Λιβάνιος: Έκτακτη επιχορήγηση 140 εκατ. ευρώ στους δήμους εντός της εβδομάδας

25 Οκτωβρίου 2024

Λιβάνιος: Έκτακτη επιχορήγηση 140 εκατ. ευρώ στους δήμους εντός της εβδομάδας

Οι δήμοι θα λάβουν επίσης 90 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και 20 εκατ. ευρώ για την κάλυψη δικαστικών αποφάσεων.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, ανακοίνωσε έκτακτη επιχορήγηση σε όλους τους δήμους της χώρας, συνολικού ύψους 140 εκατ. ευρώ εντός της εβδομάδας.

Ο κ. Λιβάνιος ανέφερε ακόμα ότι οι δήμοι θα λάβουν παράλληλα 90 εκ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές τους και 20 εκ. ευρώ για κάλυψη δικαστικών αποφάσεων και ακόμα, θα δοθεί για το 2024 μία επιπλέον πέμπτη δόση ύψους περίπου 30 εκατ. για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων.

Μέχρι την Τρίτη θα γίνει η συγκρότηση της Επιτροπής Κώδικα του υπουργείου Εσωτερικών για την αναμόρφωση του Κώδικα Αυτοδιοίκησης και η πρώτη συνεδρίασή της θα πραγματοποιηθεί πριν το συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Για το 2025 είπε ότι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) θα αυξηθούν κατά 53 εκ. ευρώ, ποσό που θα καλύψει την κάλυψη της αύξησης των μισθολογικών δαπανών.

Θ. Λιβάνιος: Εντός της εβδομάδας έκτακτη επιχορήγηση 140 εκατ. ευρώ προς  τους δήμους - KomotiniPressKomotiniPress

«Τρομακτικά» τα προβλήματα των δήμων
Στα πολλά και «τρομακτικά», όπως τα χαρακτήρισε, προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της ΚΕΔΕ, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, δήμαρχος Κυθήρων.

Ως σημαντικότερο πρόβλημα ο κ. Χαρχαλάκης κατέταξε το δημογραφικό, παραθέτοντας τα ευρήματα έρευνάς του σύμφωνα με τα οποία από την απογραφή του 1951 μέχρι εκείνη του 2021 μόλις 19 νησιά αύξησαν τον πληθυσμό τους, ανάμεσά τους η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Εύβοια. Αντίθετα σε περισσότερα από 100 κατοικημένα νησιά κατά το 1951, παρατηρήθηκε μείωση ή και απόλυτος μηδενισμός μόνιμου πληθυσμού
Τεράστια προβλήματα από τον υπερτουρισμό
Αναφερόμενος στον υπερτουρισμό, τόνισε ότι ο πρόσκαιρος υπερπληθυσμός προκαλεί τεράστια προβλήματα σε όλους τους δήμους που είναι δέκτες τουριστικών αφίξεων.

«Ποια δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, ποιοι δρόμοι, ποιος ΧΥΤΑ να μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος αυτής της πληθυσμιακής επιβάρυνσης των νησιών;» αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε:

«Απαιτείται μελέτη φέρουσας ικανότητας των δημοσίων υποδομών για όλους τους νησιωτικούς Δήμους, από την οποία θα προκύψουν τα απαραίτητα έργα υποδομής προκειμένου να μην καταστρέψει ο υπερτουρισμός και η αδυναμία διαχείρισής του το φυσικό, δομημένο και ανθρωπογενές περιβάλλον που τόσο κόπο προσπαθούμε να διατηρήσουμε».

Στοχευμένες δράσεις
Τις προτάσεις της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ για στοχευμένες δράσεις οι οποίες συνθέτουν μια ολοκληρωμένη τουριστική πολιτική, συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, σέβονται τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την πολιτιστική ταυτότητα των κοινωνιών και διαχέουν τα οφέλη της σε όσο το δυνατόν περισσότερους κατέθεσε ο πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ, Αντώνης Καμπουράκης.

ΥΠΕΣ: Έκτακτη επιχορήγηση 140 εκατ. ευρώ στους δήμους εντός της εβδομάδας -  Aftodioikisi.gr

Ειδικότερα οι προτάσεις αφορούν:

  • Ουσιαστικότερη συμμετοχή και συμβολή Δήμων στον Εθνικό Αναπτυξιακό Σχεδιασμό για τον Τουρισμό και την προώθηση των ποιοτικών μορφών τουρισμού
  • Νέα σύγχρονα οδικά και θαλάσσια δίκτυα, δίκτυα επικοινωνίας, μεταφορών, αποχέτευσης ύδρευσης, καλύτερη διαχείριση απορριμμάτων, αποτελούν για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος
  • Αύξηση πόρων για τη βελτίωση και αναβάθμιση όλων των δημοσίων υποδομών σε όλες τις τουριστικές περιοχές ιδίως στα νησιά καθώς και η δημιουργία νέων ποιοτικών υποδομών, με γενναία στήριξη της πολιτείας για να γίνει πράξη η αύξηση του τουριστικού ΑΕΠ.
  • Μεταφορά του Τέλους Ανθεκτικότητας στους Δήμους.
  • Πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση των επαγγελματιών τουρισμού σε πρακτικές βιώσιμου τουρισμο.
  • Άμεση εμπλοκή των δήμων στην προβολή των τουριστικών προορισμών, την προώθηση του τοπικού τουριστικού πλεονεκτήματος του brand name, κάθε γωνιάς της πατρίδας μας που έχει μοναδικό τουριστικό ενδιαφέρον
  • Ηλεκτρονική ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών που μπορεί και πρέπει να βρίσκονται στην υπηρεσία της εξυπηρέτησης των επισκεπτών.
  • Στέγαση για εργαζόμενους υγειονομικούς δημόσιους υπαλλήλους, στρατιωτικούς, εκπαιδευτικούς, σε ενοίκιο υποφερτό, σε δωδεκάμηνη βάση. Σε επάρκεια που να βοηθά θετικά την παροχή υπηρεσιών και όχι να απαγορεύει την κατοικία στο ενοίκιο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]