Τέλος οι ιδιόχειρες διαθήκες – Μόνο με παρουσία συμβολαιογράφου

20 Οκτωβρίου 2024

Τέλος οι ιδιόχειρες διαθήκες – Μόνο με παρουσία συμβολαιογράφου

Καταργούνται οι ιδιόχειρες διαθήκες, ακόμα και αν κάποιος φτιάξει και τη βάλει στο συρτάρι δεν θα ισχύει.

Οι πρόσφατες αλλαγές στο κληρονομικό δίκαιο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης φέρνουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τις διαθήκες, με την σημαντικότερη των αλλαγών είναι ότι δεν θα ισχύει πια η ιδιόχειρη διαθήκη.

Στόχος είναι να αποφεύγονται οι περιπτώσεις εμφάνισης ιδιόγραφων διαθηκών οι οποίες στη συνέχεια αποδεικνύονται πλαστές.

Κληρονομιές και διαθήκες: Όλες οι αλλαγές - Τι έρχεται - Newsbomb

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, θα επεξεργαστεί σειρά καινοτόμων προτάσεων σε κληρονομιές και διαθήκες, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τα δεδομένα της νέας εποχής.

Η πρώτη αλλαγή στοχεύει στην κατάργηση των ιδιόχειρων διαθηκών, οι οποίες, πλέον, για να θεωρούνται έγκυρες θα πρέπει να συντάσσονται μόνο παρουσία συμβολαιογράφου και παρουσία μαρτύρων.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα:

  • Η ιδιόγραφη διαθήκη γράφεται ολόκληρη στο χέρι του διαθέτη, χρονολογείται και υπογράφεται από αυτόν. Από τη χρονολογία πρέπει να προκύπτουν η ημέρα, ο μήνας και το έτος.
  • Τα βασικά μειονεκτήματα της ιδιόχειρης διαθήκης είναι ότι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα για τη γνησιότητά της, να χαθεί ή να αλλοιωθεί, ή να παρουσιάζει προβλήματα κύρους λόγω ασαφειών στη διατύπωση.
  • Η ιδιόγραφη διαθήκη μπορεί να κατατεθεί από τον διαθέτη σε συμβολαιογράφο για φύλαξη.
  • Όποιος κατέχει ιδιόγραφη διαθήκη οφείλει χωρίς υπαίτια καθυστέρηση μόλις πληροφορηθεί το θάνατο του διαθέτη να την εμφανίσει για δημοσίευση στο πρωτοδικείο είτε της τελευταίας κατοικίας ή διαμονής του διαθέτη είτε της δικής του διαμονής.
  • Μία ιδιόχειρη διαθήκη μπορεί να κηρυχθεί άκυρη αν λείπει η υπογραφή του διαθέτη, αν έχει συνταχθεί με τη χρήση μηχανικού τύπου, π.χ. ή ηλεκτρονικού υπολογιστή, ή μαγνητοφώνου, ή σε ψηφιακό δίσκο (CD).
Τα πάνω - κάτω με τις διαθήκες: Σε μεγάλους μπελάδες χιλιάδες κληρονόμοι -  Europost.gr

Οι διαθήκες σήμερα είναι τριών ειδών

Ιδιόγραφη: γράφεται και υπογράφεται εξ ολοκλήρου από τον διαθέτη,

Δημόσια: συντάσσεται ενώπιον συμβολαιογράφου καθ’ υπαγόρευση του διαθέτη ενώπιον μαρτύρων.

Μυστική: παραδίδεται σε κλειστό φάκελο από το διαθέτη στο συμβολαιογράφο προς φύλαξη, παρουσία και πάλι μαρτύρων.

Επειδή οι ιδιόγραφες διαθήκες έχουν τα τελευταία χρόνια αυξηθεί πάρα πολύ, και μάλιστα για το ίδιο περιουσιακό στοιχείο να εμφανίζονται δύο ή περισσότερες, με αποτέλεσμα την προσφυγή στα δικαστήρια, θα καταβληθεί προσπάθεια περιορισμού της πρακτικής αυτής.

Στο νομοθέτημα που θα συνταχθεί, θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για τις ιδιόγραφες διαθήκες που ήδη έχουν συνταχθεί και έχουν κατατεθεί σε συμβολαιογράφους, ώστε να μην υπάρξει πανικός στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]