Αριστοτέλης Ωνάσης: Ξεκίνησε με 250 δολάρια και δούλευε ως λαντζιέρης

20 Οκτωβρίου 2024

Αριστοτέλης Ωνάσης: Ξεκίνησε με 250 δολάρια και δούλευε ως λαντζιέρης

Η ρομαντική ιστορία του απλού και φτωχού νεαρού που από το τίποτα, έκτισε μια ολόκληρη αυτοκρατορία.

Ξεκίνησε από πρόσφυγας στη Σμύρνη, νυχτοφύλακας, λαντζιέρης και τηλεφωνητής στο Μπουένος Αϊρες.

Ποιος ήταν ο Αριστοτέλης πριν γίνει ο Ωνάσης; | Ρεπορτάζ και ειδήσεις για  την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, την Πολιτική

Γεννημένος το 1906 ο Αριστοτέλης Ωνάσης στα 16 του ήρθε στην Ελλάδα από τη Σμύρνη ως πρόσφυγας, μέχρι που το 1923 αποφασίζει να ταξιδέψει στην Αργεντινή με μόλις 250 δολάρια στην τσέπη και μια ταξιδιωτική βίζα.

Η αρχή της νέας του ζωής στο Μπουένος Αϊρες, ήταν αρκετά δύσκολη, ενώ γρήγορα καταφέρνει να βρει δουλειά, ενώ δεν διστάζει να αλλάζει δουλειές, προσπαθώντας να βρει την ευκαιρία που έψαχνε για να «πιάσει την καλή». Οι πρώτες δουλειές που έκανε στην Αργεντινή ήταν νυχτοφύλακας και λαντζέρης. Λίγο καιρό μετά, έρχεται η ευκαιρία εκείνη, που θα του αλλάξει τη ζωή για πάντα.

Προσληφθεί ως νυκτερινός τηλεφωνητής από την Βρετανική Τηλεφωνική Εταιρεία.

 Με την αδιαμφισβήτητη ευφυΐα εκμεταλλεύεται τη θέση που βρέθηκε και άρχισε να κρυφακούει συνομιλίες και με τις τέσσερεις γλώσσες που μιλούσε κατάφερε να μάθει πολύ σημαντικά και χρήσιμα πράγματα για την πορεία της ζωής του.

Από τις πληροφορίες που καταφέρνει να υποκλέψει, αποφασίζει να ξεκινήσει μια μικρή επιχείρηση εισαγωγής καπνού και κατασκευής τσιγάρων. Η προμήθεια του καπνού γίνεται με λαθραίο τρόπο από την Τουρκία, με τη βοήθεια του πατέρα του.

Ο ευφυής Ωνάσης άρχισε να πλασάρει τα τσιγάρα που έφτιαχνε με έναν μοναδικό τρόπο κάτι που τον έκανε να γράψει αυτή τη μεγάλη ιστορία για την ζωή του..

Καθώς το «μάρκετινγκ» από ότι αποδείχθηκε ήταν στο αίμα του ακολούθησε έναν παράδοξο άλλα αποτελεσματικό τρόπο για να προωθήσει τα προϊόντα του.

Πετούσε άδεια πακέτα σε πολυσύχναστους δρόμους του Μπουένος Άιρες, γεγονός που λειτούργησε σαν μια πολύ ισχυρή διαφήμιση για τον ίδιο και το προϊόν του, ένα προϊόν το οποίο ξεχώρισε καθώς είχε την εξυπνάδα να δημιουργήσει τσιγάρα πιο ελαφριά από τα συνηθισμένα και καταλληλότερα για γυναίκες.  Έτσι, έστρεψε το επιχειρηματικό του βλέμμα προς την αγορά των γυναικών. Μάλιστα εκτίμησε ότι το τουρκικό χαρμάνι θα άρεσε περισσότερο στις γυναίκες από το ταμπάκο της Κούβας και, όπως αποδείχθηκε, είχε απόλυτο δίκιο.

Μάλιστα το περιτύλιγμα μέτρησε πάρα πολύ σε αυτή του την κίνηση: Τα τσιγάρα είχαν ροζ φίλτρο και χρυσό χαρτί..

Η πορεία της μικρής επιχείρησης του Αριστοτέλη Ωνάση εκτοξεύθηκε όταν η διάσημη σοπράνο της Αργεντινής, Κλαούντια Μούθιο, που λάτρευε το τούρκικο χαρμάνι, που έκανε εισαγωγή ο Ωνάσης, εμφανίστηκε στα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας καπνίζοντας τα τσιγάρα του.

ATAKAOnassisSobarosTrellosSk

Μέσα στο επόμενο διάστημα, ανακοινώθηκε ότι οι φόροι για τα εμπορεύματα που που εισάγονταν από άλλες χώρες θα αυξάνονταν μέχρι και 1000% και τότε ο Αριστοτέλης Ωνάσης αποφάσισε να στρέψει το βλέμμα του σε άλλο επιχειρηματικό χώρο.

Κατάφερε να επεκτείνει την επιχειρηματική του δραστηριότητα, έχοντας συγκεντρώσει ένα σημαντικό κεφάλαιο από την επιχείρηση καπνού, ο Ωνάσης άρχισε να εκμεταλλεύεται τις οικονομικές συγκυρίες του μεγάλου οικονομικό «κραχ» του 1929 και το 1932 και στράφηκε στην ναυτιλία, όπου παρήγγειλε το πρώτο τάνκερ στον κόσμο, 15.000 τόνων, και το ονόμασε «ΑΡΙΣΤΟΝ», ήταν μια αγορά που έκανε 9 μόλις χρόνια από την στιγμή που ο φτωχός νέος, εγκατέλειψε την Ελλάδα και πήγε στην Λατινική Αμερική για μια καλύτερη ζωή. 

Η άνοδος του ήταν αλματώδης και ο Ωνάσης αγόραζε διαρκώς μεγαλύτερα τάνκερ, χωρίς ωστόσο να ακολουθεί πάντα τη νόμιμη οδό, υπέγραφε μεταφορές κάρβουνου με πλοία που δεν είχε, μεταφορές πετρελαίου με πλοία που ακόμα δεν είχαν ναυπηγηθεί, με τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου.

Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ωνάσης εγκαταστάθηκε στην Νέα Υόρκη. Εκεί γνώρισε τη 16χρονη κόρη του εφοπλιστή Σταύρου Λιβανού, την Αθηνά και όπως λέγεται την παντρεύτηκε το 1946 επειδή θέλησε να εκμεταλλευτεί την δύναμη του πατέρα της.

Με την Τίνα Ωνάση στην καθέλκυση του δ/ξ “Τίνα Ωνάση”, 25 Ιουλίου 1953. Πηγή: Αρχείο Ωνάση, “Tina Onassis”

Δύο χρόνια αργότερα απέκτησαν τον γιο τους Αλέξανδρο και το 1950 την κόρη τους Χριστίνα. Οι σχέσεις του με την Τίνα Λιβανού δεν ήταν ποτέ ιδανικές και δέκα χρόνια μετά τον γάμο τους χώρισαν.

Το 1957, μετά από την παρότρυνση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο Ωνάσης ανέλαβε την μικρή επιζήμια αεροπορική εταιρία Τ.Α.Ε., για 2.000.000 δολάρια μετονομάζοντας τη σε «Ολυμπιακή Αεροπορία».

Η Ολυμπιακή σύντομα γνώρισε ημέρες δόξας και αναπτύχθηκε σε παγκόσμια αεροπορική εταιρεία. Ο ζάπλουτος επιχειρηματίας είχε ήδη περίπου 70 εταιρίες σ’ όλο τον κόσμο και ήταν στο επίκεντρο της προσοχής, με όλους τους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες του κόσμου να έχουν επαφές μαζί του.

Φράσεις του Αριστοτέλη Ωνάση που έγραψαν ιστορία | Exploring Greece TV

Οταν πίστεψε ότι κατόρθωσε όσα ήθελε, αγόρασε τον Σκορπιό, ένα άγονο νησάκι στο Ιόνιο, το οποίο μετέβαλε στην καταπράσινη και υπερπολυτελή θερινή κατοικία του.

Το 1958 συνάντησε τη διάσημη Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας. Η γνωριμία τους αυτή μετατράπηκε τα επόμενα χρόνια σε έναν φλογερό έρωτα, ο οποίος όμως δεν κατέληξε ποτέ σε γάμο.

Αριστοτέλης Ωνάσης: Οι έντονες ερωτικές σχέσεις του Αριστοτέλη Ωνάση

Ο Ωνάσης παντρεύτηκε για δεύτερη φορά στις 20 Οκτωβρίου του 1968 την Ζακλίν Μπουβιέ γνωστή και ως Τζάκι Κένεντι, χήρα του δολοφονηθέντος γερουσιαστή Τζον Κένεντι.

Αριστοτέλης Ωνάσης: Πώς έγινε ο πλουσιότερος Έλληνας στον κόσμο; | Hello  Magazine

To γεγονός που σημάδεψε τον Αριστοτέλη Ωνάση και σηματοδότησε το τέλος του ίδιου και της αυτοκρατορίας του, ήταν στις 22 Ιανουρίου του 1972 όταν ο γιος του Αλέξανδρος τραυματίστηκε σοβαρά όταν συνετρίβη το αεροσκάφος του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Ο τραυματισμός του Αλέξανδρου στο κεφάλι ήταν πολύ σοβαρός και λίγες ημέρες αργότερα με την συγκατάθεση του πατέρα του οι γιατροί τον αποσυνέδεσαν από τα μηχανήματα και κατέληξε.

Ο θάνατος του μοναχογιού του ήταν ολοκληρωτικό χτύπημα για τον Ωνάση, ο οποίος παρά την τεταμένη σχέση τους τον αγαπούσε παθολογικά. Ο Ωνάσης δεν πίστεψε ποτέ ότι ο Αλέξανδρος σκοτώθηκε σε ατύχημα και πρόσφερε 1.000.000 δολάρια σε όποιον έδινε πληροφορίες για το ποιος σκότωσε τον γιό του, επικήρυξη που ισχύει μέχρι σήμερα.

Αριστοτέλης Ωνάσης: Η «Μαρίτσα», η «μπίζνα» με την Τζάκι και ο χαμός του  Αλέξανδρου που τον τσάκισε

Ο Ωνάσης έχασε κάθε ενδιαφέρον για τη ζωή και τις επιχειρήσεις του οι οποίες άρχισαν να καταρρέουν, ενώ προσβλήθηκε και από μυασθένεια, μια νόσο που σιγά σιγά εξασθενεί το μυϊκό σύστημα.

Οι καλύτεροι γιατροί του κόσμου κλήθηκαν στον Σκορπιό όπου είχε αποσυρθεί, αλλά δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα. Ο Ωνάσης πέθανε τελικά στις 15 Μαρτίου του 1975 στο Αμερικανικό Νοσοκομείο του Παρισιού.

Και μερικά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί:

  • Διάβαζε συνέχεια οικονομικές εφημερίδες. Κρατούσε σημειώσεις για τα πράγματα που τον ενδιέφεραν. Με αυτόν τον τρόπο ήξερε πως δεν θα τα ξεχάσει.
  • Ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήταν αθυρόστομος. Οι κοντινοί του άνθρωποι τον περιέγραφαν, εκτός από χαρισματικό, ευγενικό και συμπαθή στον κόσμο. Γενικός κουβαλούσε πάνω του τα χαρακτηριστικά του άνδρα παλαιάς κοπής.
  • Συνήθιζε να τηλεφωνεί στους συνεργάτες του τις πιο ακατάλληλες ώρες. Δεν υπολόγιζε τη διαφορά ώρας όταν ήταν στην Αμερική ή την Αργεντινή. Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να τους μεταφέρει αυτό που είχε σκεφτεί, τη στιγμή που το σκέφτηκε.
  • Είναι γνωστό πως ο Αριστοτέλης Ωνάσης λάτρευε το γυναικείο φύλο. Αυτό που ίσως δεν ξέρει ο κόσμος είναι πως στις επιχειρήσεις του είχε τον απόλυτο αυτοέλεγχο και δεν άφηνε να επηρεαστεί από το πάθος του για τις γυναίκες.
12190100_423333587861054_7361684155987536278_n

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]