και τελειοποίησε μια παλιά τεχνική.

Ο Έλληνας νευροχειρουργός Αναστάσιος Γιαμουριάδης που ζει και εργάζεται στη Σκωτία, με μια τομή στο φρύδι αφαιρεί όγκους από τον εγκέφαλο ασθενών και έχει καταφέρει να προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής και να μειώσει τον χρόνο ανάρρωσης.

Προσάρμοσε μία υπάρχουσα τεχνική ώστε να μπορεί να αφαιρεί μεγάλους όγκους χωρίς να απαιτείται διάνοιξη του κρανίου των ασθενών, δηλαδή κρανιοτομή. Αυτή η τεχνική επιτρέπει στον επιστήμονα να αφαιρεί πολύ μεγαλύτερους όγκους από το μπροστινό μέρος του εγκεφάλου από ό,τι ήταν δυνατό προηγουμένως.

Μέχρι σήμερα, για την αφαίρεση των εγκεφαλικών όγκων οι νευροχειρουργοί αναγκάζονταν να αφαιρέσουν ένα μεγάλο τμήμα του κρανίου για να έχουν πρόσβαση στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου.

Σήμερα και μέσω της μεθόδου που ανέπτυξε ο Δρ. Γιαμουριάδης, η οποία είναι γνωστή ως «Modified Eyebrow Keyhole SupraOrbital Approach for Brain Tumours», ο γιατρός μπορεί να αφαιρέσει εγκεφαλικούς όγκους μέσα από μια τομή στο φρύδι.

Έλληνας νευροχειρουργός αφαιρεί όγκους εγκεφάλου μέσα από τα... φρύδια -  Lamia Report

Η τεχνική αυτή μειώνει το χρόνο της επέμβασης στις τρεις ώρες και επιτρέπει στους ασθενείς να πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο μέσα σε 24 ώρες.

 Οι κρανιοτομές συνήθως διαρκούν περίπου οκτώ ώρες και οι ασθενείς πρέπει να παραμείνουν μερικές μέρες στο νοσοκομείο» 

 Ο Δρ. Γιαμουριάδης και η ομάδα του έχουν ήδη πραγματοποιήσει 48 επεμβάσεις. Πολλοί από τους ασθενείς που υποβλήθηκαν στην επέμβαση, μπόρεσαν να πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο 24 ώρες αργότερα.

«Με την τεχνική αυτή οι ασθενείς ξυπνούν αμέσως και μερικές φορές επιστρέφουν σπίτι τους την επομένη ημέρα. Έχουν επίσης ταχύτερη και καλύτερη ανάρρωση», δήλωσε ο Δρ. Γιαμουριάδης.

Η μέθοδος που ανέπτυξε για την αφαίρεση εγκεφαλικών όγκων μέσω τομής στο φρύδι, αναγνωρίστηκε ως καινοτόμος απ’ όλο τον επιστημονικό κόσμο και του χάρισε δεκάδες αφιερώματα σε όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα.

Πηγή: Independent

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]