Φεύγουν 90 εργαζόμενοι από εταιρία κολοσσό στην Ελλάδα

25 Οκτωβρίου 2024

Φεύγουν 90 εργαζόμενοι από εταιρία κολοσσό στην Ελλάδα

Τη διαγραφή 90 εργαζομένων από τις καταστάσεις μισθοδοσίας κατά το πρώτο κύμα μαζικής εξόδου θέλει η Unilever Hellas.

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης που έχει ανακοινώσει από τον περασμένο Ιούλιο ο πολυεθνικός κολοσσός Unilever Hellas προχωράει στην απομάκρυνση 90 εργαζομένων.
Στο πλαίσιο αυτό την επόμενη εβδομάδα λήγει η διορία που έχει δώσει για τις συμμετοχές στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που ενεργοποιήθηκε πριν από περίπου ένα μήνα, έπειτα από γύρο διαβουλεύσεων με το Συνδικάτο των εργαζομένων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου προβλέπει τη χορήγηση στους συμμετέχοντες πάνω από 2,5 φορές τη νόμιμη αποζημίωση που θα ελάμβαναν στην περίπτωση απόλυσης. Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν πως στόχος της ελληνικής θυγατρικής είναι η έξοδος 75 εργαζόμενων μέσω του προγράμματος της εθελούσιας ενώ για άλλους 15 έχει προταθεί η μεταφορά τους σε εργολάβο – συνεργάτη της πολυεθνικής.

Unilever: Διαφωνούμε με τη μεθοδολογία του προστίμου €1 εκατ.

Όπως αναφέρουν γνώστες του θέματος «οι αποχωρήσεις θα γίνουν με την ολοκλήρωση των  project που τρέχουν στην εταιρεία, με το πρώτο κύμα τον επόμενο Ιούνιο και το δεύτερο τον Δεκέμβριο του 2025.

Όπως έχει ανακοινωθεί το νέο μοντέλο λειτουργίας και οργανωτικής δομής αναμένεται να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2025. Όπως έχει κάνει γνωστό η εταιρεία στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον Δημήτρη Μαγγιώρο, θα ολοκληρωθεί μέσα στο ερχόμενο έτος.

Σύμφωνα με τους στόχους του παγκόσμιου Προγράμματος, θα εστιάζει σε μια πιο ενοποιημένη οργάνωση ως One Unilever και στην περαιτέρω ενίσχυση της τεχνογνωσίας και της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας, υποστηρίζοντας τη σταθερότητα και την ευημερία της, μακροπρόθεσμα.

Στην Ελλάδα ο πολυεθνικός κολοσσός δραστηριοποιείται εδώ και έξι δεκαετίες με τρεις εταιρικές οντότητες. Την Ελαΐς Unilever Hellas, τη Unilever Knorr και τη Unilever Logistics  και διατηρεί εκτός από τα κεντρικά γραφεία, το εργοστάσιο στου Ρέντη, καθώς και δύο κέντρα διανομής.

Ο συνολικός αριθμός των εργαζόμενων είναι περίπου 450 άτομα και στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις που ανήρτησε η Ελαϊς Unilever Ελλάς και αφορούν στη χρήση του 2022 δεν γίνεται καμία αναφορά στο ζήτημα των εργαζομένων και στο νέο επιχειρησιακό μοντέλο. Και αυτό παρά το γεγονός ο ισολογισμός έχει υπογραφεί από τον επικεφαλής της εταιρείας στις 12 Σεπτεμβρίου του 2024.

Η μοναδική αναφορά που γίνεται είναι «Ο Όμιλος Unilever ανακοίνωσε στις 19 Μαρτίου 2024 τα βήματα που αφορούν το παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης Ανάπτυξης «Growth Action Plan (GAP)» και περιλαμβάνουν τον διαχωρισμό της δραστηριότητας του παγωτού και την έναρξη εφαρμογής ενός μεγάλου προγράμματος παραγωγικότητας «Productivity plan».

Αυτή την στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι απαιτούμενες διαδικασίες και διεργασίες που αφορούν τα προαναφερθέντα σχέδια σε παγκόσμιο επίπεδο χωρίς ωστόσο στο παρόν στάδιο να μπορεί να προσδιορισθεί η ακριβής επίπτωση που μπορεί να έχουν ως προς την ελληνική εταιρεία».

Η αλλαγή πάντως μοντέλου για την εταιρεία αποτυπώνεται στο γεγονός ότι από την 1/1/2022 προκειμένου να έλθει σε  πλήρη εναρμόνιση με το επιχειρησιακό μοντέλο λειτουργίας του ομίλου Unilever στην Ευρώπη πωλεί αμέσως στους πελάτες της τα αγοραζόμενα εμπορεύματα, χωρίς να διατηρεί η ίδια αποθέματα εμπορευμάτων, κάτι που συνέβαινε από το 2009 μέχρι και τις αρχές του 2016,  με αποτέλεσμα τα αποθέματα της να εμφανίζονται με μηδενικό υπόλοιπο.

Ως προς τα οικονομικά μεγέθη, η Ελαΐς-Unilever Hellas το 2022 είχε πωλήσεις 342,9 εκατ. ευρώ έναντι 352,7 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, EBITDA στα 13,3 εκατ. ευρώ (από 38,5 εκατ. ευρώ) και κέρδη προ φόρων 11,7 εκατ. ευρώ (από 36,5 εκατ. ευρώ) ωστόσο  στα προ φόρων αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης 2021 περιλαμβάνεται ποσό 21,8 εκατ. ευρώ ως συνολικά θετικό αποτέλεσμα των σημαντικών συναλλαγών που αφορούσαν στην πώληση τοπικά των σημάτων τοματικών προϊόντων Pummarο & Πελαργός καθώς και την πώληση από τον όμιλο Unilever της παγκόσμιας επιχειρηματικής δραστηριότητας των προϊόντων τσαγιού «Ekaterra», κατά το μέρος και στο βαθμό που αυτή αφορούσε στην Ελλάδα.

Στη δίνη των απολύσεων της Unilever και η Ελλάδα - HANIA.news

Την ίδια ώρα η εταιρεία με τα διαθέσιμα στα 81,5 εκατ. ευρώ στις 31/12/2022, προχώρησε  τον Φεβρουάριο του 2023 στην χορήγηση δανείου προς την συνδεδεμένη εταιρεία Unilever Finance International AG ποσού 30 εκατ.  ευρώ και άλλα 10 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο της φετινής χρονιάς.  Ενώ οι  μέτοχοι για τη χρήση του 2022 θα λάβουν από την Unilever Hellas μέρισμα 9,8 εκατ. ευρώ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]